Филетиране на пъстърва

Едно от най-големите предизвикателства в кулинарията е да угодим на хората, които обичат риба, но ненавиждат костите. Вместо да сготвим риба, която е пълна с тънки и остри костици може да използваме този начините за филетиране на пъстърва. Разбира се техниката е приложима и за обезкостяване на друга риба.

  1. След корменето и почистване, с тесен остър нож за филетиране, се прави разрез по гръбнака от двете му страни колкото да се прекъснат костите.
  2. С ножа или с ножица се прекъсва гръбнака до опашката и се изтегля по-посока главата, където се прекършва.
  3. С пръсти или пинцета изтегляте по посоката на костите с леко повдигащо движение. Действайте нежно, тъй като костите на пъстървата са твърди само в основата и изтъняват към края. Ако рибката не е голяма може да не премахвате костите между гръбното и коремното филе.
  4. Аз лично си я предпочитам да се препържи с кожичката, но ако вие сте от лигльовците, които не обичат кожа или ще има такива на масата изпънете и тази стъпка. Със салфетка хванете опашката, преплъзнете ножа в основата и и под ъгъл 35 градуса притиснете към дъската и издърпайте опашката с леки движения на ножа.

Пъстърветата отиват в тигана, така като са разтворени на две. А за нас е време да си налеем биричка или изстудено бяло винце.

Коя е най-вкусната риба, разбира се е въпрос най-вече на лично предпочитание. И все пак добре изпърженото филе от пъстърва си остава едно уникално кулинарно преживяване, особено ако пъстървата е прясно уловена в някой високопланински язовир като Доспат. Не си хабете нервите с пъстърви от някой платен гьол, просто това не е същата риба. Коментари