Какво повелява традицията на Никулден

Никулден

Идва Никулден. Празник на рибарите, банкерите и мореплавателите. Св. Никола е патрон и на търговците, кираджиите, воденичарите, ловджиите. Светецът е смятан още за покровител на семейството и рода. Той е пазител на имота и стоката.

На Никулден трябва да почерпят : Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Църквата на този ден отдава почит на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. и е живял по времето на Константин Велики. Прочува се морските чудотворства. Често неговото име се свързва със спасяване на лодки, кораби и моряци от корабокрушение.

Традицията на Никулден повелява

В България Свети Никола е обявен за патрон на рибарите и мореплавателите. Той е признат господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Народът ни е вярвал, че св. Никола е този, който може да предизвиква морска буря и ураган. Ако е ядосан дава дава воля на ветровете, разбушува морета и реки, потопява кораби. На Никулден е прието всички кораби и плавателни средства да спират , за да умилостивят и уважат покровителя.

Защо се яде шаран на Никулден?

Всички знаем, че на Никулден се консумира риба, но защо точно шаран?

Това е част от народната обредност. Жените трябва да сготвят шаран, тъй като според легендите точно тази риба е „слуга“ на св. Никола. Поверието разказва още, че както Св. Никола си пътувал с лодката в морето изведнъж излезли силни вълни, разразила се буря, а лодката била пробита. Св. Никола бръкнал с ръка във водата и първата риба, която хванал била шаран. С него запушил дупката и така спасил от сигурна смърт пътниците, които возил със себе си.

От тогава датира обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Никулден в България

Празникът в България е наричан още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Шаранът най-често се поднася на трапезата пълнен с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди. Увива се в тесто и се пече. Празничното блюдо е познато като “рибник”.

Традицията повелява рибникът и обредните хлябове да се освещават в църква, а парченца от тях се раздават на комшиите. Вечерта задължително всички се събират около масата и рибника се изяжда. Масата на Никулден не се вдига през целия ден и който дойде на гости се кани да седне и да похапне на масата.

Макар и все по-рядко в българските домове да се готви риба с много лук и домати друго традиционно ястие на Никулден е шаран плакия. В северозападна България пък приготвят шаран на фурна със заливка от яйца.

Свети Никола е покровител дори и на тези, които не носят името му. Той е семеен покровител и на дома. На този празник в къщи се канят роднини, кумове и съседи и се освещава трапезата. Празникът завършва с песни и веселби. След освещаването на дома попът взима за себе си опашката на шарана. Костите на никулденския шаран никога не се изхвърлят. Трябва да се изгорят или закопаят дълбоко в земята. Вярва се, че по този начин ще се опази плодородието и семейното благополучие.

Никулден и обредни хлябове 

Стопанката на къщата отделят костта от главата на шарана, която е във формата на кръст. Тази кост, наречена още “кръхче” се смята за чудодейна и лековита. Майките я зашиват за дрехите на новороденото, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

На 6 декември освен рибник, на трапезата трябва да има и обредни хлябове, варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Поверия за Никулден

1.Когато почистват рибата жените трябва много да внимават да не падне люспа на земята. Поверието гласи, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.

2.Костта от главата се пази като лек против детски болести.

3. Когато се прави нова гемия в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Според поверието така ще пази лодката от бурите и ветровете

4. Люспа от шаран се поставя в портмонето, това ще ви носи късмет и повече пари.

Никулден е точно по средата на Коледния пост.

Рибата дори и от религиозна гледна точка се смята за „по-чиста“ храна от месото. Тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Съдържа омега-3 мастни киселини с ярко изразен противосклеротичен ефект.
Морската риба в това отношение е още по-полезна, тъй като съдържа и фосфор.

Обработка на рибата

Правилата на кулинарна обработка при речната и морската риба са различни. Главите на речните риби са по-малки и съдържат полезни и вкусни съставки. Те са по- подходящи за рибена чорба. В тежките и големи глави на морските риби се акумулират ред вредни вещества и те, както и перките, трябва да се изхвърлят. На съвременната трапеза шаранът би могъл да се замени и с някоя друга едра риба – сом, лефер и др Коментари