6 храни, с които да неутрализираме лятната жега

За да се преборите адекватно с жегата в летните дни, би било добре да прибавите към менюто си храни, богати на различни вещества и вода. Това е много важно, най-вече за да поддържате организма си хидратиран и да му набавите необходимите за правилната му функция хранителни елементи.

Специалисти в областта на храненето дават своите насоки кои храни да изберем, за да се чувстваме добре и при 35 градусови жеги.

1. Извара

Изварата съдържа полезни бактерии, които не само подпомагат храносмилането, но също така подобряват и имунитета. Затова през този сезон е препоръчително да се възползваме максимално от изварата и да я добавим към смутито, айрана и друга напитка или ястие.

2. Пъпеш

Ако обичаме да ядем плодове, трябва да се уверим, че всеки ден си носим кутия с пъпеш за обяд, за да се справим по-добре с горещините.
Този летен плод не само е с ниско съдържание на калории и има голямо количество антиоксиданти, но подпомага и храносмилането.

3. Краставица

Разбира се, краставицата е задължителна в борбата с топлите дни и обезводняването. Тъй като зеленчукът съдържа 88% вода, когато е в комбинация с щипка сол, помага за възстановяване на загубените електролити и вода, вследствие на жегите.

4. Сурово манго

Същински склад за хранителни вещества, суровото манго може да неутрализира лятната горещина, като попълни загубените хранителни вещества в организма, вследствие на дехидратацията му.

5. Кайсия

Горещините буквално изцеждат тялото, а заедно с водата организмът губи и ценния калий. За това смело хапвайте по няколко кайсии на ден, за да наваксате. Те ще върнат и доброто настроение.

6.Йод 

Не можете да спите? Не се заблуждавайте, че е само от жегата. Навярно ви липсва йод. Недостигът му докарва безсъние, раздразнителност и разсеяност. Затова си осигурете поне 200 мк г дневно от него – иначе се обричате на хронична умора. Как? Наблягайте на морските деликатеси. Рибата и мидите са идеално меню за лятото. Но „истината“ е в калмарите и омарите. Порция от тях за обяд в офиса – и ще сте супер работоспособни. Коментари