Ревността между децата. Бебето се роди, големият е „забравен“

Няма начин да не сте чували за детската ревност, когато у дома се появи нов член на семейството. Повечето родители си мислят „Това не се отнася за нас, детето ни е такова слънчице“. Е животът неуморно доказва точно обратната теза. Малкото добро и послушно същество се превръща в страшен егоист, ревльо и започва да се държи агресивно, когато влезе в ролята на батко или кака. През какви метаморфози минава единственото до сега дете и как родителите да подхождат към него?

Защо детето се чувства излишно?

Мислите си от какво пък може да бъде недоволно по-голямото дете. Нали на бял свят се е появило дългоочакваното братче или сестриче, което то толкова искаше. Не бързайте да го обвинявате, че прекалено много зацикля върху себе си. Нека първо да си изясним чувствата му.

Първото нещо, което трябва да осъзнаят родителите е, че по-голямото дете изпитва страшен стрес. Загубата на пълното внимание на мама и тате е шок за него. Ако преди това сте чели приказки, играли, разхождали заедно в парка и изобщо сте живели по режим чието средоточие вашето единствено слънчице сега неговият уютен малък свят се разбива на парчета. За родителите довчерашното дребосъче става „вече си голям“ и вместо да получава цялото внимание на близките те го молят да им не се мотае в краката. Или още по-зле изпращат го на „заточение“ про бабите. Естествено, че детето започва да се чувства изоставено и започва да се бори за родителската любов, която според него се е пренасочила към новия „конкурент“.

Ревност между по-голямото дете и бебето

Разбира няма как по-голямото дете да получава същото внимание като преди. Но родителите трябва му да помогнат да се адаптира към новите условия и да възприема новия член на семейството като „враг“. Как да изградим отношенията си с по-голямото дете по нов начин?

Винаги намирайте време да общувате с него

Колкото и лошо да се държи не си позволявайте да си го изкарвате на него за дреболии. Демонстрирайте му любовта си с целувки, прегръдки и внимание. Бъдете съпричастни към неговите чувства и емоции. Ако детето е разстроено или тъжно отделете му по-голяма част от родителското си внимание. Намирайте време да правите неща, които сте свикнали да правите заедно – почетете, рисувайте, поиграйте си с динозаврите или куклите.

Бъдете подготвени за агресия

Детската ревност може да има различни проявим като истерии, непослушание и дори физическа намеса. Бъдете максимално внимателни за действията и постъпките му. Не крещете и в никакъв случай не му посягайте, когато обиди по-малкото си братче или сестриче. Седнете и си поговорете с него „като с възрастен“, изяснете какво точно го е засегнало и го помолете повече да не прави така. Най-вероятно една такава беседа няма да е достатъчно, така че се въоръжете с търпение.

Част II Коментари