Нетрадиционно боядисване на яйцата

Колкото по-оригинални са великденските яйца, толкова по-шарено и весело е настроението на празника. Тази година ви предлагаме да боядисате яйцата нетрадиционно. Няма нужда да купувате боите, които се предлагат във всеки магазин. Ангажирайте децата за целите, които сте си поставили и те с радост биха се включили като помагачи. Обяснете им, че този Великден ще е е изцяло творчески и че цветовете, с които ще боядисвате, ще бъдат изцяло природни.

Еко Великден

Може да се възползвате изцяло от даровете на природата при боядисването на яйца – със сигурност ще направите празника по-здравословен и по-цветен. Ето и нашите предложения как да се справите само с природни средства и да получите красиви цветове.

розов цвят – ще ви даде сокът от цвекло

бледожълт – сокът от лимон, портокал, морков

жълт цвят – листата от бреза и цветовете от невен

зелено – листа от спанак и коприва

синьо – от червено зеле

бежов цвят- използвайте кафе

ливав цвят – с листата на цветето виолетка

Някои от природните багрила не действат така интензивно, затова е най-добре да оставите сварените яйца в тях цяла нощ – а на сутринта работата ще е свършена.

  1. Налейте в една тенджера вода, добавете оцет и натуралния оцветител. Оставете да заври и запарете за около 30 минути.
  2. Варете яйцата в тази настойка между 15 и 30 минути /в зависимост от желания отенък/. При необходимост оставете цяла нощ.

Декупаж

За да украсите великденските яйца с картинки, не е необходимо да купувате лепенки – можете да ги декорирате с техниката декупаж.

  1. Най-подходящи за тази техника са белите яйца. Сварете ги твърдо.
  2. Разтворете желатин във вода, според указанията на опаковката.Прецедете го и отделете излишната течност. Загрейте желатина, докато се разтворят гранулите.
  3. Изберете салфетки с красиви цветни рисунки. Отделете горния слой и изрежете фрагментите, които ви харесват най-много. Сложете картинката върху яйцето и нанесете желатиновото „лепило“ от центъра към краищата.

Развихрете фантазията си с подръчни материали

Използвайте материали, които имате подръка, за да направите от всяко яйце уникално произведение на изкуството. Включете и децата.

Ще получите хаотични фигурки, ако преди боядисване оваляте мокрите яйца в ориз или брашно.

Преди боядисването използвайте тиксо, за да очертаете символи или букви /например ХВ – „Христос Воскресе“/. След като боядисате яйцата, внимателно отлепете тиксото.

Ако искате да получите яйце на фигурки, сложете го в мрежест чорап и го потопете в боята.

Ако изрисувате картинка върху яйцето със свещ, тя ще се появи след боядисването.

След като боядисате яйцата,оставете ги да изсъхнат и ги обтрийте с растително масло – така ще придобият блестящ вид.

Весел празник! И не забравяйте празника е в сърцата, а не в това колко ястия ще сложите на трапезата! Коментари