През кои дни от годината трябва да спазваме пости? И защо гладуването пречиства душата

1. Великият пост

Започва на Велики понеделник и завършва на Великден. Това е най-строгият пост за цялата година (олио използваме само събота и неделя). Прави се като подготовка за нашето участие в спасителните страдания на Христос, нашия Господ и в радостта от Възкресението. В който и ден да се падне празникът Благовещение Богородично, ядем риба и ядем от специално приготвено миро на светите 40 мъченици.

2. Коледните пости

Започва от 15 ноември и завършва на 24 декември. По време на този пост ядем риба (всеки ден без сряда и петък) от началото до 17 декември (ако не е сряда или петък). Сервираме и риба по време на празника Успение Богородично, който ден се пада. От 18 до 24 декември, в навечерието на празника, е разрешено само изгаряне на вино и масло, с изключение, разбира се, на междинните сряда и петък, през които спазваме безмаслен пост. Също така със суха храна трябва да постим в първия ден от поста, 15 ноември, както и в навечерието на празника, освен ако разбира се не се пада събота или неделя.

3. Пост на Дева Мария

От 1 август до 14 август се пости в чест на Успение Богородично, най-големият Богородичен празник в православния календар. Този пост е строг. Постим от олио по цели дни. Катализа на вино и масло имаме само в събота и междинни недели. Риба сервираме само на празника Преображение Господне (6 август). Ако денят на Успение Богородично (15 август) се пада в сряда или петък, ядем само риба и никакво месо.

4. Постът на Светите апостоли

Започва от понеделник след Неделя на Вси светии до 28 юни. Обикновено това гладуване е много кратко. Избягвайте рибата, като същевременно избягвате месото, млечните продукти и яйцата. Ядем риба, ако искаме, през всички дни, освен разбира се сряда и петък, когато постим. Същото важи (т.е. постим се строго) и в навечерието на празника, освен ако не се пада събота или неделя. Риба се лови и на празника Рождество на Свети Предтеча (24 юни), който ден се пада. Ако празникът Св. Апостоли Петър и Павел (29 юни) се пада в сряда или петък, сервираме само риба.

Спазваме строг пост и в следните дни:

5 януари

(навечерието на Богоявление, поради факта, че предшества като ден, Деспотичен празник, а не както мнозина погрешно твърдят поради факта, че ще пием св. Причастие). 2

14 септември

Въздвижение на Светия кръст, защото е нещо подобно на Разпети петък.

29 август

Отсичане на Свещената глава на Предтечата. Това е в знак на траур за несправедливото убийство на най-светия човек в световната история. (Само Дева Мария е по-висша от Продромос). Плюсове: Ако случайно тези три дни са събота или неделя, ядем олио. Една събота постим маслото, Велика събота. И неделя, защото неделя е радостният празник: празнуването на Възкресение Христово. Откъсването на много християни от техните църковни корени, секуларизацията на мисълта и начина на живот и индивидуалистично – пиетистичният (и следователно егоистичен) подход към въпросите на вярата представляват значителни пречки за правилното разбиране на духа на Църквата и значението на на различните нейни институции.

Някога хората са живели в Църквата, Църквата е вдъхновявала и оформяла начина им на живот.

Днес мнозина живеят извън този дух. Те са вдъхновени от друг дух, чужд на Църквата, и оформят начина си на живот извън всякаква християнска перспектива. Всичко това създава големи трудности за мястото на поста в нашия християнски живот днес.

Духовният живот не е повърхностен или чувствен, а по-дълбок и екзистенциален.

Той преминава през опита на смъртта, за да продължи към възкресението. Това е живот, който изисква жертвата на плътта и сетивата и се култивира от силата и просветлението на Светия Дух. Нашият християнски живот не се разбира без физически усилия. В това подвижническо начинание постът заема особено важно място. Постът е Божия заповед. Първият. Той го даде на Адам в рая.

Смисълът на поста

С оръжието на поста хората свикват да се покоряват на Бога и да се борят с дявола. Христос подчертава още повече стойността на поста с думите „това поколение не излиза освен с молитва и пост“. Църквата, за да избегне ексцесиите, определи какво трябва да ядем всеки ден и сезон. Така имаме: Дни на строг пост са сряда и петък през цялата година и особено през постните периоди (Великите пости).

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.



 Коментари