Ученици учат актьора Веселин Калановски на румънски език

Ученици от Румънски лицей представиха пред актьора Веселин Калановски постановка на румънски език, която сами си режисирали. Известният български актьор беше специален гост на училището, което е единственото по рода си в България. Учениците в него изучават засилено румънски език, което от своя страна им дава изключителна възможност да кандидатстват във всяко висше училище на територията на Румъния без приемен изпит, само с интервю на румънски език, което се провежда в Румънското посолство. Пиесата, с която младите и талантливи актьори, се представиха на импровизираната сцена беше Бубико (Bubiko) на Йон Лука Караджале (Ion Luca Caragiale). Идеята за среща с известни актьори се породила месеци, след като в училището се изградило театрално ученическо студио, което е само част от извънкласните дейности, в които участват децата, сподели директора на училището Незабравка Тасева.

Ученици от Румънския лицей представят пиеса

Учениците успяха да изненадат приятно актьора с чар, емоции и непринуденото присъствие. И въпреки, че езика на Йонеско съвсем не му е познат Веселин Калановски сподели, че да играеш театър не само на румънски, но и на български език е огромно предизвикателство и изисква себе0отдаване, хъс, желание и най-вече много и упорита рабата.Това не е занаят, а нещо от теб, с което живееш в симбиоза.

Актьорът Веселин Калановски гледа ученици в Румънския лицей

Младите таланти от Румънския лицей с огромен интерес проведоха един непринуден разговор с Веселин Калановски, който им разкри доста тайни от актьорската професия и въпреки, че в България не е никак престижно да си актьор той заяви, че ако трябва пак да избира, отново ще тръгне по този път. На въпрос, зададен от децата дали има мечтана роля, Калановски с ирония отговори, че има естествено, но няма смисъл да говори, защото не са подходящи за възрастта му. И все пак ролята на Креон в постановката „Антигона“ е била една от постигнатите мечти.

Директорът на гимназията Незабравка Тасева коментира, че много от възпитаници на училището вече са утвърдени лекари, икономисти, архитекти, дипломати, които работят в престижни фирми както в Румъния и България, така и в много други страни от ЕС. Но може пък в бъдеще да има и популярни актьори, с които да се гордеем, нищо не се знае, каза тя Коментари