Популярни и неизвестни приложения на микровълновата печка

Микровълновата печка е едно от многото „чудеса“ на съвременната технология. Съвременните домакини я използват не само като средство за претопляне на храна, а и за изключително разнообразни неща, които улесняват готвенето и я превръщат в ценен помощник в кухнята.

Предлагаме ви няколко гениални кулинарни съвети, които ще ви помогнат да извлечете максимална полза от вашата микровълнова печка и да разширите сферата на нейната употреба.

Режем лук без сълзи

Да Вие може сега и завинаги да забравите за сълзите при рязане на лук. Как? Много просто. Срежете от двата края луковицата и я поставете в микровълновата. Загрейте лука на пълна мощност в продължение на 30 секунди и така лютивия сок ще изсъхне. Вкусът и всичките полезни съставки, които съдържа ще се запазят, а всичките ензими, които провокират сълзите ще се изпарят. Ето така ще режете лука лесно и най-вече без сълзи.

Да върнем аромата на подправките, които съхраняваме от много време.

Имате подправки, ядки и още много продукти, които дълго сте съхранявали и те са поизгубили аромата си. Лесно можем да справим с това. Достатъчно е да ги поставите в микровълновата за 15 секунди на пълна мощност и те пак ще ухаят така както в началото.

Да разтопим маргарин

Маргарин или масло може да разтопите лесно в микровълновата при висока температура и то в рамките само на една минута. Това е много по-удачен вариант, отколкото да ги оставяте на стайна температура или да ги разтопявате в тиган. Така само рискувате да загорят.

Да върнем към живот картофения чипс

Тези, които искат да върнат хрупкавината на чипса могат да го направят пак с помощта на своята микровълнова печка. Поставете чипса върху къс кухненска хартия в печката, така излишната влага след топлинната обработка ще бъде напълно премахната. Забравеният от седмици чипс ще има вкуса на току що закупен от магазина.

Да реанимираме изсъхналите крекери

Не само чипса може да си върне хрупкавия вкус. Изсъхналите крекери също могат да подобрят качествата си и то благодарение на фокуса с микровълновата. В този случай кухненската хартия няма да ви трябва. Просто нагрейте крекерите за тридесет секунди и ще се изумите от резултата. Свежи и вкусни.

Да върнем свежестта на коравия хляб

Изсъхналия и корав хляб може успешно да освежите като го нарежете на парчета и поставите върху влажна салфетка.Пъхнете го за десет секунди в микровълновата. При необходимост може да повторите операцията до достигане на желаната мекота на хляба.

Да приготвим бързо хрупкав бекон

Ако искате да приготвите беконен чипс може да го направите много по- бързо и по-лесно в микровълнова отколкото, ако го приготвяте по традиционния начин. Поставете късчета кухненска хартия върху чинията и поставете върху нея няколко парчета бекон, които сте нарязали на парчета. Обикновено бекона се приготвя за около четири минути, но времето може да варира в зависимост от мощността на микровълновата. Проверявайте го на всеки 30 секунди и резултатът ще е налице-вкусен беконен чипс, без излишна мазнина.

Размразяване на сандвичи и сладкиши

Обикновено замразените сандвичи и сладкиши остават недопечени, сурови и изглеждат повехнали при разгряване. Това може да се избегне, ако ги завием с парчета кухненска хартия. Салфетката ще попие излишната влага, а продукта ще има съвсем свеж вид.

Да приготвим печени ядки

В микровълновата печка може да опечете бадеми или кашу много по-бързо, отколкото в обикновена фурна. Просто поставете ядките в подходящ съд, пуснете таймера на 1 минута при висока мощност. Повторете операцията 4-5 пъти, като междувременно разбърквате ядките всеки път

Да приготвим експресно бъркани яйца

В микровълновата може да приготвим много бързо любимите си бъркани яйца и то само за 3 минути. Разбийте яйцата в чаша, добавете сол, сирене и зелени подправки по желание, включете на висока мощност и поставете в печката. Когато чуете сигнала за край ще се удивите, че ви чака удивително вкусно ястие, което става и мигновено.

Част II Коментари