Как да приготвим бебешко пюре в домашни условия. Лесни рецепти

Разбира се, че най-доброто, което можете да предложите на вашето невръстно бебе е храната приготвена с любов в домашна обстановка. И въпреки, че по магазините има огромен избор от готови бебешки пюрета домашната храна си остава на първо място. Тя е прясно приготвена, в нея няма консерванти и е приготвена от продукти, които лично сте подбрали.

Младите майки и татковци си мислят, че е много е лесно да приготвите пюре за бебето като му смелите банан в блендера, добавите малко ябълка и мляко и готово! Да наистина приготвянето на храна за бебето не отнема кой знае какво време, но все пак има много хранителни съставки, които поетапно се добавят към менюто на вашето бебе.

Освен това е задължително да сте добре запознати с методите на обработка и хигиенните норми, към които непременно трябва да се придържате при приготвянето на бебешката храна, защото някои грешки могат да имат неприятни последици.

Ето и няколко правила, които задължително трябва да спазвате, когато приготвяте храна за вашето бебче

На първо място е измиването

Да, като правило кухненските уреди не се мият лесно и обикновено трудно се стерилизират. Но въпреки това е много важно е да се стараете и да поддържате хигиената на много високо ниво. Ако направите така, че тази процедура да ви стане навик ще ви бъде много по-лесно в ежедневието и няма миете всичко в последния момент, а в същото време то да си остава със съмнителна чистота.

Дъската за рязане, ножовете, чиниите, кухненските уреди – всичко това трябва да е идеално чисто преди да започнете да приготвяте храна за бебето. Ако приборите са били в досег със сурово месо, задължително измийте внимателно. А още по-добре да имате специални ножове и отделна дъска, най-добре пластмасова, която да използвате само за обработка на сурово месо и риба.

Гъбите, кърпите и покривките трябва да са максимално чисти. 

А най-добре използвайте еднократни, ако имате възможност.

Хладилникът също е обект на повишено внимание. Месото и рибата в сурово състояние могат да станат източник на бактерии и да замърсят останалото съдържание на хладилника. Задължително съхранявайте суровите продукти в специално отделение далеч от останалата храна.

В хладилника има много микроби, които могат да се размножават много бързо, така че е желателно е да се почиства всяка седмица. Перфектната чистота в него е много важна, защото бебешката храна не бива да се оставя дълго на топло. Не повече от два часа е максимумът, който може да си позволите и да оставите храната на вашето дете на стайна температура. След това вече трябва да се изхвърли.

Внимателно подбирайте и обработвайте правилно продуктите

Месото задължително се изчиства от кокалите и задължително се премахват всички мазнини и жили. Преди да се захванете с плодовете и зеленчуците ги накиснете за час във вода. По този начин ще се избавите от нитратите, които може да се съдържат в тях. След това ги измийте отново и отстранете всички дръжки, семки, люспи и кожа.

Ако имате съответния уред е най-добре е подготвените продукти да се сварят на пара, като внимавате да не се преваряват за да се запазят полезните им съставки.

Сварените продукти се пасират и след това се добавя малко вода или прясно мляко в зависимост от желаната гъстота. И разбира се трябва да сте добре запознати с това, кои храни са подходящи за вашето бебе според възрастта му.

Гответе само за конкретното хранене

Ако бебето не е успяло да изяде приготвената от вас храна, по-добре я изхвърлете. Не оставяйте нищо за дояждане, защото има риск бебето да се зарази. Не се отчайвайте, ако в началото мъничето не иска да изяжда приготвената храна. Винаги има един елемент на налучкване какво точно ще се хареса на бебето. Бъдете настоятелни и пробвайте различни комбинации. За да се уверите, че нещо наистина не му допада е необходимо то да опита поне десет пъти конкретното пюре и чак тога да го отстраните от менюто.

С малко повече старание и търпение вашето малко слънчице ще получава висококачествена домашна храна, а не вода и нишесте смесени с малко долнокачествени плодове зеленчуци, които не стават дори за продажба в хипермаркетите.

Рецепти за домашни бебешки пюрета за деца от 6 до 12 месеца

Зеленчукови пюрета

Пюре от картофи: Измийте и сварете 2 средно големи картофа с кората, след което ги обелете и пасирайте. Добавете ½ ч.л. захар и 50 мл кърма.

Пюре от моркови: Измийте, почистете, настържете и сварете 200 г. моркови. Пасирайте и прибавете 50 мл. кърма или адаптирано мляко и 5 г краве масло.

Пюре от картоф и тиква: Измийте, сварете и обелете един средно голям картоф. Отделно сварете 50 г тиква в подсладена вода. Отцедете водата, пасирайте заедно картофа и тиквата, прибавете ½ ч.л. захар и 30 мл адаптирано мляко или кърма.

Пюре от морков и царевица: Измийте, почистете, настържете на едро и сварете 2 моркова, като малко преди да ги махнете от котлона, прибавете 1 с. л. стерилизирана царевица. Прецедете зеленчуците, смесете с 30 мл кърма или адаптирано мляко и 5 г краве масло. Пасирайте.

Спаначено пюре: Използвайте само листата на спанака (200 г), измийте ги добре и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекне, пасирайте, прибавете 50 мл мляко и ½ ч.л. захар. Препечете 1 с. л. брашно, размийте го с 50 мл.адаптирано мляко, варете 2-3 мин. и добавете към спанака. Варете още малко и добавете 5 г масло.

Смесено зеленчуково пюре: Нарежете на дребно измитите и почистени зеленчуци (1 морков, 1 картоф и 1 пащърнак), сварете ги в домашно приготвен пилешки бульон. Пасирайте ги и прибавете 50 мл кърма или адаптирано мляко.

Бабино пюре: Нарежете на ситно измитите и обелени зеленчуци (100 г грах, 100 г фасул, ½ тиквичка, 1 картоф, 1 морков, 1 средно голям домат (почистен от семки, малко парче целина). Варете до омекване, пасирайте и прибавете 30 мл кърма и 5 г краве масло.

Пюре от картофи, броколи и моркови: Измийте, нарежете на ситно и сварете ½ средно голям картоф, ½ морков и 2-3 розички броколи. Пасирайте заедно с 1-2 стръка магданоз и 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Плодово-зеленчуково пюре: 1 ч.ч. Нарязани на кубчета моркови и ¼ ч.ч. Кайсии се сваряват, пасират се с малко вода до желаната гъстота.

Плодови

Пюре от банани и ябълки: Сварете ½ ябълка, изчистена от кората и семките, и намачкайте ½ банан. Пасирайте и прибавете 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Витаминозна бомба: Бланширайте 1 праскова, 100 г боровинки, 2 сини сливи, 1 круша, след което махнете кората на едрите плодове. Пасирайте и прибавете 30 мл адаптирано мляко или кърма.

Плодово пюре с ориз: Измийте, изчистете и сварете ½ ч.ч. ориз. Нарежете и сварете в отделен съд обелени почистени ябълка и праскова. Пасирайте всичко заедно с 1 парче пъпеш и малко захар.

Пюре от ябълки, круши и сини сливи: Измийте, обелете, почистете и сварете 1 ябълка, 1 круша, 2 сини сливи. Пасирайте с малко адаптирано мляко или кърма.

 

Между 8 и 12 месец може да въвеждате и месни пюрета

 

Пюре от пиле с картофи: Сварете, обелете и пасирайте 1 картоф, добавете 1 с.л. Готова оризова каша, пасирано 50 г пилешко месо и 50 мл кърма или мляко. По желание може да добавите и 1 измит, почистен, сварен и пасиран морков.

Пюре от телешко месо: Задушете ½ глава лук, прибавете нарязани на ситно 100 г чисто телешко месо, 1 морко, 1 картоф, парченце целина, 1-2 стръка магданоз. Варете на бавен огън, прецедете и пасирайте. Може да разредите с малко от получения бульон.

Пуешко със зеленчуци: Нарежете 100 г пуешко филе, обелете и нарежете зеленчуците (1 домат, 1 картоф, 1 морков, ½ глава лук, парченце целина, 1-2 стръка магданоз). Варете всичко в леко подсолена вода, прецедете и пасирайте, прибавете 5 г краве масло.

Пюре от заешко с грах: Сварете и обелете 1 картоф, прибавете 50 г стерилизиран грах, 50 г сварено и пасирано заешко пюре и 5 г краве масло. По желание може да добавите и малко адаптирано мляко или кърма до достигане на желаната гъстота. Коментари