Релакс в Паралия Катерини (Моята незабравима почивка)

Моето предложение за конкурса – „Моята незабравима почивка“ е пътуването ми до Паралия Катерини в Гърция. Чудесно е да пътуваш и да преживяваш, отколкото да стоиш статичен. Чудесно е да опознаваш нови места, традиции, култури.

Приятно ми е да споделя моите впечатления от ваканцията ми в съседна Гърция. Периодът беше твърде кратък – четири дни от септември, но останах много удовлетворена, заредена и вдъхновена от видяното.

Посетих Солун и курорт Паралия Катерини в Гърция. Отпътувахме от Пловдив и след пристигане в Паралия Катерини се настанихме в избрания от нас хотел. За моя огромна радост в близост до плажа.

Слънцето огряваше пътя ни и обещаваше едно прекрасно морско изживяване. Въздухът беше свеж,плажът страхотен,очарована съм от Бяло море. Избрахме едно прекрасно гръцко кътче, в прекрасно време, с не много туристи и спокойствие по морската ивица – чиста и красива. Солената вода е доста приятна, и се насладихме на морския хоризонт. След нощувката закусихме в приятна обстановка.

Утрото предполагаше спокойствие и лека прохлада. Исках да се запозная с Гърция отблизо. Затова се записахме на еднодневна екскурзия до мистичните небесни манастири Метеора, които са построени край град Каламбака. Това са скални манастири, с дължина – 380км в 2-те посоки.

Посетихме и изворите на Афродита и параклиса „Св.Параскева”. Видяното ме впечатли. Не бих могла да опиша с думи красотата и мистиката на всичко взето заедно. Вечерта се разходихме из курорта. Не много оживен, но е очарователен и приятен за почивка и отдих. Има много магазинчета и таверни, типичните гръцки ресторанти с жива музика.

На следващия ден след закуска отпътувахме за Солун. Имаше панорамна обиколка на града. Успяхме да видим бялата венецианска кула –символ на града, разположена на площад „Никис”, паметника на Александър Велики,”Ротондата” – църква на Светеца-Патрон на „Св.Димитър”, древния квартал Акропола,новата част с международния панаир,площад Аристотелис, Егнатиа. Имаше и свободно време за шопинг. Беше

Вероятно всеки, който е посетил Паралия Катерини е виждал голямото яхтено пристанище. В курорта има и голямо разнообразие от различни категории хотели, ресторанти и таверни, предлагащи международна и гръцка кухня. Цените варират и всеки може да избере според джоба си. В курорта има доста възможности за практикуване на водни спортове.

Недалече се се намират македонски гробници, сред които – Вергина. Това е и мястото, на което се твърди, че е погребан Филип Македонски, баща на Александър Велики. Интересно е до се направи допълнителна екскурзия до Метеора – голям манастирски комплекс, включващ 9 запазени манастира.

Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора – висящи във въздуха. Курортът Паралия Катерини предлага отлични условия за пълноценна почивка на море в Гърция.

Пристигнахме си в Пловдив вечерта. Останах доволна и с положително настроение от преживяната екскурзия. Снимките станаха страхотни, а спомените незабравими.

МИРА КАВЛАКОВА

Тази публикация участва в конкурса „Моята незабравима почивка Коментари