Подгответе дома за зимата. Как да е топло и да пестим повече ток

Зимата чука на вратата и ако не сте подготвили дома дома си за студа, той лесно ще нахлуе у вас и естествено ще развали уюта на семейството. Затова е добре още преди да настъпят минусовите температури да сте готови.

Изолирането на прозорците

е от първостепенно значение. Според проучванията 10% от въздуха, който излиза от дома, се губи през дограмата. Затова е важно да проверите изолацията на прозорците и ако е необходимо да я смените.

Ако нямате изолация, може да се възползвате от изолационни ленти, които залепват на място бързо и лесно, без да се налага да ползвате изолираща пяна.

Миенето на прозорците е отегчително

Но не бива да се пренебрегва на прага на зимния сезон. Два пъти в годината, през пролетта и есента, стъклата трябва да се измиват добре и от двете страни.

Това не само ще ви осигури кристална гледка, но и ще позволи на по-голяма част от оскъдната през зимата светлина да влиза в дома ви. Освен това така ще имате възможност да проверите прозорците си за пукнатини или повредена изолация.

Подредба на мебелите

Промяната на подредбата на мебелите също е важна, и то не само от гледна точка на създаването на уют. През зимата семейството се събира в конкретни части на помещенията – около отоплителните уреди, като това обуславя нуждата на въпросното място да са подредени повечето мебели за сядане.

Добавете и няколко меки одеяла и ще получите идеалната зимна атмосфера вкъщи.

Ако живеете в самостоятелна сграда

част от тръбите ви преминават през студено помещение или са изложени на външни атмосферни условия, добре е да ги предпазите с помощта на изолация. Тя се предлага под формата на „ръкави“ от специален материал, които обгръщат тръбата и я пазят от замръзване.

Как да пестим ток? Този въпрос си го задава всяко едно домакинство, особено, когато наближи зимата и нощите, освен че стават по-дълги са и по-студени. И съвсем нормално. Проучване твърди, че половината от разходите през зимата отиват точно за ток.

Стратегии как да пестите пари от осветлението вкъщи

Ако се придържате към съветите, които ще прочетете по долу, потреблението на електроенергията в дома ще се редуцира значително, в резултата на което сметките за ток- това огромно перо от семейния бюджет, значително ще се понижат.

Мит за пускането на крушките

Да, има и митове и един от тях е, че честото включване и изключване на лампите води до по- голямо потребление на електричество, сравнено с положението, при което светят постоянно. Нищо вярно няма в това твърдение!

Може да си спестявате само прещракването на контакти, свързани с флуоресценти крушки. Последните ще изгорят по-бързо, ако често ги включвате и изключвате. За всички останали осветителни тела си създайте навика да ги гасите, когато излизате от стаята.

Смяна на обикновени с флуоресцентни крушки

Смяната на обикновени с флуоресцентни или пък LED такива, със сигурност ще редуцира разходите за ток. Всяка една флуоресцентна или LED лампа годишно спестява около 10-12 лева. Но капка по капка вир става, си е една българска народопсихология.

Освен това другото предимство на по-скъпите крушки е и много по-дългия им живот от обикновените източници на светлина.

Жизненият цикъл на обикновените крушки е около година максимум. В същото време на флуоресцентните е 9 години, а на LED -може и да не повярвате, но е цели 22 години.

Поставянето на реостати

Поставянето на реостати, които регулират силата на светлината е добър вариант. Така ще си спестите годишно около 50 лева от сметката за ток.

Забравяте на крушките светнати

Ако редовно забравяте крушките да светят, има решение. Подменете обикновените ключове със сензорни такива, които автоматично изключват осветлението няколко минути, след като сте напуснали стаята. Такива ключове са много подходящи за килери или перални помещения, както и в общите части на входовете. Коментари