22 интересни факта за Истанбул

Има места, където историята е неизбежна, като пътен инцидент. Такъв е Истанбул, известен още като Константинопол, още като Византия. Пеещ светофар, от който и трите цвята светят едновременно.

22 интересни факта за Истанбул

1. Истанбул

е единственият град в света, който покрива два континента едновременно: Азия и Европа. Тук се присъединяват две морета – Черно и Мраморното.
Междувременно Босфора тече в две противоположни посоки едновременно. Отгоре е течението от Черно море към Мраморное. В дълбочината – обратното, вода тече от Мраморни в Черно море.

2. Истанбул, известен още като Константинопол,

по заповед на римския император Константин Велики, е построен върху седем хълма, подобно на хълмовете на Рим.

3. През 1502 г. Истанбул е най-населеният град в света.

От средата на 19 век Лондон става такъв. През XIV в града е имало около хиляда и половина обществени тоалетни. Това не се е виждало в нито един европейски град.

4. Земетресението в Истанбул от 1509 г. влезе в историята като „малкият край на света“.

Земетресение и цунами са станали в района на Босфора на 10 септември, силата му е била над 7 величини. Загинали са до 10 000 души, разрушени са над сто джамии, пострадали са двореца Топкапи и кулата Галат.

5. Лалетата, символ на Холандия, произлизат от Истанбул,

тъй като именно от мястото, където тези красиви цветя първоначално са внесени в Холандия. Всеки април в града се провежда фестивал на лалетата.

6. Големият базар в Истанбул е най-големият закрит пазар в света.

По различни данни тук има между 4 и 4,5 хиляди магазина. Kapalışarçı разполага с 60 „улици“ и 18 порти, които се посещават от до половин милион души. Пазарът има история от шест века: изграждането му започва през 15 век. От тогава той е горял няколко пъти, пострадал е от земетресения и се е възстановявал. Общо взето това е един от първите търговски центрове на нашата планета.
На покрива на закрития пазар е заснет един от епизодите на филма „007: Координати на Skyfall“. Джеймс Бонд (Даниел Крейг) прескочи покрива на Гранд Базар с мотоциклет.

7. Агата Кристи прекара част от медения си месец в Ориент експрес.

А в истанбулския хотел „Пера“, в стая 411, Кристи написа детектива „Убийство в ориент експрес“. И днес гостите на хотела могат да влязат в стаята и да видят обстановката, в която е написан романът. Почти цялото обзавеждане на стаята е запазено, откакто е била Кристи.

8. Истанбул е заобиколен от море,

Босфора минава директно през него, пресича го в средата и разделя града на азиатска и европейска части. Въпреки топлия климат, тук всяка година вали сняг.

9. Първоначално наричана Кулата на Исус, Кулата на Галата е построена през 1348 г.

върху крепостните стени и служи като затвор за военнопленници. По-късно сградата се превърна в астрономическа обсерватория, а сега от нея се открива невероятна панорамна гледка към града.
Тук е извършил полета си турският Икар – Хезарфен. Името му било ерудит, османците му дали прякора „хиляда науки“. През 1632 г. в Истанбул лети над Босфора. Овладява крилата, изкачва Галата и се чупи, но не пада, а каца благополучно на другата част на града.

10. Истанбул се нарича градът на котките.

Тук има милиони опашати приятели, а Истанбулци много ги обичат. Често спират и питат определена котка как е. Никой не се страхува да погали бездомна пухкава котка. А социалната реклама на улицата напомня: „Имам нужда от парче хляб и глътка вода. „Сутрин и вечер по ръба на улиците на Истанбул се появяват котешка храна, парченца колбас и други лакомства.

11. Лукум – любимото лакомство в света

– е измислен от турския сладкар Али Мухидин Хаджи Бекир. Той предложил това ястие на султана. В края на 19 век внукът на Али Бекира носи лукум на Брюкселското изложение и получава златен медал за този десерт. Ето как един ориенталски деликатес стига до Европа.

12. Наложниците на султана

не само са живели в харема, както мнозина вярват. Това била голяма, добре организирана къща, в която преди всичко е живяла майката на султана. Тук са живели и неговите сестри и дъщери. Заедно със съпруги, любимци и наложници, по различни данни, е имало около 700 жени. Ясно е защо тук винаги е имало интриги. Глава на харема била майката на султана, след което сестрите следвали старшинството и едва тогава – жените. Смъртта чакала този, който се опита да влезе в харема. Едва след раждането на детето наложницата можела да стане съпруга на султана. Според историците това било най-висшата грация: всеки ден я хранили с ориенталски ястия (менюто за жена ѝ означавало поне 15 ястия), имала свои прислужници, постоянно получавала коприна и злато като подарък. Девет години са „срок за свобода“ за наложница, ако никога не избирана от султана поне за една нощ. Тя можела да напусне двореца след девет години, като в този случай ѝ намерят съпруг и осигуряват зестра. Харемът на османските султани е премахнат през 1908 г., а през 1926 г. Мустафа Кемал Ататюрк забранява традицията.

13. Фериботът е един от основните символи на Истанбул.

Фериботите свързват Европа с Азия – от гарите Каракой, Еминьон и Бешикташ можете да тръгнете към азиатските Ускюдар, Хайдарпаша и Кадикей. Туристите отиват в Азия, предимно с Еминион. Тази гара е най-близо до туристически Истанбул – намира се на моста Галат. Чай и сладкиши се сервират на фериботите, има затворени салони и открити тераси.

14. Дължината на една от най-елегантните улици на античния град

– авеню Истиклял – е около три километра. Туристите предпочитат да извървят това разстояние, за да видят в детайли сложните преплитки на османската, европейската и византийската архитектура Някои се качват на исторически трамвай – символ на старата улица, на стария Истанбул. Истанбулците го наричат галено „nostaljık tramvay“. Това е единственият транспорт, който се движи по пешеходната улица „Независимост“ (Истиклал). Не само туристи се качват на борда – жителите на града често се вкопчват в краката и парапетите извън трамвая. Шофьорите прощават на това малко хулиганство.

15. Истанбул може да се похвали с

най-старото метро в света, построено през 1875 г Клонът на метрото е с дължина 573 метра и се намира в квартал Бейоглу.

16. „Мармарай“ – един от най-смелите

проекти през последните години.

Подводният ж.п тунел под Босфора свързва под водата европейската и азиатската част на Истанбул. Това е най-дълбокият подводен тунел в света. Строителството на тунела Мармарай започва през 2004 г. Първият търговски полет на проекта се провежда през октомври 2013 г.

17. Босфорският мост (Boğaz Köprüsü) в

Истанбул е един от най-дългите висящи мостове на планетата. Дължината му е 1560 метра. Въпреки това, най-дългият висящ мост в света, Акаши-Кайкьо, разположен в Япония, е два пъти и половина по-малък. Общата му дължина е 3911 метра. Първоначално полагането на моста е планирано през 1950 г., но е отложено за 1970 г. Мостът е открит през 1973 г.

18. Момина кула (Kız Kulesi) в Истанбул е построена върху скали и е покрита с легенди.

Една от легендите разказва, че ясновидката предсказала смъртта на любимата дъщеря на султана в деня на 18-ия ѝ рожден ден. Султанът веднага наредил изграждането на кулата – искал да обезопаси дъщеря си. Щом строителството било готово, момичето било настанено да живее в кулата. На осемнадесети рожден ден султанът изпратил на дъщеря си кошница с плодове. В нея се промъкна отровна змия, която ухапва момичето и умира. Втората легенда е за любовта на един млад мъж на име Леандър. Той се влюбва в Херо. Преплува Дарданелите всяка вечер, за да види любимата си. Хера осветява пътя му с факла. Една нощ огънят угаснал и младежът, не успял да намери път към острова, се удавил. След като научи за това, Херо се качва на моминската кула и скача от нея в морето.

19. Гарата Haydarpaşa Garı се намира в азиатската част на Истанбул.

До неяможете да стигнете с ферибот (гара Haydarpaşa или Kadıköy, но в последния случай ще трябва да пеша 10 минути). Точно тази станция е заснета в реклама на Шанел No5 с Одри Тоту.

20. Всички часовници в Двореца Долмабахче 09:05.

Това е времето на смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк. Той умира тук на 10 ноември 1938 г. Почистването на помещението все още запазва същия вид като през ноември 38.

21. В двореца Топкапи се помещава изумруд с тегло 4 кг, както и „Кашикчи диамант“ – диамант 86 карата.

Последният има отделен страж, а снимането на диаманта е забранено. Легендата разказва, че един беден човек от Истанбул го намерил в купчина боклук и го разменил за три лъжици – оттук и името му – „диамант с лъжица“. Подарил го е на бижутера за 10 сребърника.

22. Най-популярният сувенир, който туристите носят

от Истанбул, както и от цяла Турция, е „назар бонжук“, или „дяволското око“. Жителите на тази гостоприемна страна вярват, че око, нарисувано върху парче стъкло, може да разсее окото. Коментари