Как да стартирам собствен бизнес

Не всеки може да стартира успешен бизнес, но нужно ли е изобщо да имаш грандиозни планове, когато най-важното е да се чувстваш добре в собствената си кожа и да тежиш на собственото си място? Пътят е трънлив. На хартия всичко изглежда перфектно, до момента, в който изникне първата трудност.

Плащанията закъсняват, появява се първият недоволен клиент, мъжът до теб се сърди, че никога не те вижда. Тогава се замисляш за алтернативите и защо си започнала всичко това .

Мислила си си, че ще разполагаш с пари, с времето си, а в същност в един труден момент това изобщо не изглежда така. Важното е в лошите моменти, да си спомняш анализа, който си направила преди да стартираш свой бизнес, а именно: кои са алтернативите и пропуснатите ползи, когато си започвала и защо въпреки тях си продължила напред.

Зад всеки успех в личния ти бизнес е необходимо много добре да прецениш себе си, идеята, силата на мотивацията си и способността си умело да избягваш капаните пред себе си. За целта няма да са ти достатъчни голямо количество решителност, искреност и безпощадна непредубеденост, но и някои бизнес и не толкова бизнес правила, които да следваш.

1.Убеди се, че искрено го искаш

Първо, нито едно действие в живота ти няма да завърши добре, ако си взела решението за него в състояние на негативни емоции. В света на предприемачеството такива са мотивите като яд на шефа, ниска заплата, неуважение в офиса и. т. н. Ако решиш веднъж завинаги да бъдеш независима и със собствен бизнес, за да не търпиш всичко това, тогава ти гарантирам, че ще се сгромолясаш с пълна сила.

Получава се така, защото в моменти, макар и много решителни и мотивирани, на първо време се самонавиваш, изтъквайки неправилните причини, поради които искаш да го постигнеш. В живота пример за такава ситуация би било подлагането на зверска диета, за да натриеш носа на бившото гадже и да му покажеш каква мадама е изпуснал. Ако обаче не обръщаш особено внимание на шефа си, не ти пука какво ти казват колегите, знаеш, че заплатата е временно ялвление, а теб те занимава само твоята идея си на прав път.

2. Не е достатъчно само ти да си вярваш, а и идеята ти да има нужда

Голямата клопка е ти да си убедена, че светът има нужда от твоята идея, но това не е така. За това е нужна голяма доза безпристрастност – за да чуеш аргументите на хората около теб, които могат да са верни, дори и да не те харесват. За Невена от Stepps, която със съдружниците си започнали да развиват специални стелки, познаването на пазара било ключов момент. Това е мотивирало Невена да повярва още повече в проекта и да се раздаде на 200%.

Петя пък създала бизнеса си, защото започнали да я търсят за HR съвети и усетила, че може да прави бизнес от опита и имиджа си, който създала през годините.

Затова, ако идеята не срещне одобрението на хората около теб, тогава си струва да се замислиш дали да не се насочиш другаде. С други думи, ако си достатъчно мотивирана, ще продължиш проучването, но бъди безпощадна със себе си – остави една идея, потърси друга, не спирай.

3. Разчитай на съюзници

Страхотно е да имаш на своя страна близки и приятели. За Петя било от решаващо значение безусловната подкрепа на близките хора и семейството. Ако нямаш подкрепа трябва да си достатъчно решима и с огромна вяра в себе си, така че да устоиш на липсата му.

Лора например имала подкрепата на близките си хора, макар че когато стартира иновативен бизнес, й било трудно да обясни какво точно прави. Тя споделя, че родителите искат най-доброто за децата си, а в съзнанието на повечето родители това означава стабилност и сигурност.

А в стартъпите именно тези неща липсват или поне на пръв поглед. В този бизнес всичко на пръв поглед изглежда хаотично. Ето и причината родителите на пръв поглед да не ме разберат. Прекрасно ги разбирах, не беше лесно, но аз реших извън битовите подробности да обхвана голямата картина – а именно, че помагаме и на други хора. Разкрих в пълнота идеите си. Споделяйте, направете ги съпричастни към вашата идея, към стъпките, така ще ти повярват и ще бъдат съпричастни.

4. Питай, питай, питай

Някои специалисти казват, че първо трябва да разгледаш конкуренцията на пазара, преди да провериш дали той изобщо би откликнал на твоя продукт или услуга. Съществува вероятност и сама да отхвърлиш идеята още в самото начало, защото нямаш достатъчно капитал за стартирането. За да вземеш финалното решение, провери цялата евентуална конкуренция: пряка, непряка, не пропускай да провериш и какви грешки правят или са правили другите. Един основен тест, който винаги работи? Това има ли го вече на пазара и ако не, защо?. В отговорите „защо“ се крият препъникамъните.

5. Въпрос на пари

Не искам да ставам скучна, като ти кажа, че трябва много внимателно да планираш всичко като си направиш финансов план на приходите, разходите и изчислиш печалбата. Планирането е майка на спокойствието. Ако не го направиш рискуваш да имаш добър продукт или услуга, които обаче са непродаваеми.

Това може да се случи, защото например извършването на тази дейност е с непоносима себестойност, която хората не могат да си позволят. Ако си спестиш финансовия план, как ще отговориш на въпроса коя е оптималната цена, която да поискаш от пазара, така че да си спокойно за кредита? Или пък за стойността, която твоите клиенти са готови да платят. Финансовият план е инструмент, който ще те накара да се чувстваш сигурна, защото ще облече идеята ти в реални стойности. Никога не се отчайвай, ако идеята ти е добра, капитал ще се намери.

6. Трудният път на частния бизнес

Най-важното е да повярваш в идеята си. Вярваш ли правиш всичко възможно тя да се случи. Звучи клиширано, обаче ако си с хубави хора и работиш над това, което ти дава смисъл, всичко потръгва. Не знам дали животът е кратък, но определено е непредвидим. Изключително непредвидим. А ако ти дръзнеш да грабнеш мечтите си, да им предадеш форма и да започнеш да работиш над тях още днес, не виждам какво друго ти остава. И това далеч не пречи нито на стабилността, нито на това да имаш семейство и личен живот и каквото още искаш.



 Коментари