Как да си изберем оферта за Коледа и Нова година

Наближава Коледа и Нова Година и ако все още не сте се заели с организацията на празника, не отлагайте, тъй като местата в повечето хотели и ресторанти са на изчерпване.

Как да си изберем оферта за Коледа и Нова година

Има обаче и хора, които обичат да планират по-рано нещата и със сигурност вече са избрали дестинация, резервирали са места месеци по-рано, като по този начин са си осигурили и доста добри отстъпки. Само че в началото на декември навлизаме в пика на зимния сезон, когато цените не само, че са доста завишени, а и свободните места в хотелите и ресторантите са силно ограничени.

Ако още не сте се ориентирали за вашата оферта за Нова година и Коледа,

но пък и не искате да оставате в къщи, не ви е останало много време. Побързайте с избора, ако не искате да помрачите празника си. Само след седмица-две няма да има свободни места почти никъде и ще се чудите как да излезете от ситуацията.

Възможностите са много, а цената зависят от категорията на обекта и услугите, които се предлагат. Категоризацията започва от „Една звезда“, „две звезди“, а офертите, които се предлагат са за „полупансион“, „ол инклузив“ и.т.н.

Знаете ли какво всъщност се крие зад тези термини?

Съществува наредба за категоризиране на местата за настаняване. В категоризацията влизат всички ресторанти, обектите за развлечения, хотели, мотели и др. Категорията се определя по определена нормативна база. В зависимост от това се дават от „една“ до „пет звезди“. Мотелите, почивните станции и модерните напоследък семейните хотели, могат да бъдат максимално с „три звезди“.

Ако наемете бунгало или хотел с две звезди задължителният минимум е да има топла вода, отделен санитарен възел, гардероб, тоалетка, телефон. Най-голям е броят на хотелите, които имат категория „три звезди“ според данни на Националния туристически регистър.

Какво означават три звезди?

В сградата на хотела трябва да има асансьор, телефон, минибар, тв, хавлиени кърпи, оборудвана с аксесоари за миене баня, тоалетка.

В хотела би трябвало да се предлага пране, гладене, повикване на такси, румсървиз. Персоналът трябва да има съответната езикова подготовка и униформено облекло

Четиризвездни хотели?

Освен наличното при другите в тях се предлага и ресторанти, кафе-сладкарница, бар, конгресна зала, басейн, фитнес , сауна и медицински кабинет. При 4 и 5- звездните хотели стаите трябва да са с определена квадратура, обзавеждането да е луксозно, а на стената да има картини. При хотелите с 5 звезди се предлага още солариум, масаж, спортно игрище боулинг, фризьорски салон, рент-а-кар.

Смяната на хавлиите и бельото зависи от категорията на хотела. При тези с една „една звезда“ и „две звезди“, смяната е на 3 дни, при 3 на два дни, а при четири и пет всеки ден. Ясно е, че не само категорията е определяща за цената, а и предлаганите към нея условия – дали има закуска, дали изхранването е на база полупансион, пансион или „ол инклузив“.

Много е важно всичко това да се изяснява при наемане на хотела, за да знаете какъв бюджет може да отделите за празниците

Традиционно хотелите включват в цената на нощувката и закуската. Полупансионът (HB-Half Board) осигурява закуска и избор на обяд или вечеря. FB-Full Board се състои от 3 хранения на ден, а „ол инклузив“ покрива всички ястия през деня и междинните закуски. Всеки един хотел определя дали напитките са включени в цената.

За Нова година се предлагат различни оферти

някои на доста примамливи цени. Каквото и да изберем, трябва много внимателно да проучим всичко и ако нещо е супер евтино да включим червената лампичка. Бъдете нащрек с подвеждащи промоции.

Възможностите за резервация са големи. Може да използвате доказани туристически агенции или сами да си изберете почивка от сайтовете за групово пазаруване. Има доста сайтове, които в годините са се наложили на пазара. Там освен, че се предлага намаление, има богата информация за хотелите, лични мнения, отзиви.

И тази година местата в началото на декември в почти всички хотели са запълнени. Отново най-предпочитаната дестинация за посрещане на Нова година си остава чужбина – Гърция, Турция, Сърбия, Румъния. В България предпочитаните курорти са познатите ни-Банско, Пампорово, Боровец.

В последните години се е увеличило и търсенето на цели вили под наем.

Вилите се предлагат от 100 до 1000 лева на ден, в зависимост от хората и големината на вилата. Предлагат се с пълно оборудване, така че може да си приготвите каквото поискате. Кувертът пък за ресторант варира от 40 до 150 лв на човек. Тридневен пакет в избран от вас хотел стартира от 100 до 500 лв, в зависимост от това какво включва. Екзотичните почивки също се търсят, но са по-малко на брой.

Където и да сте обаче по време на празниците, най-важно е да бъдете в компанията на вашите любими хора. Не е ли това времето, което с нетърпение сме чакали цяла година и имаме нужда от презареждане за следващата. Нека в тези почивни дни се опитаме да бъдем възможно най-близо до любимия.

Намерете време да поговорите за всичко, което не сте искали или не сте успели да си кажете през изминалата година. Това е и времето, в което трябва да отделим внимание и на децата си, да украсим заедно коледната елха, да подготвим подаръците. Празниците трябва да ни сплотяват, да ни правят по-добри и прощаващи, да ни заредят с положителни емоции и енергия. Новата година чука на вратата, грабвайте се в ръце и изберете своята оферта.

Весело посрещане! Коментари