Червен хайвер – полезният деликатес

Червеният хайвер е признак на благополучие в семейството. Не всеки ден може да си позволим този разкош. Но ако сте от хората, които обичат да купуват червен хайвер не само по празници, сигурно знаете, че този продукт е безценна съставка в дневното меню.

Въпреки че, червеният хайвер не е евтино удоволствие

и все пак той не е само глезотия за небцето, а преди всичко здраве.

Основната съставка на хайвера са яйцата на рибата, в които присъстват в концентиран вид всички вещества, които с необходими на организма. Червеният хайвер укрепва имунитета, особено през зимния период и през ранната пролет. Той е незаменим при – малокръвие и заболяване на щитовидната жлеза.

Веществата, които се съдържат в хайвера,

дават на организма енергия, сила и младост. Също така, в него се съдържат голямо количество бързо усвояеми белтъчини. Редовният прием на червен хайвер представлява профилактика на атеросклерозата и съдовите заболявания, прекрасно подобрява зрението и укрепва костната тъкан.

Неслучайно в Далечния изток това е било яденето на рибарите и ловците, те взимали сушен червен хайвер със себе си при дългите походи, защото той им придавал чувството за ситост.

Русите се научили да осоляват хайвера на сьомговите риби още през 12 век, а пет столетия по-късно го оценили по достойнство. По времето на царуването на Иван Грозни червеният хайвер вече се е ползвал със статуса на деликатес.

Но това по никакъв начин не се отразявало на стойността му и всеки болярин или търговец можел да нагости гостите си с хайвер.

Червеният хайвер винаги е бил известен сред русите,

например на празника Масленица се пекли палачинки с пълнеж от хайвер, а също така добавяли хайвера директно към тестото, разбърквали го и се приготвяли така наречените хайверни палачинки.

Хайверът се сервирал в специален съд с лед. Било прието да се хапва на малки лъжички, без хляб и масло. Така се усвоявал по-добре.

Как да разберем истински ли е хайверът?

  1. Можете сами да проверите качеството на червения хайвер вкъщи: вземете лъжичка червен хайвер и разбъркайте в половин чаша вода – белтъчините, на които е богат хайверът ще направят водата мътна. Ако водата е прозрачна, това не е хайвер, а имитация на продукта.
  2. Основните признаци на хайвера менте са: идеално равни зрънца, няма неравномерни зрънца, няма никакво насъбиране на маса на хайвер.
  3. Цената на истинския хайвер не може да бъде ниска.
  4. В истинския хайвер винаги ще има бели люспички. Специалистите ги наричат „лопанци“, които се появяват понеже продуктът е истински.
  5. Мирис! В истинския хайвер трябва да има лек мирис, но не остър и биещ носа.

При морските народи съществува особена традиция.

Преди първата брачна нощ на младоженците давали по три лъжички хайвер. Този обред давал възможност да се възстановят силите преди брачната нощ и означавал, че животът ще бъде продължителен и безоблачен.

Червеният хайвер служи за украса на различния ястия.

С хайвер се украсява салата от морски дарове, служи за пълнеж на палачинки, украса за пълнени яйца с майонеза, с хайвер се приготвя чудесно суши. Много е приятен свежият вкус на краставица с червен хайвер.

Ето и един съвсем лесен сюжет: Взимаме картофен чипс, поставяме върху него мънички късчета слабо осолено масло и отгоре червен хайвер. Вкусно и незабравимо. Коментари