Екшън, бесен ритъм и любов в спектакъла „39-те стъпала“ от МГТ „Зад канала“

Пълна зала, бесен ритъм, виртуозно представление, много аплодисменти и безапелационна актьорска игра. Това може да се каже за невероятната премиера на спектакъла „39-те стъпала“ , поставена в Малък градски театър „Зад канала“. Над 70-ет персонажа, изиграни от 4-ма актьори – Александър Кадиев, Алиса Атанасова, Владимир Димитров, Христо Пъдев. Една незабравима вечер на истинско удоволствие от допира с театралното изкуство.

И какво се случва-шеметен шедьовър на Хичкок, с интересен шпионски роман, малко Монти Пайтън. Версията на 39-те стъпала е създадена на базата на едноименния шпионски роман на Джон Бъкън, култовият филм на Алфред Хичкок и удивителната идея английските писатели Ноуби Дайчън и Саймън Корбъл.

Режисьорът на постановката Андрей Аврамов:

Ние, както винаги, сме малко на опашката. Представлението вече се е играло в близо 30 страни. Специално в Лондон, пиесата се е играла 9 години – от 2006 до 2015 година, при това 8 пъти в седмицата. През 2013 е играна за 3 хиляден път. Пиесата представлява амалгама от шпионски игри, криминални ситуации, убийства и една много шеметна любов. Има преследване по покрива на влака, самолетни катастрофи, убийства и както казва авторът една „мила, старомодна любов““.

Истината е, че това е едно доста шантаво представление. Защо ли? Защото се базира на първоизточника на роман, който е създаден преди век, след това се включва и филма на Хичкок от 1935 и сега в 21 век се появява и като сценичен вариант.

Този сценичен вариант е пародия на филма. Но това е някакъв вид поклон – поклон пред театъра като изкуство и в същото време е много, много смешно.

В този коктейл от шпионски игри има криминале, има любов, политика, има всичко.

Най-интересното е, че цялата тази амалгама е изиграна само от четирима актьори. А това са мащабни събития. Има преследване по покрива на влака, самолетни катастрофи, убийства, злодеи с отрязано малко пръстче, млекари, инспектори, фермери, хора – памет, хотелиери и какво ли още не.

И главният герой, изигран блестящо от Сашо Кадиев, се сблъсква с всичко това. Той се впуска в едно бурно преследване. Обвинен е в убийство, което не е извършил. Но неговото израстване от отчаян от живота човек се превръща в съзряване, в опит да спаси света, в опит да намери любовта. И не, няма опасност зрителя да се обърка с толкова много герои и толкова малко актьори. Екипът се е постарал всичко да бъде категорично и много ясно. Както се казва с много малко средства, малък актьорски състав, две стълби и три сандъка да се постигне максимален ефект.

Филмът на Хичкок е сериозен трилър и предшества филмите на Джеймс Бонд, а тук е смешно и забавно. Но не е само зрелище и смях, има и сериозно замисляне върху живота. В една от сцените героя дори държи политическа реч:

„Нека направим този свят по-добро място за живеене! Свят, в който нации не заговорничат срещу нации и съсед срещу съседа…Свят, в който вместо преследване, ще има честни отношения и равен шанс за всеки. Свят, в който хората си помагат, а не си пречат“.

Комедията е поставена в САЩ, Австралия Германия, Израел, Хонконг, Нова Зеландия, Мексико, Гърция, Испания, Полша, Канада, Аржентина, Бразилия, Филипините, Уругвай, Китай, Дубай, Швеция, Москва, Франция, Италия, Япония. Коментари