Основно и детайлно почистване на автомобила

За много хора автомобилът е като визитна картичка и добрия и поддържан вид е от сериозно значение. Чистотата му „говори” за доброто ниво на хигиена на собственика.

За постигането на тези резултати се изискват чести грижи. Ако решим сами да го правим ще ни отнеме доста време, както самата организация, така и самото почистване. Трябва да си набавим подходящи материали за почистване: препарати, спрейове, парцали и др. За вътрешното и външното почистване е необходимо да си осигурим водоструйка или по-голяма кофа с вода. Друго задължително нещо, което не трябва да забравяме е да си осигурим достатъчно дълъг кабел за прахосмукачката или да използваме мини прахосмукачка за почистване на автомобили (акумулаторна).

След като сме направили тази организация, започва същинската част – почистването на колата.

Като за начало се сапунисва, добре, автомобила и с водоструйката изплакваме. При миенето на стъклата можем да използваме  четка с гумен накрайник.

За вътрешното почистване използваме прахосмукачката за да оберем всичкият прах тапицерията, както и космите от домашният любимец (ако имаме такъв). След като сме приключили с тази процедура е добре да използваме специализиран препарат за почистване на таблото. Когато сме сигурни, че сме изчистили всички важни места, можем да бъдем спокойни, че сме си свършили работата.

Трудността при самостоятелното почистване на автомобила е времето, което е необходимо за извършването му. Понеже има и доста подготовка преди самото почистване, а и не винаги имаме желанието да го сторим.

Тогава следва да прибегнем до други варианти като: автомивка или почистване на място.

Изборът на автомивка би ни спестил доста време и усилия, но ще се наложи „да се бръкнем” за да ни почистят автомобила, качествено и професионално.   Но по този начин, ангажираността ни се свежда само до това да закараме колата си на автомивката и от там те я поемат. Процедурата определено не е толкова изискваща време, както при почистването в домашни условия.

При положение, че нямаме време дори да заведем автомобила си на автомивка, идва и последният вариант – да се обадим на фирма за почистване на автомобили на място. Тук обаче ще ни излезе най-скъпо и определено трябва да приготвим повечко пари за да ни се извърши тази услуга.

Като цяло и трите варианта си имат своите предимства и недостатъци. Собственоръчното, ще ни излезе най-евтино, но за сметка на това ще ни отнеме часове за да го сторим. На другият полюс пък е при фирмата за почистване на автомобили на място. Ще ни излезе най-скъпо, но пък няма да ни ангажира с нищо друго освен едно телефонно обаждане. Баланса е в автомивката. Там също ще отделим време, но то ще бъде значително по-малко от колкото при домашните условия и ще излезе доста по евтино от колкото фирма, която ще дойде на място. За да направим правилен избор, трябва първо да си зададем въпроса, кое е по-важно за нас отделеното време или парите, които бихме похарчили за това. Коментари