Психодерматология – лекувайте кожата чрез душата

Всеки от нас може да си съсипе настроението, ако най-неочаквано и в най-неподходящия момент му се появи огромна пъпка. Дерматолозите смятат, че този механизъм може да работи и в обратна посока. Може би това, което мислим, чувстваме, преживяваме засяга пряко появата на същите тези пъпки?

Да, специалистите по психодерматология са убедени, че това това е точно така. Затова днес ще поговорим за връзката между психологията и козметологията, както и за чудесата, които човешкото тяло може да направи със себе си

Що за направление е психодерматологията?

Психичното състояние на човек може да повлияе негативно както на тялото, така и на кожата. Американският клиничен специалист Матю Трауб смята, че връзката между сетивата и кожата е просто удивителна. „Имам клиенти, страдащи от акне и забелязах, че колкото по-силно преживяват болестта, толкова по-силно е и възпалението“. Промяната на кожата е естествена реакция на тялото. Най-простият пример е, когато се изчервим от неудобство или гняв.

При силен стрес и тревожност, тялото отделя възпалителни молекули. Следва мощно освобождаване на някои неврохормони. Нервната система се „вълнува“ и това, от своя страна, засяга поведението и дори смъртта на някои имунни клетки. При настъпване на тежък или хроничен стрес, кожните функции са нарушени, следователно това води до различни заболявания – от досадно акне до псориазис.

„Магическо“ излекуване на кожни заболявания.

Д-р Трауб признава, че баща му, който също е учил психотерапия веднъж приготвил „магическо лекарство“ за брадавици за малкия Мат – дресинг за салата. След един – два дни брадавиците на Мат изчезват. Има и други примери. Канадският университет „Макгил“ провел научен експеримент с деца, страдащи от различни заболявания. Децата са помолени да отидат до изключената машина за ядрено-магнитен резонанс.

Лекарите им съобщават, че тази машина ще научи мозъка им да лекуват болести. Сред участниците в експеримента е момиче, страдащо от екзема с невротична инфекция на кожата. След няколко сесии състоянието на всички деца, включително момичето с екзема, се подобряват значително. Разбира се, такива случаи не могат да се нарекат статистически значими, но това не ги прави по-малко интересни.

Трауб не отрича, че плацебо ефектът играе важна роля тук, но въпреки това е убеден, че зад всяко заболяване се крие дълга история. Начинът, по който тялото ни използва ресурсите на въображението и реагира на него, ни кара да мислим за съзнателното управление на нашите способности и мащаба на самоунищожение или самолечение.

„Когато работя с клиенти ги питам кога са започнали проблемите с кожата. Много често те ги свързват с някакво неприятно събитие. Когато провеждаме терапия и в тази посока, след няколко седмици кожата им се чувства много по-добре“.

Всички ли проблеми с кожата са свързани с някакви преживявания?

Всъщност не. Първо, кожните заболявания са само една форма на стрес. Това зависи от вашето собствено генетично предразположение: един човек може да реагира на преживява чрез алопеция, друг – акне, а трети с язва на стомаха.

Един от най-трудните въпроси е коя е основната причина: Стресът причинява ли болестта или последиците от болестта предизвикат стрес?

Вероятността за първия вариант е доста висока. Няколко скорошни проучвания потвърдиха, че причина № 1 за проблеми с кожата не е диетата, метеорологичните условия или страничните ефекти на лекарствата, а емоциите ни. Лечението в подобни случаи прилича на стандартна психотерапия, фокусирана само върху кожата ви.

Когато работи с клиентите си, Трауб не само се опитва да намери връзка между събитието от миналото и болестта, но и помага на хората да преодолеят страха от това, което се случва с тях.

Има хора, които страдат от комплекси, свързани с външния си вид. Това им пречи да живеят нормално. Затварят се в себе си, избягват срещи с много хора. Терапията включва бавно и постоянно среща със страха. Пациентът редовно се сблъсква със страховете си, но това става много бавно и постепенно. В крайна сметка той „омаловажава“ своя страх, което означава, че той спира да се се самоотравя със стрес.

Изглежда странно да се харчат много пари

за козметика, когато имаме всичко необходимо за решаване на кожните проблеми вътре в себе си. Въпреки това, лекарите подчертават, че ако имате проблем с кожата, първо трябва да се свържете с обикновен дерматолог. Лекарствата и подходящата козметика могат да решат проблемите с кожата, ако те нямат дълбоки психологически корени. Можете да прибягвате до психодерматологията като допълнителен или екстремен начин, когато традиционната медицина се окаже непосилна. Коментари