Защо детето ни лъже?

Ако детето често се опитва да скрие истина от вас и ви лъже, дори за дребни неща, помислете си сериозно дали причината не е във вас?

Група психолози, които провели задълбочени проучвания по темата са категорични, че лъжите на децата са следствие на техния огромен страх.

Децата лъжат, когато се страхуват да не бъдат наказани или бити.

Според теорията на психолозите децата, които се отглеждат от строги родители лъжат най-много. Истината е, че възрастните не осъзнават всъщност какви огромни поражения нанасят върху психиката на децата, налагайки деспотичен режим на възпитание и налагайки собствената си воля. А и истината е, че почти никога не се замислят.

Строгите родители искат детето да мълчи, да слуша, да покрива всички критерии, които са му задали. Настояват да върви по пътя, който те смятат за правилен и да има техните виждания и убеждения. Цялата тази съвкупност от изисквания води до едно – смачкване на психиката и индивидуалността на детето.

Ако сте строг родител,

неизменно държите на отличните оценки и сте горди от неговите успехи в училище. Но замислете се на каква цена се постигат тези успехи понякога. Харесва ви, когато околните възкликват: „Ах, какво прекрасно, добре възпитано дете имате!“. Но мислите ли, че това е гаранцията, че вашето дете ще преуспее в живота? Че наистина ще бъде щастливо, уважавано, обичано? Отговорът е, по-скоро не.

Страхът от наказание кара децата да лъжат

Но нека се върнем към лъжата.

Как възприема лъжата един възрастен? За родителите тя е нещо лошо. Лъжата според възрастните разрушава доверието, считате я като непростима обида към личността. Но какво означава лъжата за детето? Психолозите смятат, че лъжата при детето е метод за създаване на негово пространство, което не разрушава психиката и спокойствието му.

Затова и много трябва да се внимава с наказанията и с твърде високите изисквания. Вместо да се карате, опитайте се да насърчавате силните страни на вашето детето. Не е нужно да бъде перфектно във всяко едно отношение. И кому е нужно ? Време е веднъж завинаги да се отърсите от фразата: „ Ами сега, какво ще кажат хората“. По-важно е да гледате щастието на собствените си близки и на най-ценното – децата ви!

Ако трябва да си поговорите сериозно, не се карайте.

Проведете разговора като равен с равен. Обяснете му простичко защо сте ядосани и разочаровани, защо сте очаквали друго и защо трябва да се постъпи по различен начин. По този начин детето много по-лесно ще научи, че всяко действие си има последици, че чувствата на другите също имат значение.

Веднъж завинаги изхвърлете от речника си изрази от сорта: „Защото така!“, „Защото аз решавам!“, „Ти не разбираш.“, „ Аз не те питам, мълчи““. Ако успеете да се преборите със собственото си его ще се радвате, че пред вас расте достойна личност, която иска и може да постигне успех. Личност, която не ви лъже, само защото се страхува от вас, а ви се доверява. Личност която ви възприема като приятел и която един ден ще ви бъде безкрайно признателна за всичко, което сте направили за нея. Коментари