9 суеверия за бременността, които си имат научно обяснение

В първите седмици на бременността, бъдещите майки често са обладани от страхове. И това е напълно нормално. Вслушват се във всякакви суеверия, лоши поличби, уроки, бабини деветини, свързани с износването и раждането на здраво бебе. Близки и познати започват със съветите: „Не си режи косата“, „Не купувайте дрехи за бъдещото бебе“, „Не плети“ и.т.н. Истина или лъжа? Няма конкретен отговор, но за някои суеверия определено има и рационално обяснение, върху което може да се замислим.

Подготвихме ви някои суеверия, които си имат логично научно обяснение

1. Ако галите котка докато сте бременна, детето ви ще има много врагове

Котката няма да е причина за бъдещи врагове на детето. Но има един „враг“, който наистина заплашва здравето на още нероденото. Това е токсоплазмоза, която се пренася именно от котките. И всъщност е единственото разумно обяснение, защо да се ограничат контактите с котки при бременни жени. По този начин се цели избягване на вътрематочната инфекция.

2. Ако седите на прага, детето ще бъде обладано от зли духове

Бъдещата майка не бива да седи нито на пода, нито на течение, нито на студено. И не затова, че детето ще бъде обладано от зли духове. Имунната система на бременните жени е отслабена. Всяка простуда, заболяване и болки в кръста, заради стоенето на течение, ще утежнят протичането на бременността. Не дай си боже някое заболяване от непредпазливост да увреди плода.

3. Ако ядете червени плодове, детето ще се роди розово 

Всички червени плодове, понякога са силни алергени и предизвикват реакции. Но отношението на медицината към техния прием варира. Домашната медицина казва, че в никакъв случай бременните не трябва да ядат червени плодове. Западните лекари обаче са сигурни в обратното. Според тях плодовете засилват имунитета и ако някоя майка е алергична, просто преустановява приема.

4. Ако гледате страшни филми и истории, детето ще се роди грозно

Нищо чудно, че киното добави специални предупреждения за бременни жени, кои филми не са подходящи за тях. Хормоналната реорганизация при бременните е впечатляваща, а допълнителният стрес води до нарушение на притока на кръв. Това от своя страна може да доведе до куп проблеми. Затова е по-добре да оставиш ужасните истории за по-късно.

5. Ако седите крак върху крак детето ще се роди кривокрако

Позицията крак върху крака затруднява притока на кръв до плода и може да доведе до увреждания. Освен това увеличава риска от разширени вени и бъдещи варикози при майките. Така че по време на бременността си струва да забравите за любимата „крак върху крак“ и да изберете по-безопасни пози.

6. Ако спите по гръб, бебето ще се задуши 

Да спите по гръб, особено в края на бременността, не е за предпочитане. По този начин се притискат определени органи на майката. В напреднала бременност, лягайки по гръб жена може да се почувства слаба от липса на въздух и замайване. И това ще се отрази на плода, бебето може да започне да се задушава също.

7. Ако простирате дрехи, бебето ще се омотае в пъпната си връв 

Не става въпрос за самото простиране, а за дългото вдигане на двете ръце. Е, ако са само няколко дрехи няма проблем. Но ако всеки ден простирате по два-три коша пране, особено в напреднала бременност, то тогава никак не е безопасно, твърдят лекарите. При дълго стоене на крака и непрекъснато вдигане на ръцете пулсациите на матката се увеличават, това води до съкращаване на мускули и риск от преждевременно раждане.

8. Ако се къпете често, ще измиете силата на детето

Прекалено горещата баня, особено в ранните етапи, може да предизвика аборт. Къпането обаче, в никакъв случай не е проблем за плода. Ако се къпете с топла вода, а не гореща, няма проблем.

9. Момче или момиче?

Казват, че ако коремът на бременната жена е остър и изпъкнал, ще е момче. Заобленият корем пък означава момиче. Уви, формата на корема зависи от определено подреждане на мускули и органи и няма как да разберете какво ще е бъдещото ви дете. Най-сигурният начин е ултразвукът. Коментари