(Почти) всичко за лавандулата

Ако харесвате аромата на лавандулата и искате той да присъства във вашата градина, то тук е мястото да научите повече за произхода й, както и да се запознаете с най-известните и най-предпочитани сортове.

Тъмносините до виолетови цветове на лавандулата /Lavandulaangustiofia/ покриват като пелена покрайнините на града и поляните в близост до тях.

Лавандулата привлича хората със своя неповторим аромат.

Ако и вие искате да усетите този аромат, спокойно може да отгледате растението във вашата градинка. Не представлява особена трудност.

На първо място е добре да изберете възможно най-хубавото място с водопропусклива почва. Лавандулата вирее много добре и в най-обикновена саксия. Най-сполучливият сорт за целта е цъфтящото в синьо „Hidcote Blue“.

Лавандулата е устойчива, дори и в през най-студените зимни дни и достига до около 50 см височина. Сортът „Munstead“ e с 10 см по-висок и цъфти в светлосиньо. Не по-малко магнетична със своите бели и розови цветчета е „Lavandula anagustifolia“.

Има, разбира се и възможност другите сортове на лавандулата да се отглеждат зимно време.

В такъв случай би било добре да изберете подходящи саксии, които да прибирате на светло и сухо място през най-студените зимни дни.

Един от най-привлекателните сортове, който ви препоръчваме горещо, е лавандулата бонсай, която достига до 60 см. височина. Цъфти в синьо-виолетово. Растението е изключително непретенциозно. Достатъчно е да я подрязвате веднъж годишно и да я торите с оборски тор.

Най-подходящото място за отглеждане на лавандуловите храсти е слънчевото и по възможност по-високо.

Ароматното растение обича каменисти райони и постни почви.

Добри съседи

Лавандулата понася идеално почти всички останали растения, които са любители на слънцето, като сантолината /лавандулов памук/ или градински чай например. Ароматът й прогонва трайно досадните мравки и листните въшки.

Правилно подрязване

За да расте безпроблемно, лавандулата трябва да се подрязва правилно. Най-подходящото време за целта е точно след прецъфтяването й. Изрежете около една трета от растението. Ако климатичните условия са по-меки, а сортовете по-бързо растящи, може да се наложи повторно подрязване към месец април. На всеки пет или шест години растенията трябва да се подменят с нови. Ако пъпките се оставят, растението ще изостане в растежа си.

Лавандулата е най-уязвима през първата година от своя живот. Тогава тя расте най-бавно. И освен това трябва да се бори с плевелите. По-старите храстчета се подрязват през пролетта и есента, когато се образуват най-много издънки.

До 10-годишна възраст на растението е добре то да се подрязва с по 5 см. Премахват се и издънките, които пречат.

Най-красивите сортове

1.В синьо и бяло – Това е лавандулата „Hidcote Blue“.

2.Цъфтящи за малко – L angustifolia и Munstead цъфти само от юни до юли.

3. Нови попълнения – ако повехналите стръкчета на лавандулата бонсай се изрежат навреме, те ще бъдат заместени веднага от нови, свежи цветове.

4. Просто в зелено – Португалия и Испания са държавите, от които произлиза цъфтящата в зелено лавандула – L viridis. Comp, който обаче не е устойчив през зимата.

5. В розово и синьо – L angustifolia „Hidcote Pink“ има същия аромат като този на цъфтящата в синьо лавандула.

6. Ароматни гости покрай оградата – Засадената покрай оградата, лавандулата посреща всеки гост със своето неповторимо ухание.

За засаждането му са благоприятни два периода – есента (месец октомври) или началото на лятото (месец май). Зависи от това дали ще засадите билката от семена или ще използвате готов разсад.

В първия случай саденето се осъществява през месец октомври. Тъй като семенцата ще презимуват в почвата, е необходимо да се подложат на предварителна обработка – стратифициране.

Смесват се с мокър пясък и се съхраняват за два месеца при температура от 5 градуса (може да използвате долното чекмедже на хладилника, което е предназначено за съхранение на плодове и зеленчуци).

С най-висока кълняемост са семената, добити в края на лятото – това също е важно да се знае.

Ако се спрете на втория вариант – засаждане на лавандула от готов разсад, тогава също е необходима предварителна подготовка.

Най-често лавандулата се отглежда

с цел извличане на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

Бонус- Маска за коса с лавандулово масло

Маслото увеличава притока на кръв към космените фоликули. По този начин се спира загубата на косми и се насърчава растежа им.

Продукти : един разбит яйчен жълтък, две лъжици масло за база, към която се разтворят 4 капки лавандулов етеричен извлек ( за база се използва масло от жожоба, рициново, арганово, бадемово или пшеничен зародиш)
добавят се и две капки масло от иланг-иланг. Добре хомогенизираната смес се нанася равномерно върху косата (използвайте гребен за тази цел). Увийте с найлон и останете 20 минути с помадата, преди да я отмиете от гривата си по обичайния начин. Коментари