Витамините и детското здраве

Недостигът или излишъкът от витамини може сериозно да застраши здравето на децата.

Витамините са сложни органични съединения, които са от изключително значение за правилното протичане на редица процеси в човешкия организъм.

Първите субстанции от този вид витамин B1, са открити през 1912 година от биохимик от Полша. В последващ период са открити и останалите витамини, по-точно 20 на брой.

Недостигът и излишъкът на витамини застрашава сериозно детския организъм. Благодарение на правилното хранене те са редки, но се срещат при различни заболявания, които компрометират приема и циркулирането им в организма.

Оптималното изхранване на новородените и кърмачетата подразбира прием на кърма или ако това не е възможно на адаптираните формули на кравето мляко.

Кърмата осигурява всички витамини на детето с изключение на витамин D, докато адаптираните формули съдържат достатъчно от всички витамини, включително витамин D.

От навършването на 4- месечна възраст част от потребността от витамини се задоволява и чрез храната, несъдържаща мляко.

Недоносените деца, както и новородените с ниско тегло, заради бързия растеж, в първите месеци от раждането си, имат нужда от значително по-висок прием на витамини.

Ето и най-важните от тях

Витамин D

Витамин Д изгражда костите. Специално внимание трябва да се отдели на витамин Д, тъй като недостигът му води до нарушено развитие на зъбите, а излишъкът му до сериозно увреждане на организма заради натрупването на калций в кръвоносните съдове и останалите тъкани.

Според съвременните препоръки дневните нужди от витамин D при новородени е 400 IJ. Ако детето се храни с кърма, тези нужди се осигуряват с приема на витамини D, който се дава през първата и втората година от раждането.

Този витамин се дава от петнайстия ден от раждането на бебето най-често до втората година, съгласно препоръките на лекар.

Веднага след раждането в родилния дом се два много важният витамин К в една доза.

Недостатъчният прием на витамин D във фазата, когато растат интензивно костите, води до появата на рахит. Ако растежът е престанал или заради възрастта или заради друго заболяване, недостигът на витамин D предизвиква т.н остомалация, тоест размекване на костите.

Редките са случаите, когато приемът на витамин D не може да се използва или заради вроден дефект в метаболизма, червата или черния дроб. Така се развива т.н витаминен D- „резистентен рахит“, който не е чувствителен към витамин D.

Витамин С

Витамин С е необходим при децата от 45 до 50 мг. Един от най-силните витамини за функциониране на организма, предпазва клетките и тъканите от увреждането на свободните радикали и така също е важен при вирусни инфекции. Източници на витамин С са ягодите, киви, портокали, праскови, лимони, ябълки, зелени листни зеленчуци, моркови, броколи, грах.

Витамин B1

Витамин В 1 е необходим на децата от 6 до 9 мг дневно. Този витамин е важен за образуването на енергия. Необходим е за функциитe на сърцето, мускулите и нервната система. Недостатъчният прием на В1 води до обща слабост. Източници на витамин B1 са месото, млякото, оризът, черният дроб.

Витамин В2

Витамин В2, съответно рибофлавин е важен за растежа и за репродукцията, както и за образуването на червени кръвни клетки. Съдържа се в млякото, сиренето, черния дроб, рибата, яйцата, зелените зеленчуци и житните храни.

Витамин В6

Витамин В6 има важна роля за образуването на антитела в имунната система и подобрява функциите на нервната система. недостатъчният му прием предизвиква световъртеж, гърчове и объркване. Източници са месото, черният дроб, житните храни, грахът, картофите и морковите.

Витамин В12

Витамин В12 е важен за образуването на червените кръвни телца и функциите на централната нервна система. Съдържа се в месото, рибата, млякото и млечните продукти. Всички витамини се приемат с разнообразна храна. В случай, че децата приемат по-малко разнообразна храна, след консултация с педиатър към храната може да се добави препарати с витамини, които децата приемат с охота и продукти за подобряване апетита при децата. Коментари