Самотният фар на Стромболичио – недостъпната атракция

Стромболичио или както е добре известен на туристите малкият Стромболи е островче от вулканичен произход. Стромболичио е разположен в Тиренско море, близо до Италия на около два километра североизточно от острова, носещ същото име.

Това уникално природно образование е част от Липарските острови и се издига на 50 метра над морската повърхност. Състои се от твърд базалт, който е устойчив на ерозия. 300 квадратни метра е площта, на която е разположено островчето. Интересното за този малък остров е, че той е създаден от същата геоложка платформа, както Стромболи.

Това дава основание на учените да стигнат до заключението, че изригвания на един и същи вулкан са изградили както големия остров, така и дребничкия му събрат. Самите изригвания са прекъснали преди повече от 200 000 години, като вулканичната дейност се е преместила с приблизително три километра на югозапад.

Как Стромболичио се превръща в популярна туристическа дестинация?

През 1920 година на върха на острова се изгражда фар. И до до днес туристите го знаят като „самотния фар“, въпреки че никой не му е давал това име. До фара може да се достигне единствено по специално изградено за целта стълбище, което има точно 200 стъпала.

Изненадващо, за съвсем кратко време малкият къс вулканична скала и самотният фар насред морето се превръщат в популярна атракция за туристите, посещавана ежегодно от хиляди любители на екстремните преживявания. Но дестинацията е отворена за посещения за кратък период от време. Щастливците имали възможност да посетя острова и фара разказват уникални истории за неговата уникалност и неповторима природа

Преди повече от 20 години островът официално е със статут на природен резерват

На туристическите фирми е забранено да водят групи и да организират турове на острова, за да не се наруши целостта на уникалната флора и фауна, които малкото островче приютява. Bassia Saxicola, например, е изчезващо цвете, изложено на риск. Podarcis raffonei пък е рядък вид гущер, за който е застрашен от изчезване. Той се среща само на три места, всички от които са на Еолийските острови.

Единствената възможност в момента на туристите, които са любопитни и искат да зърнат самотния фар на Стромболичио, е от далече или по време на обиколка с лодка около парчето вулканичен базалт. Такава програма се предлага от туристическите фирми, но тя е твърде скъпа и трудно се събират желаещи. Коментари