Дванайста нощ в МГТ „Зад Канала“ – младоци и Графа

Най-младото поколение актьори от Малък градски театър „Зад канала“ вдигна на крака публиката на предпремиерата на постановката „Дванайста нощ“, написана от гениалния драматург Шекспир.

Спектакълът е посветен на 25 години от създаването на трупата и е първата пиеса от поредицата изненади за любителите на театралното изкуство. Директорът на театъра Бина Харалампиева е поверила режисурата на младата Тея Сугарева.

Ето и какво споделиха „виновниците“ тази чудесна пиеса да бъде факт !

Бина Харалампиева, директор на Малък Градски театър „Зад канала“:

В навечерието на нашата 25 годишнина аз не искам помпозно да обикаляме студия, вестници и телевизионни предавания, за да разказваме какво сме постигнали, откакто ни има. Иска ми се да покажем нашето лице чрез това, което правим най-добре и то е театъра. Затова и през цялата година публиката ще има възможност да види много интересни и стойности неща, направени на сцената на Малък Градски театър „Зад канала“. Всички добре знаят, че за 25 години в театъра сме привлекли група от изключително силни и ефектни актьори.

Но в пиесата „Дванайста нощ“ решихме да дадем път на младостта, да покажем себе си, чрез младостта, защото при нас има изключително трудолюбиви, амбициозни и талантливи млади актьори. Екипът, който застава зад „Дванайста нощ“ са пълното доказателство, че опитът ни да представим древния Шекспир през усещанията и погледа на съвременните млади хора е успешен. Ние се опитваме да „отглеждаме“ сериозни актьори, които гледат сериозно на театъра и не предават сцената поласкани от някое риалити щоу. Някои актьори от нашият млад състав ще видите за първи път в централни роли.

Младата режисьорка Тея Сугарева в МГТ Зад Канала

Режисьорът Тея Сугарева дойде по моя собствена покана. Гледах нейни постановки и се впечатлих от това крехко момиче с огромен талант. Директно и зададох въпроса: Какво ти се прави? И знаете ли и двете почти едновременно скочихме на великолепното предложение „Дванайста нощ“. Тея дойде при нас със своя художник, хореограф, сценарист.

За музиката и Графа: Дълго мислихме каква да бъде музиката и кой да я напише. Искахме да е музикант, който е същевременно млад, успешен и да усеща какво обичат и харесват младите. Оказа се, че не е трудно да го намерим в лицето на Графа. Той е чудесен мост между онова, което младите харесват извън театъра като музика и същевременно се дублира с негова конкретна любов и интерес към сцената и театралната музика. Графа е построил своят известност и върху публика, която не влизала в театъра, но публика, която уважава сцената като институция. Преди няколко години самият Влади ме потърси и сподели с мен, че много иска да прави театрална музика. Доверих му се и мисля, че това е поредното попадение точно в десетката.

Графа, певец, музикант, композитор, собственик на продуцентска къща: Аз съм щастливец. Благодаря на Малък градски театър „Зад канала“, че ми повярва и ме натовари с тази изключително отговорна задача да напиша музиката за „Дванайста нощ“. Смятам, че съм създал нещо съвременно, красиво и ритмично. Ако беше жив Шекспир, със сигурност щеше да му хареса. Нямам претенции да сме велики, но съм сигурен, че ще ни помнят дълго. Музиката ще е в унисон с любовните неволи и вечните интриги, типични за комедиите, драмите и трагедиите на великия автор.

Тея Сугарева, режисьор: Нашата първа среща с директора на театъра Бина Харалампиева беше кратка и ясна. Тя ми каза, че иска да направя пиеса за нас, за младите, за нашето поколение, иска да чуе нашия глас. Да се запознае със средата, в която ние творим. Тогава си зададох въпроса: Кои сме ние? За един млад човек винаги е проблемен този въпрос- Кой съм аз?

Избрах Шекспир, защото пише това произведение за младите, хора които искат да се определят. На прага между безгрижието и отговорността. На крачка от това да станат големи хора със своите проблеми и отговорности. Тази „Дванайста нощ“, която исках обаче да направя е и за младостта, любовта, приятелството. „Дванайста нощ“ е за неосъзнатото и недообмисленото, за неспокойствието на човешката природа, за емоционалната недостатъчност. Започвайки работа знаех, че няма да следвам Шекспир едно към едно. Опитахме се да се вгледаме в текста, и да извадим онези истории, които са намекнати, но недоизказани. Цялото действие се ситуира върху живота на една младежка банда. Те нахлуват в света на Шекспир със своите въпроси.

Алиса Атанасова, актриса: За всеки от нас имаше прекрачване към неизвестното. Положихме много труд, за да стигнем до някаква цялост. Публиката ще е тази, която ще каже дали сме успели.

Христо Пъдев:  актьор. Радваме се, че съм част от проект. Аз лично си давам сметка, че рядко можеш да получиш възможност да играеш и репетираш със свои приятели. Хора, които мислим и мечтае не само по сходен начин за театралното изкуство, но и и за Шекспир.

Режисьор: Тея Сугарева

Сценография и костюми: Каролина Далкалъчева

Хореография: Велислава Цветкова

Музика: Владимир Ампов-Графа

Актьори: Любомир Ковачев, Владимир Димитров, Атанас Чопов, Христо Пъдев, Симеон Бончев, Стоян Младенов, Владамир Зомбори, Алиса Атанасова, Луиза Григорова, весела БабиноваКоментари

Много крясъци,много шум.Излишно напрежение