Защо гримът ме наранява?

От дразнещи сенки до супер изсушаващи червила. Някои козметични продукти могат да те направят много нещастна и да ти докарат ужасни алергии. Ето и няколко съвета как да избегнеш неприятностите с тях.

От спиралата ти се насълзяват очите

Най-вероятно е изтекъл срокът и на годност. Спиралата за мигли има по-кратък срок на годност от други козметични материали – три месеца от първото й отваряне. Тъмните и влажни опаковки са развъдници на бактерии. Освен това колкото по-стара е спиралата толкова по се напластява и започва да се лющи на малки частици, които попадат не къде да е, а в очите.

Лечението

Следи да не използваш повече от три месеца или напиши на опаковката на спиралата датата, на която си я отворила. Ако обаче имаш инфекции на очите направо я изхвърли.

Червилото изсушава много устните ти

Пигментите на червилата са всъщност твърди пудри, които пречат на влагата да прониква устните. Матовите варианти са натъпкани с тях, което е причината да ги усещаш като глинена маска 10 минути, след като ги нанесеш.

Лечението

Не гледай само хубавия цвят, но и консистенцията на червилото. Повечето козметични марки демонстрират впечатляващи цветове и формули тип балсам. Има такива червила с капсуловани хидратиращи молекули, които доставят влага върху устните ти по всяко време.

След маникюр усещаш по лицето си странен сърбеж

Лакът е основната причина за дерматит – раздразнение на кожата, което може да се получи в областта на клепачите, при докосване на лицето, след като си се лакирал. Лакът за нокти е направен от дразнещи разтворители и пластификатори.

Лечението

Търси лак за нокти, който не съдържа трите съставки: формалдехид, дибутифталт и толуен. Много марки вече не ги използват, но провери на етикетите или виж в интернет съдържанието му преди да се лакираш.

От сенките за очи усещаш парене в очите

Отново обикновено проблемът е не във формулата, а в текстурата. Качествените козметични марки се подсигуряват, като техните продукти аз очи са офталмогично тествани. Разнасянето на прахообразни сенки върху клепачите образуват пудрен прах около очите, които могат да попаднат в тях.

Лечението
Пропусни прахообразните формули – няма нищо секси в опушените зачервени очи. Повечето пресовани компактни сенки не разпръскват пудрен прах, но за теб най-добрият вариант са кремообразните консистенции

Фон дьо тенът зачервява кожата ми

Независимо дали кожата ти се зачервява или възпалява, най-вероятната причина за това е наличието на бактерии. Течните формули обикновено се правят с вода. Ако потопите пръста си или с четка в тях, микробите лесно се размножават. Дори компактните фон дьо тени могат да не са добър вариант. Включените в тях гъби са също място за развъждане на бактерии.

Лечението

Придържайте се към течните фон дьо тени, които са в туба. Пъхането на ръце в бурканче може да пренесе микроби. Ако използваш гъба, пери я с топла вода и антибактериален сапун или я подменяй всяка седмица Коментари