Какво да сложим на трапезата за Великден

Великден наближава. Това е и най-светлият празник, който посрещат християните в цял свят. Българинът е традиционалист и като цяло обича да спазва традициите и обичаите, наследени от векове. Затова и на Великден традициите повеляват на всяка трапеза да има красиво боядисани яйца и великденски козунак.

Какво още да прибавим на празничната маса?

Въпреки, че е дълбоко религиозен празник за голяма част от семействата Великден е и празник на кулинарията. На този ден се събираме около масата с приятели и роднини. Масата е богато и красиво украсена – козунакът и боядисаните яйца са задължителни. Червените яйца са символ на Кръвта Исусова, а козунакът – неговото тяло.

Погачата?

Великденската трапеза няма да е пълна без обредните хлябове. Обикновено се месят в съботата и се пекат в неделя рано сутрин. Формата им може да е различна- кръгла, елипсовидна, продълговата. Въпрос на вкус. Питата се украсява с кръст, растителни символи, стафиди, великденски яйца.

Какво да е месото на Великден?

Що се отнася до месото, най-често приготвянето месно ястие на Великден е агнешкото. Това е така, защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. За тези, които не обичат агнешко могат да сложат на трапезата и свинско месо или заешко.

Агнешка дроб сарма или печено агнешко бутче са от рецептите, задължителни за всяка къща, които спазват традицията. Въпреки че е богато на вкус и аромат агнешката дроб сарма често се сервира като гарнитура към печеното агнешко.

Салатата?

Зелените салати са предпочитани в комбинация с агнешкото.През пролетта на пазара ще намерите изобилие от такива салати- свежи хрупкави салатки, репички, пресен чесън и пресен лук, доматки, краставички. Вариациите за зелена салата са огромни. Украсете я по ваш вкус, за да е наслада за очите и сетивата на вас и вашите гости. Може да допълните менюто и с вкусна картофена салата или задушени картофи с чесън.

Напоследък, макар и далеч от българските празнични традиции, все по-голяма популярност добива салатата Табуле, защото е близка до вкусовите навици и предпочитания на българите. През пролетта, вече има много пресен магданоз и защо пък не да поглезите близките си с тази свежа магданозена салата.

Каква супа да приготвите за Великден?

Супите са характерните за този сезон – супа от спанак, агнешка супа с лапад супа от коприва, киселец, гъбена и др. Ако все пак сте решили да поднесете супа, нека то да е агнешката супа с лапад. Агнешкото месо, лапада и варено яйце,се асоциират именно с Великден.

Какво предястие да приготвя за Великден?

На Великденската трапезата винаги има много сварени и счупени след борбите с яйца. Предлагаме ви да помислите креативно и да приготвите нещо от тях, а защо не – пълнени яйца с крем сирене.

Пълнени яйца

Това е стара традиция, която се практикува по време на Великден. Яйцата се сваряват, след което се охлаждат и се почистват. След това се пълнят с различни миксове, като пастет от риба, копър, майонеза и други. Пълнените яйца могат да бъдат украсени със зеленчуци, маслини или пиперки.

Десертът за Великден?

Най-вкусният и най-чаканият десерт за Великден е козунакът! За десерт, освен козунак, може да предложите домашна селска торта или сладки и курабии с различни форми и цветни декорации. Изборът на сладкиши е изцяло по ваш вкус

Украсата също играе важна роля в този празник. Подредете трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа и красива украса. Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са символ на дома и семейството.

Красиво ще е, ако съчетаете декоративни зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя, защото те са красиви и свежи и ще придадат настроение и цвят по време на празника. Свежите цветя символизират възраждането на природата.

Каква е формулата за определяне на датата за отбелязване на Великден 

И в западната и източната църква формулата е еднаква. Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица. Църковното пролетно равноденствие е на 21 март. Например ако пълнолунието е на 1 април, Великден ще се пада в следващата неделя. Разпети петък е времето за душевно пречистване. В този ден не се работи нищо.

Когато хората се видят на Великден традицията повелява да поздравят с „Христос Воскресе” и съответно от другата страна отговорът е „Воистина Воскресе”.

Боренето на яйцата

Боренето с яйца е основен момент в българската великденска традиция. В “чукането с яйца” всеки преживява символична борба за победа и ритуал за здраве през цялата година. Всички се „чукат“ с червени и шарени яйца. Това се прави за здраве. Който излезе с най-здравото яйце, т.е. бореца, ще се радва на много щастие, сполуки и отлично здраве. Коментари