8 факта за Леонардо да Винчи, които ще ви изненадат

На 15 април отбелязваме рождената дата на един „универсален човек“ – Леонардо да Винчи. Той е известен на мнозина като художник, но е трудно да се назове някоя област от знанието, в която не е оставил своя отпечатък. Без завършено образование той е и художник, инженер, астроном. Създава сложни механични машини, обяснява природни явления, изучава човешката анатомия, пише стихове и приказки.

Ето някои интересни факти за великия художник и откривател

1. Леонардо да Винчи няма образование

Да Винчи няма завършено образование. Но това изобщо не го е смущавало. Той наричал себе си „човекът, който не е учен, но знае много“. За това и идеите му често са били отхвърляни от научната общност. Леонардо прекара целия си живот в самообразование. В библиотеката си събира над 250 книги с най-различни тематика – от готвене до философия.

Самият Да Винчи се смята за практик, а не за теоретик и е убеден, че опитът и практиката могат да дадат повече от академичните степени. Художникът обаче не отрича науката: „Науката е командирът, практиката са войниците“.

2. Използва огледално писане и страда от дислексия

Леонардо да Винчи пише голяма част от нещата по изключително странен начин. Той пишеше с лявата ръка отдясно на ляво, а писмата са обърнати с главата надолу. Човек, който разпознава само обикновения почерк, трябва да прочете такъв надпис с помощта на огледало. Някои изследователи смятат, че това е бил специален код, който ученият е използвал. Други изследвания потвърждават, че Леонардо просто е намирал този метод за по-удобен. Когато изучавали работата на да Винчи, те открили, че ученият има проблеми с четенето и писането. Често пропускал или обърквал букви, разделени думи, което е признак на дислексия.

3. Леонардо е добър музикант и грънчар

Наред с рисуването, Леонардо да Винчи е обичал и други форми на изкуството. Има много доказателства, че да Винчи е практикувал грънчарство. Някои изследователи смятат, че това е оставило своя отпечатък върху картините му. Фигурите в картините му са показани триизмерно и отворени от всички страни, сякаш се въртят на грънчарското колело.

Леонардо е добър музикант. Той свири отлична на лира и дори си прави негов усъвършенстван инструмент – във формата на конски череп.

4. Въвежда ленените кърпичките за ръце

В продължение на 13 години Леонардо да Винчи служи като управител в двора на миланския херцог Лодовико Сфорца. Той сам измисля менюто и ястията като се опита да опрости процеса на готвене. Инженерният му ум води до такива изобретения като шиш за месо, тирбушон за левичари, прототип на миксер и яйцеварка и много, много други.

Изкуството на сервиране също не остана незабелязано от Да Винчи. Той въвежда ленените кърпички, за бърсане на ръце. Преди това за тази цел се използват заешки кожи И когато Леонардо предлага тази алтернатива, голяма част не разбират как да ги използват. Сядат върху салфетките, играят с тях, духат си носа.

5. Мечтата за летене винаги е преследвала Леонардо да Винчи.

Отначало изобретателят изследва птици и се опитва да направи машина с крила. В началото лежи в машината и върти педали, пускайки крилата в движение. След това Леонардо започва да мисли в друга посока. И така, в неговите рисунки намираме делтапланер и парашут.

За тестовете за експлоатация на устройствата не се знае нищо, но изчисленията на инженера са правилни. През 2000 г. е направено успешно изпитание на парашут, направен според изчисленията на Леонардо. И през 2002 г. също е изграден делтапланер според чертежите на Да Винчи. С него тестово летците успяват да изкачат височина 10 метра и да летят 17 секунди.

6. Измисля танк

Леонардо да Винчи не е живял в най-спокойното време, което означава, че военните разработки не са могли да го подминат. В дневниците си инженерът пише, че мрази войната и машините за убиване, но много военни разработки принадлежат на неговото авторство. Разбира се, това не са пълноценни пушки, но определено изпреварва военната мисъл за своето време.

Например, да Винчи създава прототип на картечница и танк. Най-известният е „мускета с форма на тръба на орган“: 3 реда мускети – 11 ствола – могат да бъдат изстреляни 3 пъти преди презареждане на въртяща се платформа.

7. Защо небето е синьо

Ученият е първият, който отговоря на въпроса на децата „Защо небето е синьо?“ В своите дневници той описа, че такъв цвят се образува поради дебелината на осветените частици влага между Земята и небесната шир.

Леонардо да Винчи също е първият, който установява, че лунната светлина е отразената светлина на слънцето и описва феноменът, наречен пепеляв цвят на луната. Това е ефект, когато се вижда цялата повърхност на лунния диск, въпреки факта, че частта, осветена от Слънцето, е много малка. Леонардо да Винчи прави предположение, че светлината на спътника отразява нашата планета.

8. Как е изглеждал Леонардо да Винчи? 

Най-известният автопортрет на Да Винчи е Автопортретът от Торино, който изобразява старец. Смята се, че художникът го е рисувал през 60 -те години. Също така някои изследователи смятат, че най-известната картина на майстора – „Мона Лиза“ – всъщност е автопортрет.

Днес учените се съмняват, че онези рисунки, които отдавна се смятат за автопортрети на майстора, всъщност го изобразяват. Въпреки цялото огромно наследство, което Леонардо да Винчи е оставил на своите потомци като художник, учен и инженер, не е известно със сигурност как е изглеждал.

Какви други факти за този блестящ човек знаете? Кое ви впечатлява най-много? Коментари