Защо зимната депресия може да продължи с месеци?

За много хора, зимните месеци, когато дните стават по-къси и нощите по-студени – са време на тъга и отчаяние. Това се нарича сезонно афективно разстройство от зимен тип или ЕАД. Познато е на повечето от нас като „зимна депресия“ или „есенен блус “ .

Експертите по психично здраве обаче казват, че този тип сезонна депресия е нещо повече от „зимен блус“. Според експерти жените, по-младите хора и тези с фамилна анамнеза за депресия са изложени на по-голям риск. Симптомите могат да продължат до пет месеца.

„Това е повтаряща се форма на депресия. Минавате през нея, но тя се връща отново на следващата година и всичко започва отначало“, според Кели Рохан, клиничен психолог и професор по психология в университета на Върмонт.

Избягването на социални дейности и оттеглянето от социални контакти са често срещани симптоми. Хората често казват, че се чувстват като в безизходица.
Няма лесен отговор какво причинява ЕАД. За някои хора тъмното, облачно време има отрицателна психологическа връзка, обясняват експертите. Но има и доказателства, че намалената слънчева светлина през есента и зимата води както пряко, така и косвено до промени в настроението.

1. Какви са признаците на ЕАД?

1. Промяна в навиците за сън, особено склонност да спите по-дълго.

2. Друг симптом е преяждането и жаждата за въглехидрати. Хората със САР могат да имат внезапно наддаване на тегло .

3. Избягването на социални дейности и оттеглянето от социални взаимодействия са често срещани симптоми.

4. Хората със САР често казват, че се чувстват като в затвор.

2. Какви са рисковите фактори за ЕАД?

1. Географското местоположение може да бъде фактор. Свързани изследвания показват, че хората, които живеят в райони, по-далеч от екватора – където има по-малко часове дневна светлина през зимата – са изложени на по-голям риск от зимен тип ЕАД.

2. Температурата също може да окаже влияние, но не е ясно „защо“. Едно от обясненията може да е, че много ниските температури имат незабавен ефект. Може да се окаже, че в студените дни „не излизаме толкова много и не сме много изложени на светлина“, обяснява Рут Бенка, председател на психиатрията и поведенческа медицина в Медицинския факултет на университета Уейк

3.Каква е ролята на слънчевата светлина при сезонната депресия?

1.Изследванията показват, че светлината има пряко въздействие върху бдителността и настроението. Без нея някои хора може да са по-податливи на депресия.

2.Нашите циркадни ритми – които протичат на приблизително 24-часов цикъл и ни казват кога да се събудим, да ядем и да спим – се определят от ежедневното излагане на светлина. Има и сезонни ритми, които през годината се определят от продължителността на слънчевата светлина, засягаща функции като нашия апетит, сън и настроение.

3.С по-късите дни и по-ниските нива на слънчева светлина през зимата, някои хора могат да изпитат смущения в циркадните си ритми, като в същото време производството на важни хормони в тялото намалява. Това са кортизол (т.нар. хормон на стреса), мелатонин (който помага за съня) и серотонин (който е от съществено значение за регулиране на настроението). Цялата тази дисрегулация по отношение на слънчевия часовник може да направи някои хора значително по-уязвими към депресия, обясняват експертите.

4. Да, но защо някои от нас са по-склонни към сезонна депресия?

1.Слънчевата светлина е толкова важна за нашите мозъци и тела, че ретината в очите ни има специализирани фоторецептори, които изпращат сигнали до мозъка, които регулират настроението. 2.Тези рецептори също така изпращат сигнали до нашия централен циркаден часовник, който регулира циркадните цикли на нашето поведение и физиология, казва Филис Зий, невролог и директор на Центъра за циркадианна медицина и медицина на съня към Медицинския факултет на Северозападния университет Фейнберг.

3.Учените не знаят със сигурност защо някои хора са по-предразположени към САР, но една от теориите е, че те може да имат по-малко чувствителни фоторецептори в очите си. Това означава, че не получават достатъчно слънчева светлина, за да поддържат тези часовници.

5. Какви са леченията за SAD?

1.Фототерапията, известна също като терапия с ярка светлина, има за цел да имитира естествената светлина и е обичайно лечение на САР . Това включва излагане на светлина за определено време всеки ден, обикновено сутрин. Експертите казват, че хората не трябва да опитват фототерапия, без първо да се консултират с професионален лекар или специалист по психично здраве.

2.Други лечения включват когнитивно-поведенческа терапия, антидепресанти и установяване на здравословни ежедневни навици .

3.Един от начините да се справите е да зададете график за събуждане и сън, хранене, упражнения и общуване.

4.Важно е за хората, които смятат, че може да имат ЕАД, да бъдат прегледани от здравен специалист и да избягват да търсят в Гугъл лечение и да се самодиагностицират какво се случва с тях.

Тъй като това е разстройство, което е силно свързано с вашите циркадни и сезонни ритми, поне можете да сте сигурни, че лечението ви няма да наруши допълнително ритъма на ежедневието ви“

ИЗТОЧНИК: Washington Post Коментари