Защо комарите ви хапят повече от останалите?

Имате неприятното усещане, че добре познатите ни на всички комари, ви хапят и атакуват много по-често от останалите хора и това ви побърква.

Не, не си въобразявате, нито ви гони параноя.

Редица изследвания доказват, че комарите избират конкретни хора и то често в зависимост от някои кръвни фактори.

Джо Конллън, който е технически съветник на Американската асоциация за контрол над комарите, твърди, че те подушват „техните“ хора на повече от 50 метра.

Хапят според кръвната група, която сте

Оказва се, че комарите са силно привлечени точно към към хора, които са от нулева кръвна група. На второ място, техните предпочитания отиват за В. Невероятно, но наистина е така. Повече от 85 % от хората изпращат сигнал за кръвната си група и така кръвопийците си избират жертва.

Колко въглероден диоксид отделяте?

Колкото повече въглероден диоксид отделяте, толкова повече комарите ще ви „харесват“. Това е и една от основите причини възрастните да са доста по-често нахапвани, отколкото децата.
Кръвопийците умеят да избират. Сред жертвите са и бременните жени, тъй като те отделят най-много въглероден диоксид.

Комарите обичат топлината, миризмата на пот.

Те веднага усещат с рецепторите си мириса на млечна, пикочна киселина, амоняк и други подобни съединения, които се съдържат в потта. Това и ги привлича и атакуват смело. Къпете се по-често, ако искате да избегнете среща с тях.

Какво съдържа кожата ви?

Съдържа ли стероиди и холестерол? Ако отговорът е „Да“ не се учудвайте, че сте една от любимите мишени на комарите. Въпреки че увеличеното количество холестерол в кожата не означава и повече холестерол в тялото. Когато тялото абсорбира повече холестерол, организмът го избутва на повърхността на кожата.

Любител на бирата?

Ако често пийвате бира, би било добре да знаете, че след консумацията тялото отделя аромат на етанол, което отново привлича комарите както се казва : „като муха на мед“.

Инфекции от комари?

Освен така неприятния сърбеж ухапването от комар може да причини инфекция. Захапвайки ви, с хоботчето си комарът вкара белтъчен слюнчен секрет. Имунната система на човека се активира и започва да се бори с чуждото тяло като излъчва хистамини. Те от своя страна водят до сърбеж и кожата се подува. Има обаче и хора, при които дори се стига до смущения в кръвообращението и алергичен шок.

Облекчаване на сърбежа от ухапване с бабини илачи 

Почти всичко, което се намира в кухнята, може да се използва успешно в битката срещу комарите.Евтино и ефективно. Ето и на-често срещаните продукти.

Лук – нарязан на ситно лук се поставя върху болното място и се оставя за около пет минути. По същия начин действа и чесънът,

Домати –  достатъчно е да поставим парче добре узрял домат върху ухапаното и веднага ще почувстваме облекчение.

Оцет – напояваме добре памуче в ябълков или винен оцет и разтриваме. Облекчението е незабавно.

Кубчета лед – ледът се притиска към ухапаното. Действа – опитайте.

„Я просто плюй отгоре“ – оказва се, че за има чисто научно обяснение. Слюнката не само, че охлажда. В слюнката се съдържат болкоуспокояващи вещества и антихистамини, които действат противоалергично. Коментари