Девет любопитни факти за Куба, които не знаете

Когато Христофор Колумб акостира в района, където сега се намира Куба, той е запленен от великолепието на природата и възкликва: „ Господи, не съм срещал нищо по-красиво в моя живот“.

И Колумб несъмнено е прав, ясното синьо небе, кристално чистия тюркоазен океан и дългите плажни ивици с фин бял пясък са зашеметяваща гледка.

Страната се характеризира с богата култура, смес от местни островитянски традиции, повлияни още от испанските колониалисти и африканските роби. Тази уникална комбинация придава на жените забележителен колорит, който привлича чужденците от цял свят като магнит.

А „Островът на свободата“ е един необикновен и очарователен свят, който едва ли ще видите другаде. И ако вече сте заинтригувани от Куба, ето няколко интересни факти за тази екзотична държава:

1. Хавана се слави със своите университети, театри и музеи.

На изток от града има дълга верига от красиви плажове, които туристите обожават. Столицата на Куба заедно с Рио де Жанейро е смятана за един от най-красивите градове в Латинска Америка.

Още от 16 век градът известен като Сан Кристобал де ла Абана е бил търговският център на Новия свят. Старата част на Хавана е в списъка на ЮНЕСКО за защитени места. Древните дворци, уникалните колониални имения, заедно с многобройните църкви и малките и живописни улички придават на града неповторим колорит и уникален чар.

2. Най-популярният курорт в Куба е разположеният на полуостров Икакос град Варадеро.

Той е прочут със своята дълга над 20 километра плажна ивица с кристално чиста вода и бял пясък. Варадеро е посещавано място още от 19 век, но истинският бум започва през 30-те години на 20 век, след като американският мултимилионер Дюпон построява огромно имение на полуострова.

3. Медицината в Куба е една от най-добрите в света.

Ниските цени на лечение привличат много чуждестранни пациенти, които страдат от тежки и редки заболявания. Куба има репутация освен на туристически и на медицински район. В страната са открити много специализирани болници, в които работят известни специалисти от цял свят.

4. За няколко века кулинарните традиции на откривателите и местните

така са се смесили, че съвременната кубинска кухня се е обособила като екзотична комбинация от испански, африкански и креолски мотиви.

Традиционното ястие с креолски произход от ориз и черен боб „Congri“ присъства на трапезата няколко пъти седмично. Понякога се сервира като гарнитура на печени меса, а понякога като основно ястие.

5. Куба е предпочитана туристическа дестинация за хора от цял свят.

Всяка година страната се посещава от над два милиона туристи. Гостите на Куба се наслаждават на приятния карибски климат, безкрайните плажове и паметниците на колониалната архитектура.

6. Природният резерват „Сиенага де Сапата“ или „Тресавището на Сапата“ представлява над 6000 квадратни километра блата, реки и буйна растителност.

В сърцето му е разположен езерният курортен комплекс Гуама, до който може да се стигне само лодка, движеща се по речните ръкави, чиито брегове са покрити с гъсти тропически гори. В тази обширна територия се срещат редица редки растения и животни, основно птици и над 30 вида екзотични влечуги.

7. Книжката с купони за продоволствени продукти, което е ежедневие за всеки кубинец отбеляза 50 годишен юбилей през 2013 година.

„Libreta“ е система за пазаруване с карти, която дава възможност на хората да пазаруват в специализирани магазини продукти от първа необходимост на ниски цени.

В една популярна кубинска поговорка се казва “Никой не може да живее само с либрета, но мнозина не могат да живеят бе нея”.

8. В Куба строго е забранена частната търговия с морски дарове и говеждо месо.

Разбира се, ако се разтърсите по пазарите, то срещу прилична сума може да се снабдите с почти всичко „под масата“.

9. Куба е местопребиванието на пчелното колибри,

което е най-малката птица в света и тежи само 1,6 грама.

И още за Куба

Епична колониална архитектура, страстни млади салса танцьори, стенописи на Че гевара, плажове, покрити с бял ситен пясък, полюшващи се поля със захарна тръстика – отраженията на Куба са толкова смайващи, колкото предвечни. Това е един остров с уникално историческо наследство, плаващ сред море от нахлуваща глобализация.

Пътуването из Куба може да ви донесе всичко – от отпиването на моджитос в ол-инклузив курорта във Варадеро до остъргването на прахта и излъскването на обувките ви извън Каса де ла Традициона в Сантияго. Процъфтяващият туристически сектор се отрива о комунистическия мит за Куба.

Климат – тропичен-пасатен
Средни температури – януари (22°С); юли – (28°С) 
Официален език – испански 
Столица – Хавана 
Най-голям град – Хавана 
Валута – кубинско песо(CUC) 
Население – 11 308 764 души (2004) 
Етнически състав – кубинци – 98,3%, испанци – 0,4%, каталонци – 0,3%, галисийци – 0,3% 
Религия – християни – 98,1%, други – 1,9%. 
Часова зона UTC -5 
Телефонен код +53 
Internet TLD .cu 

Българско посолство

CUBA, LA HABANA
Calle „B“ No.252, Entre 11 y 13
Vedado, Ciudad de La Habana 4
Tel: (0053 78) 33-31-25, 33-31-26, 33-31-29
Fax: (0053 78) 33-32-97
e-mail: embulhav@ceniai.inf.cu Коментари