Домашен ябълков оцет

Натуралният ябълков оцет има редица полезни свойства. В неговия състав присъства провитамин А, който е изключително мощен антиоксидант, както и голямо количество пробиотици и ензими, подпомагащи нормалното функциониране на организма.

За съжаление оцетът, предлаган в търговската мрежа е като минимум пастьоризиран и филтриран, което значително намалява ползите от него.

И това е в най-добрият случай, защото често се срещат продукти, в които единственото натурално е водата, а всичко останало се състои от изкуствена оцетна киселина, аромати и оцветители.

Така че, ако искате да бъдете спокойни за лечебните качества на оцета, който консумирате най-добре е да си го приготвите сами в домашни условия по нашата проверена рецепта.

Необходими продукти

  • 1кг. ябълки
  • 250г. захар или мед
  • Време за подготовка: 01:00
  • Време за готвене: 00:01
  • Порции: 1
  • 3,7
    от общо 260 гласували

Начин на приготвяне

Измийте добре ябълките, отстранете дръжките и ги нарежете на парчета. Оставете ги да починат, докато се окислят и започнат да придобиват кафяв оттенък. Разтворете захарта или меда в преварена топла вода.

Стерилизирайте голям стъклен буркан и поставете парченцата от ябълките. Залейте ябълките със сиропа, така че той да ги покрива около 5 сантиметра. При нужда добавете още топла преварена вода.

Поставете върху ябълките чаена чинийка, която да ги притиска и покрийте съда с чиста кърпа или троен тензух, като го пристегнете с ластик. Така сместа ще може да диша и ще я предпазите от досадни насекоми.

Оставете съда на тъмно място при температура около 20-22 градуса. Ако нямате подходящо тъмно място покрийте го с кърпа, тъй като ултравиолетовите лъчи пречат на процеса на ферментация.

Въоръжете се с търпение за около седмица. Сместа трябва да шупне и да се образува закваска. Това обикновено отнема 3-4 дена.

Проверявайте сместа ежедневно, ако отгоре се образува черна плесен, това означава, че температурата е прекалено висока. Внимателно я отстранявайте с пластмасова лъжица. В никакъв случай не използвайте метална лъжица, това ще навреди на ферментацията.

На седмия ден изцедете добре ябълките и ги изхвърлете. Получената течност сипете в стерилизиран буркан, като оставите 2-3 сантиметра до върха. Отново покрийте съда с тензух или чиста кърпа и го оставете в килера за още 6 седмици.

Отгоре ще започне да се образува филм, това е така наречената „майка“ или оцетна гъба. Ако разклащате редовно съда, за да се вдига утайката от дъното това ще помогне на оцетната гъба да расте по-бързо.

След шест седмици закваската ще е „изяла“ цялата захар. Прецедете готовия домашен ябълков оцет, пресипете го отново в стерилизиран буркан и затворете плътно. Съхранявайте на прохладно и тъмно място.

Забележки

Най-подходящи за приготвяне на оцет са сладките ябълки от къснозреещи сортове, за предпочитане домашни.

Домашният ябълков оцет не трябва да е бистър като сълза. Той е леко мътен в него има характерни парцалчета, които се образуват от оцетната гъба.

Ако планирате отново да си правите ябълков оцет запазете оцетната гъба. Добавете я към сместа и следващият път процесът на ферментация ще протече значително по-бързо.

Ползите от ябълковия оцет

В домашния ябълков оцет се съдържа богата гама от полезни витамини като А, С, Е и голяма част от група В. Той е богат и на натурална млечна киселина и фруктова.

Домашният ябълков оцет е наситен с редица микроелементи – желязо, мед, магнезий, цинк, натрий, калий и др. Магнезият действа изключително благотворно върху нервната система и помага на доброто функциониране на сърцето, стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчката.

Освен това в домашния ябълков оцет се съдържат и дъбилни вещества от кората на ябълките, които са мощен антиоксидант. Пектинът от своя страна намалява лошия холестерол, пречиства чревния тракт и помага за детоксикацията на организма. При свързване на оцетната киселина с коензим А тя играе централна роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Коментари

!

По тази рецепта съм правил оцет, много ароматен е. Качеството на оцета зависи от качеството на вложените съставки и от спазване на технологията на производство.

Вколко вода се разтваря 250 гр мед или захар ?

В 1 л.Обикновено при приготвянето се ползува 1кг захар,мед разтворени в 10 л топла вода.
Наистина оцета става много добър.Правя го все по този начин.

Юлия Андреева нещо не стават сметките.

250 г захар –1 л, вода. „Обикновено при приготвянето се ползува 1кг захар,мед разтворени в 10 л топла вода.“–-А това е
100 г захар на 1 л.вода.
Аз ли нещо не разбирам не знам ,но моля уточни кое по колко по-точно.
Благодаря !

Kiril Kirov 250гр захар за 1кг ябълки – вода не е споменато може да са и 5 литра?!?
а юлия говори за вода 10л а не 10кг ябълки?

Имам въпрос.Нарязах ябълки и ги залях с разтвор от захар и вода според изискванията в един трилитров и един еднолитров буркан.Покрих ги с тензух. Това беше към 15 Септ. Дестина дни ги разбърквах.Наложи се да заминем в края на Септември. Когато се върнахме тези дни , 20 Ноември ,видях следното: малкият буркан бе пълен на повърхността с оцетени мушиц и парчетата ябълки бяха леко побелели отгоре. Трилитровият имаше съвсем малко мушици, но на дъното видях огромна полупрозрачна пихтиеста маса. Може би гъбата майка ,не знам. Прецедих и двата буркана. Пуснах и тази „гъба “ вътре. Опитах на вкус,киселее. Въпросът: тази жълтеникава течност може ли да се консумира ,оцет ли е или да я изхвърля ? Все пак са минали два месеца без разбъркване,но на мен все пак ми прилича вкусово и на вид на някакъв оцет. Ако не е опасно , ще го ползвам. Какво мислите?