Диагноза астма и настъпващата зима

Диагнозата е астма!

Всеки пък, когато лекарят произнесе тази фраза ти се иска да избягаш и да си представиш, че това не се отнася за теб. Звучи страшно. А при децата астмата е още по-неприятно заболяване.

Астмата не само застрашава здравето, но и пречи на нормалните детски игри. За съжаление астмата не се установява лесно. От личен опит и ходене по мъките, години наред, мога да кажа, че заболяване от този тип е много променливо, непостоянно и дори тежко.

В основата на астмата стои алергично възпаление на бронхите. Дихателните пътища са хипер активни и в началото не може съвсем да се различи дали е на лице остър бронхит или астматично заболяване. Като се добави и алергичната фамилна обремененост към картината, астма като нищо може да се развие при около 80% от децата и то в ранна детска възраст.

Астмата се причинява от алергичен компонент, но много трудно и бавно се установява точно какъв е и дали е един единствен. Обикновен до остър бронхит, може внезапно да отключи една детска астматична болест!

Описание и прояви на астмата

Астмата е хронично заболяване, при нея се редуват периоди на тежки пристъпи и затишие. Пристъпите се изразяват в остро свирене при дишане, задух, стягане в областта на гърдите и кашлица. Различава се атипична и алергична астма. Първата е още неприятна, защото се изразява от неспецифични пристъпи. Освен това е характерна най-вече при децата до 3 годишна възраст, но това не означава, че не засяга и по-големи деца.

Алергичната астма обикновено се провокира от остро респираторно заболяване. Пристъпите са провокирани от алергени, но независимо от това с растежа и астмата се променя постоянно, както и факторите участващи в развитието й.

Наследствена предразположеност към астма

При тийнейджърите често се наблюдават комбинации от атипична и алергична астма. Наследствената обремененост при това заболяване е много голяма. Ако единият родител е носител на алергия, то шансът за детето да заболее от алергично заболяване е около 50%, а ако и двамата родители са с алергии, то детето има шанс от 80% да развие алергия.

Лошото в случая е, че не самата алергия се предава генетично, а податливостта към нея и затова не би могло да се изясни изцяло как точно ще се прояви при всяко дете! Симптомите за астматичен пристъп са неясни и строго индивидуални.

Обикновено лекарите казват, че пристъпът е предшестван от водниста хрема и суха кашлица, но от личен опит знам, че това съвсем не е така. Пристъпът на сина ми идва изневиделица, започва с кашлица, която до няколко часа е изострена до краен предел.

Въпросът е, че не винаги силата на пристъпа може да се предвиди и да се предотврати най-малкото, дори напротив. Астмата на сина ми е в групата неустановена и непредвидима, което възпрепятства лечението й.

Комбинация от алергичен ринит, остър бронхит и алергени, казано накратко са взрив за организма на едно невръстно дете. За радост тежките симптоми, като накъсано дишане и възпрепятстване при говор не са възниквали. Много други обаче ги имат. И до сега не мога да установя, защо възникват пристъпите, дали от сезона, което отхвърлих наскоро, дали от прах, което също не е опция за нас или просто така…

Диагностика на астма

Дете с астматичен пристъп има дихателни пътища с много малък диаметър. Свиркащото дишане при някои води до задушаване. Гръдния кош е разширен и издишането е изключително удължено. Но на слушалка свиркащите хрипове при по-малките деца са неясни.

Бронходилататорите или така наречените лекарствата за инхалации действат бавно и почти невидимо при деца до 3-4 години. Така беше и за сина ми в началото. Дали зимата влошава астматичните пристъпи? По-скоро вирусите и настинките го правят!

Относно диагностиката, нито алерголог, нито пулмолог могат да помогнат много в този ранен етап. Те могат просто да отбележат повишените нива на имуноглуболин. И най-вече да се започне профилактика на неясна форма на астмата. Друг остава въпросът дали помага, това само времето показва.

Лечението и профилактиката са дълги, изнервящи и за детето, и за майката, а резултатът е лекуваш едно, увреждаш друго! По време на пристъп спирометрията и бронходилататорния тест могат да установят наличието на астма и силата на обструкцията й. Това обаче важи за възрастни, не и за малки деца. Те са неспособни да изпълнят тестовете! ВЕД – метъра за измерване на дишането у дома също е за големи, но не и за деца.

Така, че в заключение може да се каже, че диагностиката на астматичните и алергични заболявания у децата е „Тъмна Индия“! Какво остава за установяване на вида астматично заболяване и причините за появата на пристъпите?

Евентуални фактори предизвикващи астма

Вероятните фактори отключващи астмата могат да са вирусни инфекции, наследствен ген, външни фактори, като физическа активност; остри миризми на бои, химикали или парфюми; стрес; плач или смях; дим от цигари.

Домашния прах, плесента и мухълът, полените, домашните любимци, лекарства, замърсена среда наоколо, храни, като какао; шоколад; яйца; риба; мляко; мъхести плодове и мед също повлияват астмата. Въобще всичко, което ни заобикаля!

Дете с астма през зимата

Превенция и лечение на астма

Превенцията на астмата може да включва диета, по-малко сол или захар (натрия в тях повишава чувствителността на бронхите), ограничен прием на въглехидрати и пречистване на въздуха в помещенията.

Относно лечението има два варианта – по време на пристъп и последващо поддържащо лечение. При пристъп се прибягва най-често до помащта на инхалатор и вентолин. Ако до час не е овладяно състоянието се преминава на инжекционни или системни кортикостероиди. Поддържащото лечение е по схема, трае дълго и се определя спрямо възрастта на лекувания. Засега ние сме на инхалатор и ни е доста трудно да го изтърпим.

Добри хранителни навици и нетрадиционно лечение на астма

Пиенето на много течности, като 90% от тях да са вода е много важно за предразположените или болни деца от астма. Набавянето на повече протеини от птиче месо и риба, както и от млечните продукти е важно, защото подобряват състоянието.

Отделно млечните храни са богати на калций, който благоприятства облекчението на астмата. Приемът на рибено масло и Омега-3, и Омега-6 мастни киселини, засилва имунитета срещу алергични прояви. Много е важно в диетата на дете с астма да има Магнезий. Може да се набави, чрез грах, орехи, семки от тиква, домати, пълнозърнести продукти, леща, бобови култури и скумрия.

Хубаво е да се приемат също цитруси богати на витамин С, храни богати на селен, мед и манган. Идеални са пресните сокове от цвекло, моркови, зеле или ябълки.

Отварите от мента, бъз, липа, анасон и джинджифил с преварен мед или млякото със щипка сода успокояват пристъпа донякъде. Друг метод за превенция е практикуването на високопланински туризъм, почивката на планина, дихателните упражнения.

Познайте, колко от това се приема от сина ми, а и предполагам от останалите деца?

Солната терапия

Солната терапия се нарича още халотерапия. Оказа се, че единственият й вариант за деца е нещо, като йонизатор на солните кристали. Чрез него се излъчват сухи, негативно йонизирани частици на солта.

Спорно е дали това лечение се доближава до лечението на възрастни болни от астма в солни стаи! Твърди се, че каменната сол освобождава основно натриев хлорид с малки примеси на калций, калий, манган и магнезий. Така се предотвратява евентуален пристъп. Лечение от този тип е иновативно и поддържащо. Не може да се каже до колко е ефикасно? За нас до момента никак не е !

Природни лечители на астма

Много неща се ползват от природата за лечение на астма. Ето и някои от тях:

Портокалов сок – той е с високо съдържание на витамин С, а при астматиците е на много ниски нива. Пиенето на до 3 чаши портокалов сок на ден заздравява имунитета и се бори с астматичните пристъпи;

Екстракт от мента – в 250 милилитра вода се кипват 10 капки ментово масло. Така течността ври, докато изври и в стаята имате по-свеж въздух, който облекчава пристъпът;

Лук – трудно е да се дава на деца, но той може да разшири бронхите. Добре е да се ядат до 3 сварени глави лук на ден, но децата не могат, така че екстракт от лучен сос да се капва в носа също е вариант – гаден, но ефикасен!

Мандарини – сушените кори на мандарините се сваряват на отвара. Тя се диша или пие, така се облекчава астмата. По-добрият вариант за деца е да ядат самия плод, той е изключително богат на витамин С и засилва имунитета.

И за финал една природна рецепта за отвара при астма

Отварата се пие по 3 пъти на ден, по 30 милилитра. Приготвя се от по една лъжичка, от следните билки: босилек, копър, мащерка, мента, подбел и градински чай. Билките завират в 400 милилитра вода и се варят 5 минути. След това се киснат около половин час и се прецеждат.

Държи се в хладилника и се пие всеки ден! Отварям скоба, децата трудно пият отварата, но пък като че ли има някакъв ефект, макар и минимален.

Е, настъпващата зима ме притеснява, разбира се, защото това означава повече вируси, повече пристъпи и повече тревога, но пък съм твърдо убедена, че моето момче ще пребори астмата. Дали с бабини лекове, дали с поддържащо лечение или просто ще го израсте, това ще отшуми.

Вярвайте и вие в това и не спирайте да търсите подходящото лечение, превенция и правилната диагностика за вас и вашите деца! Ние сме по-силни, от което и да е заболяване… Коментари