9 храни, които ескпертите в хранителната индустрия не ядат

Специална анкета, проведена с утвърдени специалисти, които от дълги години проучват контрола за производството на хранителни продукти, разкрива мрачната страна на някои особено популярни продукти. Една голяма част от храните, които едва ли не сме смятали за полезни, всъщност са огромна бомба със закъснител за организма. Какво се оказва? Че не само са вредни и крият редица рискове, но могат да ни докарат редица заболявания – алергии, диабет, склероза, хипертония, ставни болки и не на последно място рак.

Ето и списъка на храните, които трябва да избягваме или изобщо да ограничим техния прием.

1. Кълнове

Професорът по хранителна безопасност Дъг Паул от Университета в Канзас пояснява, че именно кълновете са в основата на 40 процента от случаите на светкавично избухване на хранителни инфекции през последните двадесет години.Те нееднократно са ставали причина за поставяне под забрана на хранителни продукти.

Няма никакво значение дали са соеви, бобени или пшенични, често се случва кълновете да са инфектирани със саламонела, листерия или ешерихия коли. Те са особено благодатна среда за пренасяне на инфекции. Това е така, тъй като, за да покълнат семената имат нужда от много влага и топлина – идеални условия за размножаването на всякакви бактерии.

2. „Диетични“ газирани напитки

Експертът по здравословно хранеене д-р Айзък Елиас коментира, че не употребява абсолютно никакви продукти с подсладители (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, неотам и др.). Самият той твърди, че резултатите за безопасността им са доста противоречиви. Независими изследвания показват, че преработени в тялото, тези вещества могат да доведат до проблеми с метаболизма и наднормено тегло. Също и до неврологични заболявания, болки в ставите, стомашни възпаления и повишават риска от развитие на ракови заболявания.

3. Фастфуд

Според специалиста в областта на устойчивото земеделие Джоел Салатин икономическият модел на мултинационалните вериги за бързо хранене се основава предимно на земеделие, което не се грижи за развитието и трайната доходоносност на земята. Използват се много вредни химикали, които застрашават човешкото здраве.

4.Домати в консерва

Трябва да се знае, че именно лепилата в спойките на тенекиените консервни кутии съдържат бисфенол А (BPA), изкуствен естроген. Той от своя страна повишава риска от възникване на репродуктивни проблеми, сърдечни заболявания, диабет и наднормено тегло. Проучванията доказват, че в организма на доста хора този химикал се натрупва в количества, които намаляват спермогенезата и увреждат яйцеклетките. От една тенекиена консерва в огранизма попадат 50 микрограма на литър, а това е предостатъчно, за да се отрази негативно на хората, особено на децата. Атернатива са добре познатите ни стъклени шишета и буркани.

5. Бял шоколад

Като цяло шоколадът освен, че е вкусно лакомство е и богат източник на полезни фитонутриенти. Те засилват притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносната система, подобряват настроението и засилват концентрацията. Това обаче не може да се твърди за белия шоколад. Според д-р Дрю Рамзи от Колежа за лекари и хирурзи към Колумбийският университет белият шоколад не притежава нито едно от тези свойства.

6. Пуканки за микровълнова

В пуканките за микровълнова доста често се използват вредни химикали, които не споменават на етикета, защото конкретното химично наименование на ароматизаторите се третира като търговска тайна. До този извод достига Александра Скрантън, научен директор на екоорганизацията WVE. По-добре си приготвяйте пуканките с истинско масло – дори и в микровълновата, използвайки подходяща торбичка или купа.

7. Царевицата

В книгата си „Изчезването на пчелите“ Мариам Хенайн и Дордж Ленгуърти пишат, че „Днешните царевични растения са по-скоро малки фабрики за пестициди с корени“. Царевицата отдавна е генетично модифицирана, така че растенията или сами да си произвеждат собствени пестициди, или да издържат на обилно третиране с химически вещества. А те които са опасни не само за пчелите, но и за хората.

8.Сладолед

Домашният сладолед има нужда само от мляко, захар и може би малко ванилия, но тези в големите вериги съдържат безкрайно дълъг списък от овкусители, консерванти, сгъстители, хидрогенирани растителни масла. И още ред неестествени неща. Доста по-вероятно е сладоледът в кварталната сладкарница да не се окаже такъв хранителен „Франкенщайн“, споделя авторът в списание Men’s Health Дейв Цинченко.

9. Хлябът насъщен

След въведените, с цел повишаване на добивите, / през 60-те и 70-те години на миналия век/, генетично модифицирани сортове. Днес хлябът няма нищо общо с онзи, което нашите майки и баби са месили. Това твърди кардиологът д-р Уилям Дейвис в една от книгите си. „Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът. И не става въпрос само за белия хляб, а за всякакъв вид хляб – пълнозърнест, многозърнест, френски, баварски“. Коментари