Има ли полза да наказваме децата?

Има ли полза да наказваме децата?

Да наказвам ли децата си, този въпрос си задава не един родител. Често се случва в изблик на яд да прилагаме твърде сурови наказания, за които после съжаляваме. Специалистите обаче се обявяват категорично против наказанията. Според социалните работници американския от център за проблемни деца в Ню Ингланд най-добрият начин да се намалят проявите на необузданост и непослушание е вместо наказание да се прилага постоянно поощряване на доброто поведение.

Да, наказанието приложено с цялата си строгост може да прекрати за известно време агресията при детето,

но може да се окаже, че има много отрицателни странични ефекти.

Децата са супер емоционални и ако бъде наказано детето има вероятност да реагира агресивно, да се обиди и да избягва този, който го е наказал. Често се случва наказаните деца да проявяват и крайни форми на агресия. И вместо винаги да санкционирате лошото поведение, опитайте се да се съсредоточите върху онези прояви на детето, които са положителни. Кажете му на глас, че това , което прави е страхотно и вие го оценявате. придържайте се към тази линия на поведение и със сигурност това ще накара малчугана да се замисли върху собственото си поведение.

Не бива да позволявате лошото поведение на детето да му помогне в не правенето на нищо.

Домашните задължения и тези в училище трябва да се изпълняват. Не бива да позволявате чрез лошото си поведение агресивното дете да стане център на всеобщо внимание. Така само ще го подтикнете към още повече отрицание и то ще реши, че най-лесният начин да постигне нещо и да се наложи е чрез агресия.

Има ли полза да наказваме децата?

Ако искате да имате любвеобилно, и изпълнено с уважение към вас дете,

което в едновременно с това и да е дисциплинарно, не бива да прибягвате към наказанието като най-строга мярка. При по-малките деца може да използвате метода с отвличане на вниманието и поставяне на някои ограничения, за да преодолеете проявите на лошо поведение. Ако децата са по-големи обявете награда за добро поведение и съответно от какво ще се лиши, ако не се детето не се държи добре.

“Наказанието до някаква степен предполага агресивно поведение и от страна на родителя,

а ние именно на тази агресия се опитваме да се противопоставим при децата“ , напомнят от асоциация на социалните работници в Америка.

Наказанието поражда негодувание, което води след себе си прояви на агресия и сериозни обиди.

Въпросът не е в това дали да наказвате детето или не, а как да го научите да върши правилно нещата и да бъде пример за добро поведение. Личност, която да разбира както своите нужди, така и тези на другите.

Самата дума “наказание” предполага и причиняване на някакъв вид емоционално или физическо страдание.

А не малко родители прибягват и до шамари, когато искат да раздадат правосъдие. Ползата от такова наказание е много спорна и със сигурност зависи от много фактори като семейна култура и социална среда, в която се изгражда семейството.

Хубаво е родителите да използват възможно най-малко насилствени методи докато се опитват да възпитават децата си. Така ще стимулират психическото и физическото развитие на децата в правилна посока. Психолозите смятат, че ако искаш да бъдеш наистина добър родител не бива да избираш насилствени средства. Към детето трябва да се прилагат методи, които са подходящи за възрастта.

В заключение ще споделим тезата на руския психолог Михаил Литвак.

Според него едно дете не може да бъде научено или накарано как живее живота си. На детето може само да се покаже чрез личен пример. Всъщност най-доброто, което може да направи един родител e да бъдe положителен образец за подражание. Да показва на детето негативните последици от лошото му поведение и в същото време да използва поощрения, когато се държат добре. Коментари