Сладоледът – любов от първа хапка

Знаете ли, че сладоледът – любимото лакомство на малки и големи, е на повече от 5000 години. Според историците родината на сладоледа е Древният Китай. Великите китайски императори са били първите, хора които имали честа да ядат сладолед.

Разбира се вкусът е бил много далече от този на съвременния сладолед. Те смесвали сняг и лед и към него добавяли портокали, лимони, нар, вино и мед. Императорите държали строго тайната на сладоледа и всеки готвач бил предупреждаван, че ще му падне главата, ако издаде. Едва през 11 век рецептата е била разсекретена.

Това става, когато пътуващите араби успяват да купят от китайските готвачи тайната рецептата и започват също да смесват плодови сиропи със сняг. После арабите продават рецептата на венецианците, а те по-късно от своя страна на римляните.

Великят Александър Македонски използва снега от планините, за да си прави десерт, в който замразявал малини и вода докато обсаждал градовете.

Римският император Нерон пък пращал робите си в планините, за сняг и лед, към който готвачите прибавяли нектар, плодове и мед. За да се съхрани за по-дълго време снега той наредил да се изградят специални студени стаи.

Европа разбира за този десерт едва през 13 век от известния пътешественик Марко Поло. Той донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед, които му дал в знак на благодарност един монголски хан. И разбира се веднага е прибавен в списъка с най-изискани десерти на аристокрацията.

За първи път фабрично сладолед започнал да се произвежда в Париж през 1676 година. Група сладкари правят фабрика за сладолед. Но рецептата все още си остава държавна тайна.

Едва след сто години във Виена е издадена книга, в която имало различни рецепти със сладолед. Екземпляр от книгата се пази и до днес. Много исторически личности били пристрастени към сладоледа. Хенрих ІІІ – син на Мария Медичи, обожавал сладоледа. Той изяждал над 20 сладоледа на ден по всяко време на годината. Наполеон не ставал от масата преди да хапне сладолед.

19 век се смята за златен век на сладоледа както и за появата на други охладени десерти като парфета, мусове и др.

От Франция тайната на сладоледа била занесена в Англия. За първи път сладоледът е поднесен на трапезата на английският крал Чарлз I и той наредил рецептата да не се дава на никого. След смъртта му готвачът продал рецептата на богати търговци. И така сладоледът станал известен в цяла Европа.

С течение на времето техниката за промишлено производство на сладолед се усъвършенствала. Днес сладолед се произвежда в целия свят и състава му влизат над 200 продукта, а рецептите са хиляди. За официален рожден ден на сладоледа се приема 10 юни 1786 година, когато в САЩ сладоледът е пуснат за масова продажба в търговската мрежа.

Как да си приготвим сами домашен сладолед?

Няма нищо сложно, а преимуществото е, че сте си го направили сами и в него няма да има куп консерванти и оцветители. Най-хубавото е, че ще имате възможност да експериментирате с продуктите.

Опитните кулинари съветват да си купите специална машина за сладолед, който ще ви улесни при приготвянето на домашен сладолед. Именно в правилното разбиване на сладоледната смес се крие и тайната на неговото приготвяне. Не случайно фабричния сладолед се състои от 50 % въздух.

Може да експериментирате при приготвянето на ванилов, фъстъчен, смокинов, цитрусов, бананов, от йогурт, с кафе, бадемов, или пък да си измислите сами авторска рецепта Коментари