Шоколадови момичета или как да получим идеалния загар

Шоколадовият тен е нещо страхотно, но слънчевата защита е необходима и задължителна през цялата година, а не само когато се отправяш на почивка. Слънце има не само на морето и в планината, но и в града. А кожата има памет и помни всички наши прегрешения. За да осигурим защита и да се радваме на здрава кожа, са необходими грижи всеки път, когато сме навън.

Много хора мислят, че тенът, който са придобили, ги предпазва от изгаряне. В действителност това са първи признаци, че кожата се опитва да се защити сама от агресивните UV лъчи.

Дори кратко слънчево излагане, което не причинява изгаряне или дори зачервяване води до генетични проблеми. Така че, за предпочитане е посланието да бъде формулирано така: не се лишавай от слънце,но избягвай дългото увлечение под лъчите му.

1. Потъмняване и стареене

Красотата на кожата и UV лъчите от десетилетия търсят своята допирна точка. Множество учени по света не спират да извършват непрестанни научни проучвания, в търсене на иновативни продукти и формули, които да ни осигуряват перфектната слънцезащита.

От години съществуват продукти, които не просто защитават кожата от слънцето, но и предпазват от замърсяване, акне и коригират бръчки. Във формулите на някои слънцезащитни продукти са включени активни анти ейдж съставки, които защитават от вредните лъчи, свободните радикали или оксидативния стрес. Има кремове, които коригират кафявите петна, кремове против замърсяване, матиращи,с контрол над бръчките, против акне.

2. Имитиране на естествен загар 

Максимата ни с напредването на годините трябва да бъде: изграждай красив тен с умерено излагане на слънце и разчитай повече на тониращите продукти или автобронзатите. Интересна закономерност е, че активните меланоцити намаляват с 10% на всяко десетилетие, затова с увеличаване на възрастта бронзираме по-малко. В зоните, изложени редовно на слънце – като лице, ръце и деколте, продължава да се образува меланин, докато при краката, които са по-слабо изложени, образуването е по-бавно.

Иновацията тази година е технология за адаптиране на цвета на тена чрез специфична молекула. Тя влиза във взаимодействие с роговия слой, произвежда оцветени пигменти и придава естествен цвят на кожата.Вече има подобни кремове на пазара.

3. От глава до пети

Козметичната индустрия прогресира в последните години и на пазара има широка гама слънцезащитни продукти. Флуиди или кремове, млека или спрейове, олиа за бързо потъмняване или охлаждащи гелове – няма кожа, за която да не се открие подходящ продукт.

Едно нещо обаче остава непроменено – нанасяй слънцезащитен продукт на всеки два часа и задължително след излизане от басейна, дори да използваш водоустойчив крем. За всяко нанасяне на слънцезащитен продукт са ти необходими около 10 чаени лъжички – 1 за лицето и 9 лъжички за тялото. Не пести количеството, за да си сигурна, че си защитила тялото.

4. Слънце в косите

Слънцето, вятърът, солената и хлорирана вода, увреждат косата и нарушават гладкия рогов слой на косъма. Тя става по-суха, груба и чуплива като слама,а в същото време цветните пигменти в косъма осветляват. Затова не тръгвай на почивка без слънцезащитни спрейове или олиа, с които да покриваш и защитаваш косата си. Специалните шампоани, балсами и маски, прилагани след излагане от слънце, осигуряват влага и правят косата еластична и блестяща.

5. Внимание, деца!

Децата под 10 годишна възраст, изложени на слънце, изискват специални грижи и защита. През лятото хлапетата прекарват повече време навън и UBV лъчите поразяват силно нежната им кожа. За тяхната защита винаги избирай продукти с висок слънцезащитен фактор. Желателно е формулите им да са минерални филтри, тъй като те намаляват риска от алергии. Коментари