Всичко за кистите на яйчниците и тяхното лечение

Най-често споменаваната дума в гинекологията е киста. Вероятно няма жена, които в определен период от живота си, да не е страдала от някаква форма на киста на яйчниците. Самата дума е достатъчна, за да предизвика паника в жените. И това е така, защото киста често се отъждествява с тумор. И оттук произлизат всички заблуди.

Хормоналните нарушения, образуването на кисти и тяхното спукване са част от живота на всяка една жена, следователно не всяка киста е сериозна диагностика. Понятието киста всъщност означава течно съдържание, заобиколено с по-плътна или по-тънка мембрана.

Дефиниция за киста на яйчника
Промени в менопаузата и кистите на яйчниците
Поликистозни яйчници
Допълнителна стимулация при поликистозни яйчници
Хормонална терапия при киста на яйчника

Дефиниция за киста на яйчника

Нормалното функциониране на яйчниците подразбира, че всеки месец в тях се образуват яйцеклетки, които са заобиколени от течност и мембрана. Яйцеклетката, която нараства се нарича фоликул. В момента на спукване на фоликула по време на овулация яйцеклетката излиза, а фоликулът се превръща в чисто жълто тяло, което е нормално.

Това означава, че фоликулните кисти и кистите на жълтото тяло се появяват всеки месец, ако настъпи някакъв дисбаланс при хормоните. Това може да стане по време на мензис, след него, по време на менопауза, климакс или в началото на репродуктивния период, когато хормоните все още не са балансирани. Съществува едно правило за кистите, а това е, че те трябва да са поне 50 мм или по-големи, за да се нарекат кисти.

Промени в менопаузата и кистите на яйчниците

Естествено, за кистите е много важно в кой период се появяват, дали в тях има някакво друго съдържание освен течност. Докато жената се намира в репродуктивния период образуването и изчезването на кисти зависи от хормоните и на такива кисти се отдава малко значение. Ако кистата обаче се появи в менопаузата, тя се приема като далеч по-сериозна. Различно е лечението на кистите, които са изпълнени с кръв или със смесено съдържание. За такива кисти обикновено се предлага операция, докато водните кисти се лекуват хормонално, ако не са прекалено големи.

Важно!

Самото понятие киста на яйчниците не значи заболяване и при разговор с гинеколог, той ще ви разясни детайлите.

Поликистозни яйчници

Съществува още едно състояние на хормонални нарушения, които предизвикват голяма заблуда при пациентките, а това е състоянието на поликистозните яйчници. Това е преди всичко хормонално нарушение, а почти всяка пациентка смята, че има киста на яйчниците. Това нарушение на хормоните е изключително често и може да се появи и така внезапно да изчезне.

Това нарушение подразбира, че вместо една яйцеклетка се образуват множество малки яйцеклетки и нито една от тях не достига достатъчна големина за спукване, както е нормално да стане. Това означава, че не е настъпила овулация и че яйчникът е изпълнен с малки фоликули. Обикновено циклите при такива пациентки са редки и са с честота на 35 дни. Този синдром е съпроводен от повишени нива на тестостерона. Не съществува лечение, с което да се третира това нарушение. Контрацептивите разреждат цикъла, но ако се спрат, яйчниците пак могат да станат поликистозни.

На практика се случва, че някоя жена забременява след два или три цикъла, а при някои не се стига до овулация дори година.

Важно е да се знае, че понякога яйчниците по време на преглед с ултразвук, могат да изглеждат поликистозни, а пациентката изобщо да не страда от този проблем. За поставянето на точна диагноза е необходимо да се направи хормонален статус.

При поликистозни яйчници отношението на хормоните FSH и LH в другата половина на цикъла трябва да бъде 2:1 или много често е повишен тестостеронът.

Съвет!

Един от първите съвети, които се дават на тези пациентки е да се изключва захарта от храната и да се приема витамин Е, който оказва положително влияние върху метаболизма на хормона на яйчниците. Понякога тези малки промени са достатъчни, за да има подобрение.

Допълнителна стимулация при поликистозни яйчници

Чрез стимулацията може да се стигне до забременяване, ако това е търсеният ефект. В някои страни на запад жените с поликистозни яйчници приемат контрацептиви докато не поискат да забременеят, а след това се прави веднага стимулиране на овулацията, която е по-успешна след периода на спокойствие на яйчниците.

Основното е, че пациентките вече знаят, че днес този проблем се решава успешно и овулацията може да се индикира, а за най-упоритите случаи решението е извънтелесно оплождане с по-силна стимулация, тъй като по този начин се повишава успеваемостта.

Това, което всяка жена трябва да знае, че това не е болест, а само нарушение на хормоналния статус и това нарушение не оказва влияние върху здравето, а само в най-лошия случай – върху възможността да забременеят.

Хормонална терапия при киста на яйчника

Хормоналното нарушение, образуването на кисти и тяхното спукване, са съставна част от живота на всяка жена. Следователно не всяка киста е сериозна диагноза, а всяко хормонално нарушение може да се върне в равновесие със следването на правилната хормонална терапия. Но трябва да знаете, че хормоналната терапия не лекува, а само променя хормоните ви в периода, докато я приемате.

Симптоми при възпаление на яйчниците

Ако не му обърнете внимание, постоянният дискомфорт, който изпитвате може да се превърне в хроничен и след това дори в безплодие. Това е една основателна причина да посещавате гинеколог поне 2 пъти в годината на профилактичен преглед.

Причините за възпалението на яйчниците са инфекции. Най-често причинители са Ешерихия коли и в много редки случаи стрептококи, стафилококи или полово предавани микроорганизми. Всичко, което може да ви доведе до спад в имунната система, допринася за възпалението.

Как да различите възпалението на яйчниците?

Какви точно са симптомите на заболяването, зависи от причината за отслабването на имунната система. Това са най-общите и характерни симптоми на оофорита.
Първият симптом е болката – обикновено се появява от лявата или дясната страна на матката, ниско долу в корема или болката е концентрирана в един от двата яйчника.

Ако имате остро възпаление, болките са доста силни при съвсем лек натиск в корема. Възможно е температурата да се повиши.

Често подобни възпаления са придружени и от сърцебиене. Друг симптом на възпалените яйчници е болката при уриниране.

Менструалният цикъл обикновено не се променя. В много редки случаи е възможно усилване или напълно спиране на кръвотечението.

Ако не се лекувате острото възпаление на яйчниците може да премине в хронично след 1 – 2 седмици. Рядко, но се случва, възпалението да не може да се разбере предварително и окончателната диагноза да бъде, когато е вече хронично.

Възпалението на яйчниците обикновено се лекува с антибиотик. Пият се между седмица и десет дни. Болката ще спре след започване на лечението. Добре е да нямате сексуални контакти докато лекувате възпалението.

Смятаме, че тези няколко практични съвета, ще променят достатъчно досегашния поглед върху този проблем, нали?

  Коментари