Слушалките увреждат слуха необратимо. Как да се предпазим от оглушаване?

Притесняващо много млади хора вече имат безвъзвратно увреден слух. Чети внимателно преди да е станало късно. Вероятно предпазваш кожата си със слънцезащитни продукти, и носиш слънчеви очила, но колко често оставаш на концерт с тапи за уши. Отговорът със сигурност е не достатъчно често.

Един от пет човека на възраст между 25-29 вече имат проблеми със слуха, сочи центъра за защита от болести /CDC/

Според Световната здравна организация 1,1 милиарда млади хора по света могат да оглушеят. Повечето от тях не го знаят, а най-неприятната част е, че веднъж загубен слуха – изчезва завинаги. Основният виновник са технологиите и начинът, по който ги използваме.

Съвременните слушалки тип „тапи“, не слизат от ушите ти, докато тичаш в парка, но нанасят непоправими щети на слух.

„Тапите“ насочват шума директно в ухото и ефектът е по-силен, казва д-р Юлия Каръл от СDС. В същото време 40% от хората на възраст от 12 до 35 години редовно са изложени на опасни нива на шум по концерти и спортни събития. Клубовете и баровете също дънят силна музика. А музиката в класа по аеробика? Може и да върши чудеса за фигурата ви, но съсипва слуха.

Измерванията показват, че в някои фитнеси музиката звучи с 94 децибела, което е много над максималното препоръчително ниво от 80 децибела.

Където и да се намираш, ако от шума не можеш да чуеш някого, който е на два метра от теб, значи е прекалено шумно

Хората се раждат с около 16 000 фоликула във всяко вътрешно ухо. Миниатюрните косъмчета се огъват при шум и превръщат звука в електрически вълни към мозъка, а след това се изправят. Но те са като тревата – ако стъпиш върху нея не могат да се регенерират.

Ето и малко добри новини 

Увреждането на слуха се причинява не само от силата на звука, а от неговата продължителност. За да си причиниш щети трябва да слушаш нещо със сила 85 децибела в продължение на 8 часа без прекъсване. При 100 децибела обаче времето е само 15 минути.

Пет начина да предпазиш слуха

1. Знай нивата на шума

Свали си приложения като Sound Meter или Noise Hunter, за да мериш нивата на шума около теб – на концерт, във фитнеса, навън.

2. Намали звука

За да чуваш по-добре, по-дълго спазвай правилото 60:60. Може да слушаш устройствата си на 60% от максималната сила, не повече от 60 минути на ден.

3. Зарежи „тапите“

Да, знаем, че е много удобно, но ако надуваш звука, ушите ти страдат. Искаш да заглушиш околния шум? Купи си заглушаващи слушалки, които добре изолират страничните шумове. Търси индекс на заглушаване поне 9.

4. Запуши си ушите 

Най-добрият ти приятел на фестивалите? Тапите за уши. Ако се загледаш ще видиш, че техните музиканти също ги носят. И обикновените тапи вършат работа, но има и по-специални – за концерти.

5. Иди си с мир

Ако си била на концерт, не надувай радиото в колата след това и избягвай силните шумове поне 16 часа.

Колко силно е твърде силно?

Шепот – 30 DB

Нормален-разговор – 60 DB

Автомобилно движение в града – 80 DB

Препоръчителна граница на шума – 85 DB

Слушалките ти на максимална сила – 110 DB

Рок концерт – 115 DB

Излитащ самолет – 130 DB

Може ли да повториш? 

Ако непрекъснато молиш хората да говорят по-силно? Пускаш телевизора на 15? Ако това ти звучи познато, лекарите те съветват да отидеш на преглед при специалист по слуха. Пази се от рано, за да не оглушееш по-късно. Коментари