Защо кожата ти старее прекалено бързо?

Възможно е да прибавиш години към възрастта на лицето си, без дори да го осъзнаваш. Чети по надолу, за да разпознаеш предупредителните знаци и да откриеш как да се противопоставиш на ефектите веднага.

Естествено би било чудесно да избегнеш бръчките и всички дразнещи белези на стареене. Също би било чудесно пъпките и мазната коса да изчезнат от лицето на земята.

Фантазиите настрана. Всъщност можеш да направиш доста неща, които да поддържат кожата млада и секси. Очевидно тютюнопушенето и излагането на слънце, са големите ти врагове. Но има и други незабележим навици, причиняващи фини линии и доста по-дълбоки бръчки. Отговори честно на следващите въпроси и ще разбереш как да им се противопоставиш

1. Червени ли са скулите ти, дори когато не носиш руж?

Експертно мнение:

Това е аларма за опасност. Постоянните червенина е знак, че кожната ти бариера е отслабена. В някои случаи това се дължи на генетична предопределеност, но в други е типичен резултат от излагане на слънце и стрес, които предизвикват изтъняване на кожата, увеличавайки видимостта на бръчките и петната.

Спасението:

Освен да стоиш далече от слънцето, опитай се да избягваш останалите фактори, причиняващи зачервяване – пикантна храна, алкохол и горещи кофеинови напитки. Бори стреса със спорт и пий студена вода по време на тренировките, за да се охлади тялото ти по-бързо. Веднъж седмично, нанасяй успокояваща маска за лице.

2. Носиш ли чифт слънчеви очила в чантата и жабката на колата?

Експертно мнение:

Наистина ти трябва да държиш очила и на двете места. Тъмните стъкла помагат да избегнеш присвиването на очите, което с времето води до задълбочаване на бръчките тип „пачи крак“Предпазването на зоната около очите е също толкова важно, колкото това на кожата на останалата част от лицето. Без подходящи очила, защитаващи едновременно UVA/UAB лъчите, може да развиеш очни болести като катаракта/ замъгляване на зрението, известно още с името „старческо перде“.

Спасението: Отдели средства за качествени слънчеви очила, по възможност с по-обемни стъкла/ мисли за стила на Джаки Кенеди/. Хубаво е гримът ти също да е със SPF фактор. В допълнение, довери се на безкомпромисното противобръчково действие, което осигуряват околоочните кремове със силикон и екстракт от растението харунгана – те възстановяват кожна плътност.

3. Пиеш ли безалкохолно със сламка?

Експертното мнение: Ако пиеш със сламка често, си докарваш бръчки около устатата. Защо? засмукващото движение, което правиш е същото кат опри дърпане на цигара. Това предизвиква нежелано свиване и отпускане на кожата. Представи си лист хартия, който мачкаш и изглаждаш – след като го направиш няколко пъти, той целият става на линии. С кожата разбира се не се случва веднага, защото е далеч по-еластична, но с времето тя също се обсипва с видими бръчки.

Спасението: Опитай се да не пиеш от сламка всеки път или да я дъвчеш несъзнателно за дълги периоди от време /същото се отнася и за дъвченето на дъвка/. Зада изгладиш вече съществуващите линии, използвай подмладяващите кремове – грижа за устни, които повишават плътността и възвръщат контура и намалява бръчките.

4. Ексфолираш ли кожата с твърде агресивни средства?

Експертно мнение: Ако кожата ти е мазна, можеш да я ексфолираш до четири пъти седмично. Но ако е суха или чувствителна, един – два пъти седмично е достатъчно. Повече „търкане“ е излишно и ще доведе до недостиг на влага. Започни и още нещо- винаги трябва да използваш хидратиращо средство след ексфолиацията.

Спасението : Стой далече от скрабовете за лице, съдържащи семена или ядки от плодове, защото те са прекалено груби и дразнят чувствителната кожа. Веднага след почистването, нанеси овлажняващ крем. При суха кожа, търси такъв с маслиново масло, а при склонна към омазняване – лека формула с хиалуронава киселина.

5. Мимиките ти толкова оживени ли са, колкото ръкомахането ти, когато говориш?

Експертно мнение: Твърде оживените мимики – връщене, усмивки, свиване на вежди – кара кожата да се набръчква излишно. След време, този постоянен стрес, ускорява формирането на т. нар експресивни бръчки.

Спасението: Не е нужно да криеш емоциите си и да спреш да бъдеш толкова изразителна. Но не и необходимо да окуражаваш появата на ненужни бръчки. Когато говориш по телефона, залепи тиксо по протежение на челото си, както в зоната между веждите и на върха на носа. Всеки път, когато се сбърчиш, ще усетиш как тиксото се опъва. Странен експеримент, който работи – дава ти представа колко често правиш безполезни физиономии. За изглаждане на съществуващите бръчки, пробвай продукти с ретинол или гликолова киселина.

6.Търкаш ли си носа, дори когато не си настинала?

Експертно мнение: Спри! Прекалено разтягане на кожата отслабва деликатните фибри, които я изграждат и причинява преждевременни бръчки. Натискът от търкането причинява съдове и поява на постоянна червена линия около долната част на носа.

Спасението: Съжаляваме, но не съществува програма стъпка – по-стъпка, която да ти помогне да превъзмогнеш навика. Все пак, можеш да се обучиш да го правиш по-рядко, като държиш ръцете си заети. Ако страдаш от алергия, недей да атакуваш грубо течащия нос с хартиена кърпичка – вместо това го попий с леко потупване. Накрая, скрий вертикалните линии със слой, отразяващ светлината фон дьо тен.

7.Колко често търкаш очите си в рамките на час?

Експертното мнение: Ако го правиш толкова пъти, че не можеш да ги сметнеш вероятността да се сдобиеш с дълбоки линии и тъмни кръгове е огромна. Постоянното напрежение нанася щети върху миниатюринте капиляри и тънка кожа под очите. Резултатът? Тъмни кръгове в стил „енот“.

Спасението: Винаги слагай коректор и спирала. Знаейки, че имаш нещо върху миглите и под очите, ще спира изкушението да се търкаш толкова често. Има леки коректори, подходящи за прикриване на несъвършенствата по цялото лице, той е лесен за нанасяне под очите, особено ако има апликатор. Коментари