13 причини да посетите Родос и да се върнете отново

Със сигурност има много причини да посетите този остров, но по-долу ще изброим 13 неща, които трябва да направите по време на вашето посещение.

Родос е остров, който е обичан както от гърци, така и от чужденци. Всяка част от острова е уникално съкровище, което носи специален чар. Това, което можем да кажем уверено е, че това е туристическа дестинация, която ще спечели всеки посетител. Родос съчетава буквално всичко. Красиви плажове и тихи алеи, които ви връщат в Средновековието. Има чудесни възможности за храна и забавления и разбира се красиви пейзажи.

Една от основните характеристики на Родос е, че се явява кръстопът на морските пътища между Егейско море и Близкия изток. Това стратегическо положение на Родос е ключов фактор за цялостното развитие на острова във времето. Така най-големият остров от Додеканезите е и една от най-популярните летни дестинации през последните години.

Така че без повече приказки, ако и вие се интересувате от тази пленителна дестинация, вижте по-долу някои от нашите предложения за неща, които да правите в Родос.

Причини да посетите Родос

Причините да посетите Родос, както споменахме по-горе, са много. Богата история и култура, уникални дестинации за тихо бягство, отлични плажове и множество други дейности, които ще ви осигурят едно от най-добрите ваканционни изживявания.

1. Посещение на средновековния град Родос

Средновековният град Родос е магнит за туристи от цял ​​свят. Градът на световното културно наследство, обявен през 1998 г. от ЮНЕСКО, е дестинация, която със сигурност ще ви впечатли. Голямо разнообразие от архитектура от различни периоди във времето, съчетано с огромно разнообразие от възможности за забавление.

2. Невъзможно е да посетите средновековния град без да посетите Археологическия музей на Родос.

Разположен в бившата болница на рицарите от Ордена на Агиос Йоанис, Археологическият музей на Родос е един от най-популярните в цяла Гърция. Там посетителите ще се натъкнат на археологически находки с огромно културно значение от различни периоди както от Родос, така и от околните острови.

3. Посещение на средновековния град Родос

Някои от най-важните експонати на Археологическия музей на Родос са колоската глава на Хелиос, огромна колекция от римски и елинистически мозайки и скулптури, статуетката на къпещата се Венера, колоната Калиариста, надгробни паметници от епохата на рицарите и много други скулптури и релефни изображения.

Дворецът на Великия магистър в Родос

4. Друга задължителна дестинация в средновековния град е Дворецът на Великия магистър.

Един от най-важните паметници на Ордена на рицарите на Свети Йоан, който е разрушен през 1856 г. от мощна барутна експлозия, е възстановен от италианците през 1940 г.

5. Мандраки

Мандраки е красиво пристанище извън средновековния град и вероятно е било основното пристанище в древни времена. Всъщност това беше мястото, където военният флот на Ордена на рицарите на Свети Йоан е закотвен. Името му идва от думата „мандра“ поради факта, че е затворено и оградено пристанище.

6. Определено едно от основните неща, които трябва да направите в Родос,

са впечатляващите му забележителности и пленителната обиколка край морето. И разбира се, там ще видите един от основните елементи на острова, Елафос и Елафина, двата цилиндрични стълба, където е бил известният Родоски колос, едно от 7-те чудеса на света.

След като приключите с обиколката на пристанището, можете да спрете срещу яхтеното пристанище, където ще намерите магазини с местни – традиционни продукти и разбира се мезедите с вкусни опции за сервиране.

7. Аквариум

Аквариумът на Родос се намира в северния край на острова и е чудесен избор да посетите сами или със семейството си. Аквариумът е дом на няколко вида риби и много други видове. Въпреки че е в сравнително малко пространство, аквариумът на Родос е исторически сграда, каменна в по-голямата си част. Ако го посетите с деца, със сигурност времето, което ще прекарате ще бъде особено приятно.

8. Долината на пеперудите

Долината на пеперудите е една от най-популярните атракции в Родос и, разбира се, едно от основните неща, които трябва да направите, когато посетите острова. Богатство от извори и водопади, растителност, езера, дървени мостове и още много скрити красоти.

Името на конкретната зона се дължи на факта, че от юни до септември голям брой пеперуди се събират на тази конкретна точка, за да се чифтосват. Ако имате късмета да посетите Родос през този период, цветната гледка, която ще видите, със сигурност ще ви очарова.

Влизането в долината е разрешено от 1 май до 31 октомври, докато остава затворено през зимата. В същия район може да се посети и малък природонаучен музей с люпилня за пеперуди и различни екземпляри от флората на района. И накрая, до реката можете да намерите старата мелница, която е превърната в красива стая за освежаване за посетителите на долината.

9. Площад Хипократ

Площад Хипократ също е популярна дестинация на остров Родос. Въпреки че този конкретен площад се намира в рамките на средновековния град, ние го отделихме от останалите дестинации на средновековния град поради факта, че е може би най-натоварената част на острова. Отправна точка, когато става въпрос за кафе, заведения за хранене и пазаруване в търговски и местни сувенирно-туристически магазини.

Разбира се, магазините не са единственото нещо, което ще намерите на това място, тъй като посетителят има възможност да се възхищава на една от най-важните средновековни сгради, Кастелания. Каменна сграда в най-централната точка на площада, която е резултат от наказателния съд на рицарите през този период.

10. Монте Смит Хил

Ако сте човек, който се радва на красиви гледки, то Монте Смит Хил или хълмът Свети Стефан е място, което определено трябва да посетите. На разстояние само 3 километра от град Родос, този специфичен хълм получава името си от английския генерал Синди Смит, който създава обсерватория за откриване на движението на флота на Наполеон.

Ако посетите хълма, гледката му със сигурност ще бъде незабравима, тъй като можете да се вгледате в стария и новия град и погледът ви ще се отправи към бреговете на Мала Азия.

Сред важните забележителности на Хълма са руините на древния Акропол на Родос, театърът, който в древността е бил домакин на множество представления, известният стадион на Диагорас и разбира се на върха на хълма руините на храма на Питийския Аполон, Полиада Атина и Зевс.

Изворите на Калитея в Родос

11. Изворите на Калитея

 Специфичните извори са били известни от древни времена със своите лечебни свойства и са привличали посетители както от околните острови, така и разбира се от Изток. И днес много хора посещават изворите заради лечебните им свойства. Според мнозина те помагат драстично при заболявания като артрит, диабет, различни кожни заболявания

Изворите на Калитея се намират на около 9 километра от града, което улеснява вашето посещение. Ще видите впечатляващи мозайки, сложна декорация и много внушителен купол с височина около четиринадесет метра.

12. Седемте извора

Въпреки че изворите Калитея са най-популярните извори, определено си заслужава да посетите и Седемте извора. Местност, в която изобилства от зеленина под огромните чинари, а пръските на патици и пауни във водата създават прекрасна мелодия.

Ако искате дори да се насладите на кафе или храна, можете да се отпуснете в традиционната механа – кафене, което ще намерите под сенките на дърветата.

13.Плажовете на Родос

Невъзможно е да говорим за атракции и популярни дестинации в Родос и да не отделим впеме за голяма част от плажовете на острова. В края на краищата островът на рицарите е известен със своите прекрасни организирани и неорганизирани плажове, които всяка година привличат посетители от цял ​​свят. Плажове със златист пясък или фини камъчета, кристално чисти води, скали и пещери и, разбира се, много възможности в плажните барове и таверни.

Със сигурност броят на забележителните плажове е голям. Но ние ще се съсредоточим върху тези, които в никакъв случай не трябва да пропускате, ако искате да създадете едно красиво изживяване от посещението си на острова.

Плаж Калитея

Както споменахме по-горе, изворите на Калитея са вълшебна дестинация в Родос, която определено трябва да посетите. Плажът на Калитея се намира до изворите и съчетава красив пейзаж с борови дървета, които ще ви предложат обилната си сянка, пясъчен плаж и кристално чисти води.

Плаж Трагану

Един от най-добрите плажове, ако искате да се насладите на кристално чисти води. Организираният плаж на Траганос привлича голям брой туристи, тъй като предлага отлична възможност за изследване на пещерите. Този конкретен плаж е павиран с малки камъчета.

Бор

Ако сте един от тези, които когато търсят плаж, пясъкът е ключов фактор, тогава Pefkos Beach е може би най-идеалният избор. Този конкретен плаж има може би е най-добрият пясъчен плаж на острова. Мек златист цвят до плитките синьо-зелени води на морето.

Плаж Агати

Друг отличен плаж на Родос с фин златист пясък. Много хора го избират за къмпинг благодарение на прекрасните води и сянката, която осигуряват дърветата, създаващи отлични условия. На този конкретен плаж ще откриете малката църква Агия Агати, малка пещера и няколко таверни. Важно е да се подчертае, че точно този плаж е един от най-добрите избори за семейна почивка.

Плаж Агиос Павлос

В района на Агиос Павлос и Линдос можете да намерите няколко плажа, които ще спечелят интереса ви. Въпреки това, един от тях е най-простият плаж и не е никой друг освен този на ръба на Агиос Павлос. Има малка живописна църква, прекрасните води на морето и великолепната гледка. Всъщност за цялостното ви забавление допринася Beach bar, който ще откриете и да се насладите на вашето кафе или прохладни коктейли.

Цамбика

Последният плаж в нашия списък е Цамбика, който дължи името си на манастира, разположен точно над скалата. Плаж, който ще ви даде по-дива красота, тъй като макар и леко организиран, той запазва своята естественост.

Посещение на Сими

За финал оставихме може би най-доброто ни предложение сред тези, които трябва да направите, ако посетите Родос. Разходката в Сими. Сими е дестинация, която ще ви даде прекрасни моменти по време на вашата почивка.

Основните причини да посетите Сими определено са прекрасната му архитектура с цветните имения. Много хора описват Сими като приказно място, излязло от сън. Можем да потвърдим това. И разбира се не трябва да забравяме, че разстоянието от Родос е нула. Следователно е невъзможно да прекарате почивката си на Родос и да не отделите известно време за посещение на Сими.

Какво още да намеря в Родос?

Както лесно може да се разбере от горните, ваканцията на този конкретен остров със сигурност ще бъде незабравима. Въпреки това, както споменахме в началото, Родос е един от най-популярните острови в Гърция и причините са много повече.

За да опознаете по-добре културата и историята на острова, не е достатъчно само да посетите популярните туристически дестинации. Ако имате няколко дни на ваше разположение, препоръчваме ви да разгледате възможно най-много от дестинациите и местата на острова.

В края на краищата много пъти малки села и различни отдалечени места също крият впечатляващи скрити съкровища. остров, който, ако го изследвате от край до край, ще откриете уникални места и ще можете да се насладите на приятни дейности.

И, разбира се, нека не забравяме прекрасните разходки с лодка, където освен красотите на морето, можете да опитате гмуркане или да се отпуснете на палубата и да се насладите на отлични местни вкусове. И като говорим за местните вкусове, ако искате да извлечете максимума от изживяването си в Родос, не забравяйте да дегустирате храна и вино.

Това, което е сигурно е, че ако посетите Родос, скоро ще искате да се върнете. Коментари