Как да си направим бияч за Великден

Наближава Великден и е време за традиционното боядисване на яйца.

Почетно място в сърцето на всеки малчуган заема биячът, с който размазва яйцата на всички останали.

Преди да запретнем ръкави и да започнем с подготовката за изписване на красиви великденски яйца защо пък да не подготвим от по-рано „бияча“ – най-здравото яйце сред останалите. И то „бияч“, който сами да си направите, като помолите за помощ и детето.

Собственоръчно изработеното яйце със сигурност ще донесе много радост и положителни емоции на децата, а и ще е един чудесен подарък, който може да дарите за спомен на хората, които обичате или заедно посрещате големия християнски празник.

Знаем много добре, че когато дойде времето за боядисване,

децата са първи помощници, защото самата процедура им е изключително интересна и ги забавлява. А майките съвсем закономерно се притесняват да дадат свобода на действие на малките немирни ръчички, защото сварените и нашарени яйца често не оцеляват до Великден.

Но и тук е измислено лесно решение на този проблем. Вместо да се караме на децата ни, че не внимават, заложете на добре познатите дървени яйца.

Дървените яйца се продават от чисто бели, до красиво нашарени

и изрисувани с художническо майсторство и прецизност. В магазините за сувенири може да намерите богата гама дървени яйца, изработени от всякакъв материал- керамични, пластмасови, стъклени, стиропорени . Може да купите по ваш вкус или да разнообразите като изберете по няколко от всички материи.

И все пак дървените яйца водят класацията и си остават класика в жанра.

А и са една полезна хитринка за родителите, които имат желание да зарадват малчуганите и да ги включат в организацията на празника, като същевременно яйцата си останат цели.

Какво трябва да направите?

Както споменахме, на важното е да откриете сувенирен магазин, в който продават дървени яйца на прилични цени. За предпочитане е да изберете необработвани. И докато вие се трудите над окраската с варените яйца, може да дадете пълна свобода на детето да боядисва дървените. За целта може да използва всякакви бои-водни, темперни, фулмастери. Най-красивите яйца обаче стават, когато се използуват акварелни бои.

Ако детето ви има усет към рисуването може да му позволите да рисува с бои за стъкло,

защото така ефектът на „бияча“ се засилва многократно.

Помогнете му със съвет, ако се двоуми какво точно да нарисува. Покажете му как се рисува великденско зайче, кръста на Христос, или пиленце. Използвайте въображението си, за да направите яйцата красиви и оригинални.

Най-хубавото е, че дори и да изпусне яйцето многократно, Великден няма да бъде провален

и всички яйца ще останат здрави. Е, има опасност рисувайки яйцата , малчуганът да изрисува и себе си, но и този проблем се разрешава бързо, посещавайки банята.

И когато настъпи празника Великден, детето с гордост може да подари на своите приятелчета лично, изработени от него оригинални дървени яйца. С тях те ще могат да се се чукат, да си ги хвърлят, дори да си играят на топчета, аз защо не и на голф. Няма да има разплакани и недоволни, че нечие яйце е паднало и се е счупило, или че някой ударил накриво или пък, че всички яйца свършили в първия половин час.

Затова определено си заслужава да обмислите идеята и да изберете по-безопасната

и по-забавна алтернатива за Великден. Имайте предвид друго, че ако децата прекалят с хапването на на яйца по Великден може да се стигне и до неприятно натравяне. Време е, подгответе се за един прекрасен Великден за вас и вашето семейство.Коментари

Защо е нужно да се учат децата да мамят?