Кипър ще строи Дисниленд

Може би няма да е нужно да „тичате“ до Париж, за да се изкефите на Дисниленд. Да, вече е факт. Дисниленд ще се строи и в Кипър. Екзотично, нали? Името на грандиозния проект, гордо наричащ себе си развлекателен парк, ще се казва Euro Disney of the Mediterranean. Той ще бъде разположен в близост до Ларнака.

Изграждането на Дисниленд е отколешна мечта на правителството на Кипър. Проектът е разработен преди десетилетие и представлява огромен туристически комплекс, хотели лукс от петзвездна категория. Сградите трябвало да бъдат разположени на площ от от 500 000 кв.м. През 2009 година за пореден път път се заговори за издигането на този уникален комплекс. Още през 2009 година идеята е приета радушно.

Първоначално обаче е трябвало Дисниленд да се изгради в град Пила и то на огромната площ от 1 000 000 кв.м. През 2012 г. се налага спиране на замисъла и замразяване на самия проект. Основната причина са тежките разговори, които кипърското правителство води с основните инвеститори, които са от руски произход и съответно собствениците на земята, върху която е предвидено да стартира изграждането.

Така минават почти пет годни в дълго чакане. Едва през 2014 на проекта е дадена нова „зелена светлина“. Е, новият проект за Дисниленд ще е много по-малък, но пък приходите, които ще получава кипърската държава ще са много. Ще има наплив на туристи, и много нови работни места.

Първият Дисниленд е открит през далечната 1955, на 17 юли в Калифорния. Откриването е било предавано пряко по телевизията. На събитието са присъствали доста хора, но въпреки специалните пропуски дошли над 30 хиляди, че и повече. Куриозното е, че асфалтът е бил нов и на хората им залепнали обувките и повечето си тръгнали без тях.

Е, това едва ли ще си случи в наши дни, така че чакаме да видим дали Кипър ще се нареди до Анахайм Калифония, Париж, Токио и Хонг Конг. Коментари