Пет причини да започнем да скачаме на въже от днес

В последните години въжето се превърна в предпочитан уред за спортуване не само от любители, но и от активни спортисти. Доста треньори задължително включват в процеса на подготовка и скачане на въже. Въжето е ефективен и забавен начин да се горят много калории, доста повече отколкото с масовите кардиотренировки.

Топ причини, защо трябва прибавите към вашите тренировки скачане на въже.

1. Гори страшно много калории.

Установено е, че когато скачате на въже, горите между 800 и 1000 калории за час. Сравнението на база изгорени калории е лесно. Пример: При ходене горите едва 200 до 300 калории. Има си и предимства при скачането на въже – дава на тялото тонус за целия ден, а стапянето на мазнините е по-дълготрайно.

2. Имате възможност да си скачате по всяко,

време дори и ако сте решили да си направите разходка в планината. А защо не и ако сте тръгнали на дълъг път. По време на почивките може да си запълвате времето като скачате на въже. Така ще помогнете на тялото да подсили мускулния си тонус. Да, една съвсем бърза тренировка, в рамките на няколко минути, е чудесна идея. Въжето се побира дори и в най-малката чанта. Доказано е, че само три до четири минути подскоци на ден са абсолютно достатъчни, за да влезете в топ форма за кратко време.

3. Със скачането на въже вие подсилвате координацията

и равновесието на тялото си. Така ще си помогнете и ако тренирате нещо друго, защото ще придобиете повече устойчивост при различните видове натоварвания. Подскоците помагат за поддържането на костната структура и укрепването й.

4. Има различни теории,

застъпени от спортни специалисти, че скачането помага за по-лесното отпускане на целия организъм. Когато изпълняваме подскоци, организмът произвежда много ендорфин. Хормонът, който действа като обезболяващо. Дълбоките вдишвания, които правите докато скачате, спомага да избистрите ума си, да се съсредоточите и не на последно място да се тонизирате. Този ефект е познат в медицината като динамична медитация.

Постигане на перфектния сърдечен ритъм със скачане на въже

5. Сърцето ще ви се “отблагодари” скоро,

ако започнете да скачате от днес. Според лекари от Асоциацията на американските каридолози, няма по-добър начин за запазване на перфектния сърдечен ритъм от скачането на въже. Според тях това е уникален фитнес за цялата сърдечносъдовата система, защото скачането помага да се доставя достатъчно кислород до сърцето и белите дробове.

Нямате още въже. Ако вече сте решили, че искате да започнете със скокове следва най-лесното, да си купите. Евтино е и се предлага в почти всеки спортен магазин.

Съвет: скачането е доста по-лесно с тънко въже.

По-умело ще контролирате скоростта и ще сте по-съсредоточени. С тънко въже ще може да изпълнявате и двойни скокове, когато напреднете.

Как да изберете въжето, което е точно за вас?

Настъпете го през средата и краищата на въжето в идеалния вариант трябва да достигат до мишниците ви, в краен случай до раменете.

Вариантите за скачане

Започва се с едно превъртане, по-напредналите може да изпълняват и по две превъртания. Дали ще скачате с високо повдигане на коленете или пък с опънати крака е ваш избор, полза винаги ще има. Фокусирайте се да поддържате стегнати ръцете, а равномерните плавни движения в китките ще придобиете с практиката.

И още

Скачане на въже и полза за сваляне на килограми

Скачането на въже е кардио натоварване и само 30 минути дневно гарантират несъмнени ползи за здравето и фигурата:

1. Укрепване на сърдечно-съдовата система;
2. Предотвратяване развитието на разширени вени;
3. Повишаване издръжливостта на дихателната система;
4. Ускоряване на метаболизма;
5. Ефективно отслабване на цялото тяло;
6. Стягане на бедрата и корема, които са най-честите проблемни зони на жените;
7. По-добро настроение и повишаване на енергията;

Въпреки всички предимства на скачането на въже съществуват противопоказания, при които това физическо натоварване е строго противопоказно:

• Каквито и да е изменения на гръбнака, тъй като скоковете могат да се превърнат в катализатор за развитие и влошаване на сериозни заболявания;
• Хронични заболявания на ставите краката и на китките;
• Сърдечно-съдови заболявания и хипертония;
• Стадий на затлъстяване, при който се създава излишно натоварване на гръбнака и на ставите; Коментари