Ревността между децата. Бебето се роди, големият е „забравен“ (Част II)

Няма по-голямо наказание за едно дете от лишаването му родителска любов и ласки. Особено ако преди това ги е получавало постоянно и в щедри количества. Помогнете на дребосъка, който изведнъж се превърнал в батко или кака да се справи с новата си роля и да заобича с цялото си сърце новото попълнение в семейството. Детето не може да се справи с това самостоятелно и съзнателно, но за сметка на това може отчаяно да се бори за внимание към неговата личност. Не допускайте семейните отношения да се превърнат в „бойно поле“, само родителите могат за ги запазят топли и човешки. Ето и втората част от правилата, които трябва да спазвате за да запазите хармонията в отношенията между децата ви.

Уважавайте личното му пространство

Ако баткото или каката не искат да мъничето да завзема територията им, а особено да пипа нещата, което те смятат за лично свое притежание не го допускайте. Най-доброто решение е да вземете мъника на ръце и да му обясните, че тук стопанин е по-голямото дете. Тези разговори имат двупосочен положителен ефект. Дребосъчето се учи на комуникация с обкръжаващата го среда, а голямото ви дете усеща, че се безпокоите и грижите за него.

Не го натоварвайте с прекалено много грижи за малкия

Дайте му време да свикне с новата си роля на батко или кака. Детето има право да отказва задължение свързани грижите за дребосъка, ако не иска това. Разбира се, ако прояви инициатива, да кажем, че иска да помогне с къпането или да го наглежда в парка поощрете тези му пориви. Най-важното е да получава удоволствие от това, а не да изпълнява вашите молби на сила.

Ревност на по-голямото дете към бебето

Съблюдавайте семейните „традиции“

Под „традиции“ имаме предвид всички онези действия, с които по-голямото дете е свикнало и ги очаква. Четене на приказка в леглото, разходка в градинката, посещение при бабите или къпане преди лягане. Ако детето се убеди на база собствен опит, че появата на нов член в семейството не влияе по никакъв начин не традиционните му малки радости адаптацията към новите условия ще бъде много по-плавна и лесна.

Никога не сравнявайте децата

Дори и разликите между тях да са очевадни не го правете! Изключете от лексикона си фрази като „брат ти е по-умен“ или „сестра ти е много по-послушна“ итн. Нали не искате да в сърцето му запалите огъня на ревността или да насадите чувство за превъзходство? Поради същата причина избягвайте да наричате мъничето с галени думи, които са „запазена територия“ на батко му. Нека по-голямото си остане вашето „слънчице“, а за мъника намерете нещо ново.

Част I Коментари