Разходка из някои от най-необичайните музеи в света

В света има огромно количество известни музеи характерни със своите разнообразни исторически и културни ценности. Но в момента няма да говорим за тях, а ще представим някои по-нестандартни експозиции, изложили неочаквани неща, някои от които може и да не представляват особена ценност, но пък поразяват въображението.

Усмивка моля!

Ще започнем от музея на смеха, все пак какво по-хубаво може да има от една порция добро настроение.

Във Висбаден, Германия се намира забележителният музей „Арлекиниум“, където със сигурност няма да скучаете. В него са събрани шегаджийски предмети от всички краища на света. Забавлението започва от самото посрещане, при което получавате чифт пантофи с муцунки на ухилени животинки, а след това тръгвате на обиколка в компанията на клоун.

Крак от кокошка, перо от фазан…

Както сигурно вече се досещате следващата ни спирка е „Музеят на Магията“, намиращ се в Боскасъл, графство Корнуол, Великобритания.
Основан е през 1951 година от британския окултист Сесил Уилямсън, който е практикувал магически изкуства, като изобщо не се е свенил да раздава проклятия и уроки. Вероятно поради навиците на черния маг музеят в началото не е бил приет добре от общността. Преди да се установи Вещерската експозиция е била прокудена от три други места, а на едно от тях дори е имало опит за опожаряване.

В музея се намира най-голямата в света колекция от магически артефакти. Освен различните амулети, кристални топки, вещерски ритуални ножове и тем подобни предмети, свързани със използването на свръхестествени сили. В него са изложени и над 3000 тома с магическа тематика.

Музей на Магията в Боскасъл, графство Корнуол, Великобритания

Когато всичко свърши…

Няма по-тъжна история на света от нещастната любов. Всеки, който някога е бил нещастно влюбен ще пророни някоя и друга сълза, когато види историите събрани в „Музея на нещастната любов“. Всеки експонат тук е нечий спомен. Ако искате да посетите този романтичен, нежен и тъжен музей трябва да поемете на път към Хърватска. Сградата се намира най-известната стара улица в столицата Загреб – „Каменната улица“.

Музеят е създаден през 2010г. от художниците Олинка Вистица и Дражен Грубисич, които някога са се обичали. След раздялата си те събрали нещата, напомнящи им за отминалото щастие. С времето колекцията се попълва от различни експонати със сантиментална стойност от различни кътчета на света изпратени от хора, които са преживели мъките на нещастната любов. В колекцията може да се видят трогателни снимки и писма, плюшени играчки и валентинки, символизиращи изгубеното щастие. Освен романтични сувенири и булченски рокли, които не са влезли в употреба в музея има и не чак толкова безобидни експонати, като брадва, с която изоставена германка е изпотрошила мебелите в жилището си. Всеки предмет изложен в колекцията е придружен с детайлно описание на връзката, как е приключила и как са се развили съдбите на влюбената двойка.

Разходка из човешкото тяло

Да има и такъв музей! В холандския град Лейден през 2008г. е открит „Музей на човешкото тяло“. Музеят „Корпус“ представлява човешка фигура висока 35 метра, която е наполовина врязана в 7 етажна сграда. След като се качите с ескалатор до коляното на стилизираното тяло ще извървите целият път до главата преминавайки през огромни макети на вътрешни органи. На огромни екрани се виждат разнообразни процеси в организма и дори има триизмерна холограма, на която може да наблюдавате как сперматозоид опложда яйцеклетка.

Както виждате класическата представа за музеите може да се разчупи по много оригинални начини. Коментари