Пет стъпки за успокояване на бебето, когато плаче

Обичайна картина – по време на работа педиатрите да получават безброй истерични обаждания от паникьосани родители, които са на прага на нервна криза. Бебето плаче, как да го успокоим

Основният проблем, който изтъкват те пред лекарите е, че бебето им не престава да плаче от часове.

А причината е неизвестна. Детето е нахранено, изкъпано, памперсът е сменен, но къщата кънти от неговия плач. Родителите са на прага на пълно изтощение и истерия. Каква ли може да е истинската причина?

Медицината в това отношение се люшка от едната крайност в друга що се отнася до отглеждане на бебе.

Факт е, че хората в миналото са отглеждали бебетата много по-спокойно,

без да се прехласват сляпо по научни теории. Те са доверявали се на своя инстинкт, натрупания опит и традиции. Не бива да забравяме, че преди се появи на бял свят бебето е живяло на защитено място в корема на мама. И след раждане, естествено, напуска малкия си уют.

В утробата на мама, то се е развивало в топла и спокойна среда.

Позата, която е заело е странична, ръчичките са прибрани, а крачетата се мърдат спокойно. Там мъничето непрекъснато се полюшва и слуша успокояващите шумове от сърцето на майката.

И съвсем естествено, ако дни след раждането оставим нашето бебче легнало самичко по гръб в креватчето си, в пълна тишина, то се чувства уплашено, самотно и тревожно. И нищо чудно, че не може да се успокои и да заспи дълго време. В по-изостаналите култури малките бебета се повиват в пелени поне до 6-7 месеца, а майката ги носи привързани към нея през целия ден.

Никой не му пази специална тишина, ако му се спи се поставя в люлка,

когато плаче майката го гушва и му дава да бозае. По този начин на бебето са му осигурени успокоителни фактори, подобни на тези през вътрешноутробният му период на развитие и то не преживява големия стрес на бебетата в по-модерните общества.

Според водещи педиатри над 90% от бебетата на възраст до половин година спят много по-спокойно, ако се спазват следните 5 прости правила :

1. Ако вашето дете е неспокойно, плаче или не може да заспи го повийте в лека пелена. Пелената трябва да приберете ръчичките му по тялото, но да остави на крачетата по-голяма свобода на движение. Поставете квадратна пелена като ромб и подгънете горния ъгъл като триъгълник. Бебето се слага легнало по гръб в горния край на пелената, така че главичката му да е почти над прегъната и част. Изпънете ръчичките надолу успоредно на тялото, както е показано на илюстрациите

Повиване на бебе, когато плаче

Загърнете около бебето дясната част на пелената, като обхванете и рамото. Прегънете и изпънете леко долния триъгълник на пелената нагоре и след това загърнете и завийте около бебето и лявата страна на пелената. Целта на пелената е да уподоби максимално обгръщането на детето в майчината утроба и то да се чувства гушнато на топло и закътано място.

Повиване на бебе, когато плаче

Ако бебето заспи по време на кърмене, събудете го внимателно и го повийте по описания начин. След това сложете да спи по гръб в леглото, за да има продължителен и спокоен сън.

2. Ако бебето продължава де е нервно и да плаче

го вдигнете и поставете на ръце. Обърнете го странично или по коремче като продължите да го държите върху ръцете или скута си.

Позата ще го успокои, защото ще му създаде онази сигурност, която е имало в корема на мама. Когато заспи в креватчето, леко обърнете бебето, за да спи по гръб.

3. Ако бебето не спира да плаче опитайте да възпроизведете шума,

на който е свикнало в утробата. Приближете се близо до ушето и произнасяйте звука „шшшшшш”. Когато бебето започне да се успокоява постепенно намалете силата на „шъткането”.

Шума на прахосмукачка, сешоар или течаща вода могат да ви бъдат от полза, защото наподобяват тези в утробата. След 8-месечна възраст, обаче тези шумове престават да успокояват бебетата и по-скоро ги плашат.

4. Последващата стъпка е ритмичното полюшване с много малка амплитуда.

Ако се налага да излезете, поставете бебето в удобно „кенгуру” и го носете близо до тяло си. Люлеенето спокойно може да се замени и от равномерното возене в кола.

5. Ако нито една от предходните стъпки не помага, за да спрете плача на бебето,

проблемът може да бъде решен и със сукане. Накърмете детето. Ако не е гладно, дайте му биберон, чрез него то упражнява смукателния рефлекс, което от своя страна има огромен успокояващ ефект.

Ако имате проблеми със съня на вашето бебе, опитайте се да приложите последователно и достатъчно търпеливо тези пет стъпки, но ако детето не спира да плаче, най-добре позвънете на педиатъра си. Коментари