Швеция – една скандинавска приказка (Част II)

Символът на Стокхолм е Стадсхусет – кметството, построено в началото на миналия век. Строежът на тази монументална сграда от червени тухли е продължил над 12 години и е завършен през 1926г. В Стадсхусет се намира и невероятно пищната „Синя зала“, в която всяка година през декември шведският крал връчва Нобеловите награди.  Перлата в короната на кметството е 106-метрова кула с камбанария, която се вижда от много далеч. Камбанарията завършва с пилон, на който са поставени „Тре кронур“ – емблемата на шведската държавност.

Задължително трябва да включите като част от програмата си и двореца Дроттнингхолм, построен през 1600-година. Дворецът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В него живее кралското семейство. А „Кралският Театър“ заслужено се определя като един от най- великите театри на XVII век.

Между другото именно в Стокхом се намира и най-високата кула в Скандинавия и Северна Европа. Тя се казва Какнес и е висока 155 метра!

Стадсхусет - кметството в Стокхолм

А сега накъде ?

Разбира се към атракционния парк Грьона Лунд , който се намира на Юргорден, един от 14 острова,  върху които е разположена столицата на Швеция. Езерният район всъщност е едно от най-ярките и красиви кътчета на страната, чието сърце е езерото Соммен. Атракционният парк е бил открит още през далечната 1883 година.

Следва природната зона «Лапония» – идеално място за всички любители и ценители на девствената природа и уединението. Територията е с площ приблизително 10 хиляди квадратни километра. Тук всичко ти спира дъха – от високите върхове на планините, дълбоките долини с езера, бурните ледени реки и водопади, тундрите, брезовите гори. «Лапония» не напразно е наричана последното непокътнато ъгълче на Европа. В състава на «Лапония» се намира най-големия резерват на Швеция, националният парк «Паделанта». Той е разположен на едно огромно плато в северна Швеция. На неговата територия живеят малобройното коренно население – саами, които се занимават предимно с еленовъдство.

На гости при Ледената кралица

Вие никога не сте живели в стая, направена от лед и сняг? Тогава елате в Швеция и ще може да се насладите на това ексцентрично изживяване! Къде да отседнете? Може да се настаните в Arctic Hall, който се намира за полярния кръг в село Юккасярви, сателит на малкото градче Кирун,  което се е превърнало в доста интересен и посещаван туристически обект.

Фасадата на ледения дворец е украсена с масивни блокове, оцветени в красив нежен лазурен цвят. Приближаваш се още мъничко и се озоваваш до чертога на Снежната Кралица. След като прекрачиш прага ще видиш просторния й хол, обзаведен с ледени колони и скулптури. На огромните ледени маси са поставени нежни ледени цветя. В хотела има специална работилница, която създава уникални чаши от лед. Е, няма как да си ги занесете в къщи за спомен, но пък може да се снимате с тях.

В ледения дворец се отсяда, само за да се насладите на необичайния уикенд, а за оставащите дни по-добре си наемете топла виличка. Да, разбира се е интересно да отседнем в ледената стая, но температурата там все пак е – 5 градуса! Домакините предлагат и много интересни развлечения за гостите си като разходка с елен или кучешки впряг. Може също да отпътувате с моторна шейна и да се любувате на незабравимата красота, наречена северното сияние. Коментари