Какви опасности крие употребата на сух шампоан?

Сухият шампон се водеше за бюто чудото, по което жените полудяха в последните години. Но наистина ли сухият шампоан е способен на всичко това, което му се преписва. Сега ще разкрием някои изправящи косата истини около употребата му.

Преклонението пред негово величество сухия шампоан ще приключи, когато разберете какви опасности крие употребата му. Обратно на популярното мнение, сухият шампоан съществува от 18 век, ако броим и нишестето, с което благородниците са посипвали перуките си.

Някои от първите реклами за продукта са с участието на британския супер модел Туиги. В днешно време все повече жени разчитат на възможността му да попива светкавично излишния себум и да повдига кичурите в корените, дарявайки ги с обем като след издухване при фризьор.

Твърде хубаво, за да е истина? За съжаление прекалената му употреба води до проблеми с прическата. Всеки път, когато се се пръскаш със сух шампоан печелиш време, но губиш от здравия вид на косата. Освен леки раздразнения,може да си докараш косопад, дори акне. Налага ли се тогава да изхвърлиш флакона със сух шампоан? Нека да разберем.

1. Сърбящ скалп

Замяната на истинския шампоан със сух за повече от три поредни дни може да доведе до раздразнение, чиито реални проявления са сърбящ и лющеш се скалп. А това влияе на растежа на косата – прекаленото чесане отслабва космите и предизвиква по-честото им падане. Положението се влошава още повече, ако по начало имаш чувствителна кожа, която реагира отрицателно на съставки от рода на алкохол и парфюми.

2. Сухи като слама кичури

Сухият шампоан нито почиства скалпа, нито го заздравява. Но прекомерната му употреба дехидратира кичурите. Причината е в смесването на включените в него нишесте и алкохол с естествено произвежданите от скалпа мазнини. Когато това се случи, натуралните мазнини не могат да достигнат от корените към краищата. Постепенно косата се изтощава и заплита.

3. Начупване

Точно като лакът за коса, така и сухият шампоан води до заплитане на косата. Това от своя страна предизвиква риск от опъване и скъсване на кичурите при сресване. Ефектът се наблюдава най-вече в зоните около слепоочията и челото, където космите са най-крехки. Опасността се увеличава, ако прическата ти е допълнително увредена от боядисване и фризьорски процедури с химикали.

4. Акне

Само си помисли какво би станало с лицето ти в рамките на няколко дни,ако вместо да го почистваш само го посипваш с още и още пудра. Веднага ще се покрие с куп пъпки, нали? Същото ще сполети и скалпа ти! Мъртвите кожни клетки, себумът и мръсотиите оформят непробиваем филм върху повърхността му, запушвайки порите. Като добавиш бактериите, картинката започва да погрознява още повече. Очаквай появата на ситни пъпчици около линията на косата ти и в най-лошия случай гноен процес на фоликула, което води до косопад.

5. Бавен растеж на косата 

Добре де, фанатично честата употреба на сух шампоан няма да те направи плешива за една нощ. Но ключът към дългата, красива и блестяща коса, е здравият скалп. Ако върху него редовно се наслояват остатъци от пудра, това разрушава деликатния баланс на живеещите по повърхността микроорганизми, отговорни за нормалния растеж на косата. Съответно нормално е да използваш истински измиващи средства. Коментари