Колагенът – еликсир на младостта

Колагенът може би е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той държи целия ни организъм заедно. Колаген се намира в костите, мускулите, сухожилията и кожата.

Колагенът е подмладяващо чудо на природата, което е едно от многото оръжия в битката на жените срещу преждевременното стареене. Този скъпоценен протеин е основен градивен елемент на кожата. Той образува мрежовидни връзки и я държи стегната и еластична.

От него започват да се интересуват учени още в средата на 20 век

Прави се връзка между процеса на стареене и намаляване на синтеза на колаген в организма. Учените откриват, че с възрастта, освен че кожата старее, се влошава и състоянието на косата, ноктите и мускулите. Намалява еластичността на кръвоносните съдове, появяват се болки в ставите и всичко това се дължи на загубата на колаген

Симптоми за дефицит на колаген

През есента и с настъпването на зимата, когато задуха вятър, температурите започват да падат и въздухът става сух. Ноктите и косата ни са подложени на стрес и дехитдратация. Ноктите стават чупливи и цепещи се, с увредена структура, а косата тънка и може дори да започне да пада. Тези неприятни проблеми може да се появят при жени във всяка възраст.

Първата ни реакция е да се обърнем към продукти за локална употреба, но те няма да са достатъчни като ефект, защото действат само на повърхността. А увреждането на косата и ноктите никога не е само външно и най-често се дължи на намаленото производство на колаген и хиалуронова киселина в тялото.

Ефективността на колагена

Колагенът подпомага растежа на ноктите, възстановява тяхната структура и възвръща блясъка, жизнеността и обема на косата. Както е известно, колагенът регенерира и възстановява и създава нови здрави клетки. В някои случаи той дори може да спре дори процесите за посивяване на косата и косопада.

Проведени са над 20 клинични изследвания, които доказват, че колагенът спомага за възстановяване на ставния хрущял, увеличава хидратация на кожата с над 76%, повишава стабилността на ставите и намалява фините линии и бръчки. Доказано е, че притежава възстановителни свойства, които връщат младостта и тонуса на организма.

Пълно възстановяване с колаген

Козметичната индустрия от години разработва различни хранителни добавки, продукти и козметични процедури, чиято цел е да подобрят структурата и състоянието на кожата и ноктите ни. Целта е чрез метода „отвътре-навън“ да се стимулира тялото ни и да замени и възстанови това, което е било загубено.

Новите продукти на пазара съдържат перфектно усвоими форми на колаген, хиалуронова киселина и пондроитин. Предлагат се и капсули с колаген, които заздравяват и заглаждат нокътната плочка и сгъстяват косата. Инжекции с колаген перфектно запълват бръчките в дълбочина.

Колагенът и тялото

Колагенът най-често се намира в кожата, костите и в съединителната тъкан. Докато е младо, тялото постоянно произвежда колаген. Неговият синтез започва драстично да намалява около 40-годишната възраст. Драматично намаляване на колаген се наблюдава най-вече при дамите, които са навлезли в менопаузата. На 60-ет годишна възраст обикновено има значителен спад в производството на колаген.

Фактори, които увреждат колагена?

Прекалена употреба на захар, дехидратация, пушене, прекалено излагане на пряка слънчева светлина, автоимунни заболявания. Коментари