Защо фризьорите не те разбират? Как да говорим на техния език?

Поискала си „леко подкъсяване“, но са отрязали толкова сантиметри от косата ти, че сега изсветлените кичури започват от средата на главата ти? Защо, по дяволите, фризьорът те не те разбира какво му говориш? Влизаме в ролята на преводачи, които ти разясняват как се говори на „фризьорски език“.

Чети внимателно следващите редове и ти гарантираме, че буквално ще спасят прическата ти.

Искаш светли кичури 

Всъщност искаш: проблясъци на русо, които да изглеждат така, сякаш си прекарала една седмица на плажа

Езикът на професионалистите: Боядисването на кичури по цялата ти коса или само на горния й пласт са глупава идея. Не е нужно всеки път да се осветляваш цялата. Вместо това, местата, върху които се нанася боята, трябва да се определят от твоя вид прическа. Що се отнася до изсветляването само горния пласт коса- твърде често експериментът завършва с рязка разлика- руса отгоре, кестенява отдолу.

Какво трябва да кажеш: Обясни, че искаш ефект „целуната от слънцето“, който е по- различен от този, който се постига с фолио. Попитай за кичури балеаж, при които боята се нанася с четка директно върху косата. Това ще даде възможност на фризьора ти собственоръчно да избере зоните, където слънцето естествено би „целунало“ прическата ти.

Искаш балеаж или омбре, или кичури само в краищата

Всъщност искаш: не си напълно сигурна, но чуваш всички да говорят за това и си убедена, че носят една и съща прическа от два тона.

Езикът на професионалистите: Балеажът представлява боядисване с по-светла боя, директно върху косата от корените до краищата. Разликата не е прекалено рязка и „израства“ лесно, почти незабележимо. Омбре е техника, при която косата в корените остава по-тъмна и постепенно изсветлява по цялата дължина , като в краищата е значително по-светла. Кичурите в краищата са толкова тъмни или по -тъмни от естествения цвят коса.

Какво трябва да кажеш:Скъпо, естествено, русо, от два тона – това са все думи, които можеш да използваш,в зависимост от желания резултат. Термините като балеаж и други също са важни, но ако не си съвсем наясно какво точно означават, най-добре е да опишеш с други думи исканията на фризьора . Така той ще получи по-пълна представа за желанията ти, както и ще те посъветва кои са най-добрите варианти за теб.

Искаш небрежна прическа

Всъщност искаш:прическа, тип „не ми пука“, на Кейт Мос. Но да не изглежда чак така, все едно току-що си станала от леглото, работиш в офис все пак.

Езикът на професионалистите: Тази прическа изисква повече и по-видими пластове, особено в предната част на лицето.

Какво трябва да кажеш: „Искам жива прическа“, която се нуждае от твърде много стилизиране. Тоест, да застава добре, след като я изсушиш.

Искаш: Етажиране

Всъщност искаш: нещо, което да раздвижи косата ти, да я накара да изглежда по-стилно. И може би да придаде обем?

Езикът на професионалистите: На теория етажирането означава кичурите от горната част на косата да се подстрижат по-късно от базовата дължина на долните. На практика подстригването на пластове оформя косата, но не е задължително да има голяма разлика в дължината- обемът и плътността идват от премахването на тежестта на косата.

Освен това косата не трябва да изглежда на „етажи“/ нищо че името на техниката произлиза от тази дума/ . Не бива да се виждат каквито и да е разлики и „стъпала“ .Ето защо, няма смисъл да питаш фризьора на колко „етажа“ ще те подстриже.

Какво трябва да кажеш: Зависи какъв тип е косата ти. Ако е плътна, без никакво движение, поискай по-къси пластове, ако е безжизнена и сплескана-помоли да премахнат част от тежестта на кичурите / Филиране/. За фина коса внимавай с прекалено многото пластове и филирането, защото косата ти ще изглежда по-тънка от обикновено.

Искаш: нещо лесно за поддръжка

Всъщност искаш: прическа, която изглежда супер, дори, без да ползваш стилизиращи продукти.Ти си от този тип жени, които рядко ползват сешоар и нямат време/мързеливи са/не им се занимава да отделят 10 минути сутрин за оформяне. Важно: не искаш прическа, тип „боб“. Всичко, но не и „боб“.

Езикът на професионалистите: Изисква се подстригване на черта, под или над раменете. Могат да се направят и няколко дълги пласта

Какво трябва да кажеш: „Не искам боб“. Всичко, но не и „боб“.

Искаш: бретон

Всъщност искаш: Нещо готино, което ще ти помогне да заприличаш на Алекса Чънг или Попи Делевин, минимум.

Езикът на професионалистите: „Става въпрос за дързък, дебел бретон, носещ полъха на 60-те, обяснява Джейсън Колиър, създател на прическата на звездите, споменати в горното изречение.

Какво трябва да кажеш: Дали искаш плътен, или не чак толкова плътен бретон. Покажи снимка на желанието си, защото бретонът може да изглежда като вдъхновен от 60-те години, стил вечната Бриджид Бардо, гръндж модел от 90-те и.т.н.

Искаш: Издухване на косата, повече обем

Всъщност искаш: прическа, която да изглежда като направена от теб, като пренебрегнем факта, че не би успяла да постигнеш сама същия блестящ, бухнал завършек и след милион години.

Езикът на професионалистите: Искаш обемна коса, а не „каска“ на главата.

Какво трябва да кажеш: Че искаш косата ти да изглежда подвижна и еластична.Опиши събитието, заради което те е необходима прическата- нека фризьорът ти си представи повода и външния вид, който е подходящ за него. Коментари